Pilaw to proste w przygotowaniu danie wywodzące się z kuchni arabskiej, które przypomina mi modne ostatnio kaszotto. Kusi zapachem korzennych przypraw, dlatego lubię robić go, gdy jesień za oknem. Dziś przygotowałam dla Was przepis na pilaw z kaszy bulgur z dodatkiem marchewki, szpinaku, aromatycznych ziół oraz chrupiących paluszków rybnych. To świetny pomysł na obiad w tygodniu, bo naprawdę szybko się go robi.
Paluszki rybne kojarzą nam się z pewnego rodzaju zamiennikiem ryb dla dzieci, które nie zjedzą na obiad \”prawdziwej\’ ryby, a także z jedzeniem typu \”fast food\”. Chcę Was jednak przekonać, że nie tylko nie muszą być niezdrowe, ale również mogą stać się elementem pysznego i niebanalnego przepisu. Oczywiście nie każde, bo wszystko zależy od producenta i trzeba przede wszystkim sprawdzić skład na etykiecie produktu. Niektóre z dostępnych na rynku paluszków rzeczywiście niewiele z rybą ma wspólnego i są napakowane całą masą panierek i dodatków do żywności. Dlatego ja wybrałam paluszki rybne od FRoSTY, które produkowane są z ciętych w bloczki kawałków ryb (a nie mielonej ryby) i mają krótki, wolny od niepotrzebnych dodatków skład.
Ryba w paluszkach pochodzi ze zrównoważonych połowów, z certyfikatem MSC, co oznacza, że połów nie miał negatywnego wpływu na ekosystem. Paluszki, jak i pozostałe produkty FRoSTY nie zawierają dodatków do żywności, jak wzmacniacze smaku czy konserwanty, dlatego darzę tę markę szczerą sympatią. W sytuacjach awaryjnych chętnie sięgam po produkty mrożone i FRoSTA to mój częsty wybór. Poza rybami ostatnio rozsmakowaliśmy się w warzywnych burgerach. Produkty FRoSTY świetnie nadają się do przyrządzania w piekarniku i ja właśnie tak robię. Paluszki układam na papierze do pieczenia i piekę bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu oszczędzam na kaloriach.
➤ Zobacz także: Pilaw z dynią i suszoną śliwką.
Aromatyczny pilaw z kaszy bulgur z marchewką i szpinakiem oraz paluszkami rybnymi
Składniki / na 4 porcje:
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 szklanka kaszy bulgur, przepłukanej na sicie
- 200 g marchewki (2-3 sztuki) startej na tartce o dużych oczkach
- 2 szklanki domowego bulionu warzywnego, podgrzanego
- 1 opakowanie Złotych Paluszków Rybnych FRoSTA
- 100 g szpinaku baby
- po 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, koperku oraz natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- ewentualnie sól do smaku
- garść pestek dyni
Przygotowanie pilawu:
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i smaż 5-8 minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i przyprawy: kumin, kurkumę, mieloną paprykę oraz imbir. Smaż cały czas mieszając przez 2 minuty.
- Na patelnię dodaj kaszę bulgur, starte marchewki oraz gorący bulion. Wszystko wymieszaj, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut, aż kasza się ugotuje i wchłonie cały płyn. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej bulionu lub wody.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni C i piecz paluszki rybne przez 12 minut, aż staną się złote i chrupiące.
- Do pilawu dodaj szpinak, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na kilka chwil, aż szpinak zwiędnie. Dodaj posiekane zioła, sok z cytryny oraz pestki dyni. Wymieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą.
- Pilaw rozłóż do miseczek, na wierzchu ułóż paluszki rybne i podawaj.
Wpis powstał we współpracy z FRoSTA.