Jak zrobić ciasto do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami? Pizza pełnoziarnista

przez admin
JAK ZROBIĆ CIASTO DO PIZZY Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I ZIARNAMI? PIZZA PEŁNOZIARNISTA

Pizza, choć przepyszna, niestety nie należy do dań dietetycznych. Ponieważ ostatnio mocno przestawiłam się na produkty pełnoziarniste, postanowiłam pomajstrować również przy przepisie na ciasto na pizzę. Dziś prezentuję Wam wyniki moich eksperymentów – ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ziaren.

Dodatek mąki pełnoziarnistej nie wpływa niestety pozytywnie na właściwości ciasta na pizzę. Staje się ono twardsze, po upieczeniu jest bardziej suche i chrupiące, a jeżeli przesadzimy z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, może się kruszyć.

Za radą Marco Ghia, którego podpytałam o pizzę pełnoziarnistą na ostatnich warsztatach z pizzy i foccaci, dodałam do ciasta 40% mąki pełnoziarnistej, zaś resztę stanowi mąka do wypieku pizzy. Pokusiłam się też o dodatek ziaren do ciasta – według mnie nie mają wpływu na jego strukturę, a przemycają więcej zdrowia. Do mojego ciasta dodałam łuskane nasiona konopi – bardzo dobre źródło omega – 3. Ostatnio codziennie jem je z owsianką 🙂 Myślę, że sprawdziłoby się tu też siemię lniane i inne raczej drobne nasiona – te większe spróbowałabym przed dodaniem do ciasta rozdrobnić.

Czy można zrobić ciasto na pizzę tylko na bazie mąki pełnoziarnistej? Na pewno tak, będzie się jednak ono różnić znacznie konsystencją od ciasta tradycyjnego. Napotkałam wczoraj na fajny przepis na takie ciasto wzbogacone o maślankę. Kto wie, może to jest dobry patent – jak się u mnie sprawdzi, podzielę się z Wami przepisem.

Ciasta nie zrobiłam oczywiście dla samego ciasta 🙂 Jeszcze w tym tygodniu podzielę się z Wami przepisem na sos do pizzy, a w przyszłym tygodniu przepisem na pizzę, którą z pomocą ciasta i sosu przygotowałam 🙂

Spróbuj także tradycyjnego włoskiego ciasta na pizzę oraz ciasta na pizzę na drożdżowym zaczynie. A jak nie masz czasu – calzone w 15 minut.

 

 

 

Ciasto do pizzy z mąką pełnoziarnistą i nasionami – Przepis

 

 

 

Składniki / na 2 większe lub 4 mniejsze pizze: 

  • 325 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu lub syropu z agawy
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g włoskiej mąki do pizzy typ 00 lub mąki chlebowej/bułeczkowej (typ 650-750)
  • 2 łyżki wybranych drobnych ziaren (np. siemię lniane, u mnie łuskane nasiona konopi ) – można pominąć
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

 

Przygotowanie ciasta do pizzy z mąką pełnoziarnistą:

1. W dzbanku wymieszaj wodę z drożdżami i cukrem/miodem lub innym słodzikiem i odstaw na 5-10 min. (tak naprawdę na czas naszykowania suchych składników :)).
2. W dużej misce wymieszaj obie mąki, nasiona oraz sól.
3. Dodaj drożdże z dzbanka i oliwę. Najpierw mieszaj widelcem w misce, a gdy ciasto się w miarę połączy, przełóż je na blat podsypany mąką i zagniataj ręką.
4. Dobrze jest ciasto trochę porozciągać na blacie. Rozciągnij je dłonią ruchem od siebie, następnie złóż i przyciągnij do siebie. Powtórz kilkakrotnie. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne.
5. Przełóż ciasto do miski posmarowanej oliwą i przykryj folią lub czystą ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej (do podwojenia objętości). Ciasto można piec od razu lub przechować w lodówce do 48 godzin (w pojemniku wysmarowanym oliwą lub w posmarowanej misce przykryte folią). Przed schowaniem do lodówki dobrze jest od razu podzielić ciasto na 2 lub 4 porcje, uformować z nich kule i umieścić w osobnych pojemnikach. Możesz wtedy np. pierwszego dnia upiec jedną pizzę, a kolejnego następną. Możesz też zrobić ciasto z połowy ilości składników.

Pieczenie pizzy:

  1. Jeżeli ciasto stało w lodówce, wyjmij je na 2 godziny przed planowanym pieczeniem pizzy.
  2. Ciast podziel na 2 lub 4 porcje (jeżeli nie zrobiłeś tego wcześniej). Kulę ciasta rozpłaszcz dłońmi, następnie delikatnie rozciągaj do uzyskania pożądanej wielkości i grubości pizzy.
  3. Nałóż na pizzę sos oraz wybrane dodatki.
  4. Piekarnik z blachą lub kamieniem do pizzy nagrzej do 240 stopni C (grzałka góra-dół). Pizzę przełóż na kamień lub blachę (ja robię to na papierze do pieczenia) i piecz przez ok. 7-10 min. Podawaj gorącą.
***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy