Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką – Pomysł na jednogarnkowy obiad z rybą

przez Zuzanna
Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką – Pomysł na jednogarnkowy obiad z rybą

Dziś przygotowałam dla Was prosty pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Filety z białej ryby, u mnie z dorsza, upiekłam na duszonych warzywach – sięgnęłam po sprawdzoną kombinację ziemniaków, papryki, pomidorów i kopru włoskiego. Rybę doprawiłam kaparami i skórką z cytryny. Taką potrawę robi się dość szybko, a po w stawieniu do piekarnika robi się już właściwe sama :) 

Gwiazdą mojego dzisiejszego przepisu jest koper włoski (fenkuł), którego z Mężem uwielbiamy, szczególnie w postaci duszonej. Koper włoski ma delikatny anyżowy aromat, który świetnie komponuje się ze smakiem ryby. Chętnie więc sięgam po to połączenie, choćby w tym delikatnym pilawie z rybą czy łososiu pieczonym z koprem i pomidorkami. Nawet jeśli nie przepadacie za anyżem, to zachęcam Was, abyście dali szansę fenkułowi. Po ugotowaniu jego smak robi się łagodniejszy, a jest to naprawdę wartościowe warzywo, poprawiające choćby funkcjonowanie układu pokarmowego.

Do przygotowania dzisiejszego dania przydaje się żeliwny garnek czy też patelnia, którą można wstawić do piekarnika. Alternatywnie możecie najpierw poddusić warzywa na zwykłej patelni, a następnie przełożyć je do naczynia do zapiekania, ułożyć na wierzchu rybę i wstawić do piekarnika. Warzywa poddusiłam na uniwersalnej oliwie Monini Classico. Oliwa ta ma zrównoważony, harmonijny aromat i nadaje się zarówno do gotowania, jak i doprawiania. Dodatkowo przed wstawieniem do piekarnika warto jest polać rybę odrobiną delikatnej oliwy Monini Delicato, aby nie obsychała w trakcie pieczenia.

 

➤ Zobacz także: Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką

Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką - Pomysł na jednogarnkowy obiad z rybą

 

Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką

Składniki / na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy Monini Classico
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 kopry włoskie, odcięte fronty (długie wypustki i zielone listki), bulwy pokrojone na ósemki
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 600 g (ok. 3-4 sztuki) ziemniaków, obranych i pokrojonych w dużą kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 100 g szpinaku baby
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 – 600 g filetów z białej ryby, u mnie dorsz, pokrojonej na porcje
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy
  • oliwa Monini Delicato do polania ryby
  • do dekoracji: fronty kopru włoskiego (te zielone listki) lub koperek

 

Przygotowanie ryby pieczonej z koprem włoskim:

  1. Na dużej patelni lub żeliwnym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę oraz koper włoski. Smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj nasiona kopru włoskiego oraz czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Następnie dodaj ziemniaki oraz paprykę i smaż warzywa jeszcze przez 3-4 minuty.
  2. Na patelnię wlej białe wino i smaż mieszając, aż większość odparuje. Teraz na patelnię dodaj pomidory z puszki oraz szpinak baby. Pomidory rozgnieć na pulpę przy pomocy spodu łyżki. Podlej pół szklanki ciepłej wody i wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na warzywach ułóż filety z ryby. Posyp je solą i pieprzem oraz skórką z cytryny. Rybę przed pieczeniem warto jest polać odrobiną delikatnej oliwy Monini Delicato, aby nie obsychała w czasie pieczenia. Posyp danie kaparami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 15 minut, aż ryba się upiecze, a ziemniaki oraz koper włoski będą miękkie.
  4. Gotową potrawę posyp frontami kopru włoskiego lub posiekanym koperkiem i podawaj.
Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką - Pomysł na jednogarnkowy obiad z rybą
Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy