Po moich ostatnich eksperymentach z ciastem do pizzy bez drożdży, dziś wrócimy do podstaw i tradycji. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie, ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii.
➤ Ten przepis jest częścią cyklu \”Domowa pizza\”, w którym publikuję przepisy na ciasto na pizzę, sosy oraz różne warianty pizzy.
Postanowiłam sięgnąć do przepisu Gennaro Contaldo z książki Let\’s Cook Italian. Bardzo lubię tego wesołego starszego pana i ufam jego recepturom. Jego pozycję \”Dwaj łakomi Włosi\” przerobiłam od deski do deski.
To ciasto do pizzy jest mega proste. Tylko cztery podstawowe składniki – mąka, sól, woda i drożdże oraz nieskomplikowany sposób przygotowania. Dotąd zawsze dodawałam oliwę, ale tym razem wcale mi jej nie brakowało. Jedyny dla mnie minus, to konieczność porządnego wyrobienia ciasta (przez ok. 7-10 minut), co przy moich drobnych dłoniach i słabych rękach przyprawia mnie o siódme poty 😉 Ale na serio, jest to konieczne, żeby ciasto stało się elastyczne.
O co chodzi z \”metodą papierową\”?
W komentarzach pod przepisem na ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie dziwiliście się mojej metodzie pieczenia pizzy na papierze do pieczenia. Już tłumaczę, skąd się to wzięło.
Tradycyjnie pizzę piecze się w piecu opalanym drewnem w bardzo wysokiej temperaturze – 300-400 stopni C. Oczywiście w domowych warunkach najlepiej byłoby upiec ją na rozgrzanym kamieniu do pizzy, ale większość z nas (w tym ja) takiego kamienia nie posiada. Dlatego ja zastępuję go blachą, którą rozgrzewam razem z piekarnikiem. Blachę wkładam do piekarnika, nastawiam go na 240 stopni C i rozgrzewam przez 30 minut.
Z doświadczenia wiem, że nie jest łatwo przenieść obłożoną dodatkami pizze na rozgrzaną blachę (czy kamień do pizzy) bez pomocy drewnianej łopaty do pizzy, które ja i pewnie Wy również nie posiadacie. Dlatego pomagam sobie papierem do pieczenia. Ciasto układam na kawałku papieru do pieczenia, obkładam dodatkami i potem razem z papierem przekładam na gorącą blachę. A gdy pizza się upiecze, wyciągam blachę z piekarnika, chwytam za papier i przy jego pomocy zsuwam pizzę na deskę czy talerz.
Stosując moją \”metodę papierową\” ważny jest wybór papieru do pieczenia odpornego na wysokie temperatury. Ja kupuję swój w Lidlu i sprawdza mi się doskonale.
Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę?
Składniki / na 4 średnie pizze:
- 500 g mąki – włoskiej mąki do pizzy typ 00 lub mąki chlebowej/bułeczkowej (typ 650-750)
- 1 łyżeczka soli
- 325 ml ciepłej wody
- 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
- mąka do podsypywania w czasie zagniatania
- semolina do podsypania ciasta (można pominąć)
Przygotowanie włoskiego ciasta na pizzę:
1. Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj z mąką. Drożdże wsyp do dzbanka z wodą i również wymieszaj.
2. Wlej drożdże do miski z mąką i wymieszaj łyżką do uzyskania lepkiego ciasta.
3. Blat podsyp mąką i przełóż na nią ciasto. Ciasto posyp mąką z góry i zabierz się za zagniatanie.
4. Jedną dłonią przytrzymaj ciasto. Rozciągnij ciasto drugą dłonią i zawiń je do siebie. Znowu rozciągnij ciasto i znowu zawiń je do siebie. Znowu rozciągnij i znowu zawiń. Obróć ciasto o 90 stopni i znowu zacznij rozciągać i zwijać. Zagniataj ciasto przez ok. 8 min., podsypując na początku mąką, jeśli się bardzo klei. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne.
5. Podziel ciasto na 4 porcje i z każdej uformuj kulę zawijając brzegi pod spód.
6. Dużą blachę podsyp semoliną lub mąką. Ułóż na niej kule ciasta. Z wierzchu podsyp mąką i przykryj czystą ściereczką. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
7. Piekarnik z blachą w środku nagrzej do 240 stopni C (dobrze żeby nagrzewał się przez 30 min. przed pieczeniem pizzy). Weź duży arkusz papieru do pieczenia (odpornego na wysokie temperatury)* i posyp go semoliną lub mąką. Weź kulę ciasta, połóż na papierze do pieczenia i rozpłaszcz je dłońmi. Delikatnie porozciągaj ciasto (dobrze jest to zrobić częściowo w powietrzu), aż uzyskasz pożądaną wielkość i grubość.
8. Nałóż na ciasto ulubione dodatki. Przełóż ciasto wraz z papierem na gorącą blachę z piekarnika. Piecz pizzę przez ok. 7 minut. Podawaj gorącą.
Uwagi:
- Z powyższego przepisu wychodzą 4 pizze średniej wielkości. Jeżeli to dla Ciebie za dużo, zrób ciasto z połowy porcji. Albo…
- Przetestowałam, że ciasto można przechować w lodówce do następnego dnia.. Po etapie wyrastania ciasta przez 2 godziny, przełóż kulę ciasta do plastikowego pojemnika z przykrywką wysypanego mąką i wstaw do lodówki. Następnego dnia wyjmij 30 min. przed planowanym pieczeniem pizzy. Uformuj placek, nałóż dodatki i piecz jak zwykle.
To ponad 30 stron przepisów na ciasto, sosy i gotowe pizze oraz porad na temat formowania i pieczenia pizzy w domu.