Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis:
- z maja – przepisy do lunchboxa
- z czerwca – 6 x wege, 1 x ryba
- z lipca – jedzenie do pracy na zimno
- z września – 4 x wege, 2 x ryba, 1 x mięso
Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej.
Zazwyczaj staram się w menu uwzględnić 3-4 niepublikowane jeszcze na blogu przepisy, tym razem mamy niestety tylko 2. Jak się domyślacie, to dlatego że ostatnio jestem w ciągłym niedoczasie, Tadzio przechorował prawie cały wrzesień i październik i nie jestem w stanie opublikować wszystkich wcześniej zaplanowanych wpisów. Sesję tych dwóch nowych przepisów z dzisiejszego zestawu robiłam przy nim w 15 minut. No może efekt zły nie jest, ale nie jest to mój styl pracy, bo ja lubię moje zdjęcia dopieścić :) A sfotografowane przepisy są na pewno godne uwagi, bo pokazują jak wykorzystać brokuła w całości – dodając różyczki do sałatki, a z łodygi robiąc pyszne placki! Nie przedłużając, zapraszam Was do skorzystania z nowego obiadowego menu oraz do pobierania PDFu!
Poniedziałek – Makaron z sosem dyniowym w 15 minut
Przepis ten pochodzi z książki Jamiego Olivera \”15 minut w kuchni\”. Cudowny w swej prostocie patent na kremowy dyniowy sos, który łączymy z makaronem, ciecierzycą, rozmarynem i parmezanem. W kwadrans otrzymujemy przepyszny, sycący wegetariański obiad w prawdziwie jesiennym klimacie <3
➤ Kliknij – Przepis na makaron z sosem dyniowym
Wtorek – Sałatka z jarmużem, brokułami, serkiem wiejskim i grzankami
Pomysł na prostą sałatkę, którą stworzyłam przypadkiem starając się wykorzystać produkty, które miałam w lodówce. Takie przepisy zazwyczaj wychodzą najpyszniejsze, prawda? Ta sałatka to fajny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Na grzanki możecie zużyć zarówno biały chleb, bułki, jak i ciemne pieczywo. Pamiętajcie, aby nie wyrzucać łodygi brokuła (do sałatki idą same różyczki), ponieważ w czwartek zrobimy z niej pyszne placki!
Składniki / na 2 porcje:
- różyczki z 1 brokuła (łodygę zostawiamy do placków na czwartek)
- 100 g jarmużu pociętego na kawałki (ja kupuję taki od razu umyty i pokrojony)
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- 4-5 kromek czerstwego chleba (może być białe lub z mąki żytniej)
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
Przygotowanie:
- Zagotuj średni garnek wody. Najpierw wrzuć do niego różyczki brokuła i gotuj na półtwardo, ok. 6 minut. Wyjmij je łyżką cedzakową i przepłucz pod zimną wodą. Do gotującej się wody wrzuć jarmuż i blanszuj przez 2 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Przygotuj czosnkowe grzanki. Pieczywo pokrój w kostkę, posyp suszonym czosnkiem i szczyptą soli, skrop oliwą i wymieszaj. Rozłóż na papierze do pieczenia i piecz przez 5-7 minut w 200 stopniach C, aż się zezłocą.
- W misce umieść brokuły i jarmuż. Polej łyżką oliwy, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na wierzchu rozłóż serek wiejski, posyp grzankami podawaj.
Środa – Prosta zupa dyniowa z grzankami z jarmużem i gorgonzolą
➤ Kliknij – Przepis na prostą zupę dyniową z grzankami
Czwartek – Placki z łodygi brokuła i marchewki
Łodyga brokuła – zdarzało Wam się wyrzucać ją do kosza? Łodyga brokuła jest jak najbardziej jadalna, według mnie smakuje jak kalarepa. Dotąd kroiłam ją w kostkę i dodawałam do warzywnych potraw, aż trafiłam na przepis na te placki w książce \”Lunchbox na każdy dzień\” Malwiny Bareły. Placki są pyszne, robiłam je już trzy razy (bo jakoś tak ciągle w lodówce czeka łodyga brokuła do wykorzystania ;)). Niestety z jednej łodygi wychodzi ilość placków wystarczająca na 1-1,5 porcji, dlatego w tej wersji dodałam do nich jeszcze startą marchewkę, aby mogły się nimi cieszyć dwie osoby :)
Składniki / na 2 porcje:
- 120 g mąki (u mnie pełnoziarnista)
- 100 ml wody
- 2 jajka
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga brokuła (która została z wtorku)
- 2 średnie marchewki
- oliwa do smażenia
- W misce wymieszaj ze sobą mąkę, wodę oraz jajka na jednolite ciasto. Dodaj suszony czosnek i oregano, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Łodygę brokuła obierz z grubej skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obierz i też zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i kładź na nią porcje ciasta formując nieduże placuszki. Smaż na złoto z obu stron. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Piątek – Szakszuka kalafiorowa
➤ Kliknij – Przepis na szakszukę kalafiorową
Sobota – Pilaw z dynią i suszoną śliwką
➤ Kliknij – Przepis na pilaw z dynią i suszoną śliwką
Niedziela – Parmigiana selerowa
➤ Kliknij – Przepis na parmigianę selerową
ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF
Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesiąc otrzymasz ode mnie kolejny plan z prostymi obiadami, a także informację o nowych wpisach na blogu.
➤ Wszyscy subskrybenci newslettera otrzymują ode mnie Plan obiadów i listę zakupów e-mailem. Jeżeli nie widzisz wiadomości ode mnie, sprawdź proszę w Spamie lub Ofertach.