Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)


Po moich ostatnich eksperymentach z ciastem do pizzy bez drożdży, dziś wrócimy do podstaw i tradycji. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie, ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii.


Postanowiłam sięgnąć do przepisu Gennaro Contaldo z książki Let's Cook Italian. Bardzo lubię tego wesołego starszego pana i ufam jego recepturom. Jego pozycję "Dwaj łakomi Włosi" przerobiłam od deski do deski.

To ciasto do pizzy jest mega proste. Tylko cztery podstawowe składniki - mąka, sól, woda i drożdże oraz nieskomplikowany sposób przygotowania. Dotąd zawsze dodawałam oliwę, ale tym razem wcale mi jej nie brakowało. Jedyny dla mnie minus, to konieczność porządnego wyrobienia ciasta (przez ok. 7-10 minut), co przy moich drobnych dłoniach i słabych rękach przyprawia mnie o siódme poty ;) Ale na serio, jest to konieczne, żeby ciasto stało się elastyczne.

O co chodzi z "metodą papierową"?


W komentarzach pod przepisem na ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie dziwiliście się mojej metodzie pieczenia pizzy na papierze do pieczenia. Już tłumaczę, skąd się to wzięło.

Tradycyjnie pizzę piecze się w piecu opalanym drewnem w bardzo wysokiej temperaturze - 300-400 stopni C. Oczywiście w domowych warunkach najlepiej byłoby upiec ją na rozgrzanym kamieniu do pizzy, ale większość z nas (w tym ja) takiego kamienia nie posiada. Dlatego ja zastępuję go blachą, którą rozgrzewam razem z piekarnikiem. Blachę wkładam do piekarnika, nastawiam go na 240 stopni C i rozgrzewam przez 30 minut.

Z doświadczenia wiem, że nie jest łatwo przenieść obłożoną dodatkami pizze na rozgrzaną blachę (czy kamień do pizzy) bez pomocy drewnianej łopaty do pizzy, które ja i pewnie Wy również nie posiadacie. Dlatego pomagam sobie papierem do pieczenia. Ciasto układam na kawałku papieru do pieczenia, obkładam dodatkami i potem razem z papierem przekładam na gorącą blachę. A gdy pizza się upiecze, wyciągam blachę z piekarnika, chwytam za papier i przy jego pomocy zsuwam pizzę na deskę czy talerz.

Stosując moją "metodę papierową" ważny jest wybór papieru do pieczenia odpornego na wysokie temperatury. Ja kupuję swój w Lidlu i sprawdza mi się doskonale.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)


Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę?



Składniki / na 4 średnie pizze:

  • 500 g mąki - włoskiej mąki do pizzy typ 00 lub mąki chlebowej/bułeczkowej (typ 650-750)
  • 1 łyżeczka soli
  • 325 ml ciepłej wody
  • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
  • mąka do podsypywania w czasie zagniatania
  • semolina do podsypania ciasta (można pominąć)


Przygotowanie włoskiego ciasta na pizzę:


Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj z mąką. Drożdże wsyp do dzbanka z wodą i również wymieszaj.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

Wlej drożdże do miski z mąką i wymieszaj łyżką do uzyskania lepkiego ciasta.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

Blat podsyp mąką i przełóż na nią ciasto. Ciasto posyp mąką z góry i zabierz się za zagniatanie.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

Jedną dłonią przytrzymaj ciasto. Rozciągnij ciasto drugą dłonią i zawiń je do siebie. Znowu rozciągnij ciasto i znowu zawiń je do siebie. Znowu rozciągnij i znowu zawiń. Obróć ciasto o 90 stopni i znowu zacznij rozciągać i zwijać. Zagniataj ciasto przez ok. 8 min., podsypując na początku mąką, jeśli się bardzo klei. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

Podziel ciasto na 4 porcje i z każdej uformuj kulę zawijając brzegi pod spód.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

Dużą blachę podsyp semoliną lub mąką. Ułóż na niej kule ciasta. Z wierzchu podsyp mąką i przykryj czystą ściereczką. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

Piekarnik z blachą w środku nagrzej do 240 stopni C (dobrze żeby nagrzewał się przez 30 min. przed pieczeniem pizzy). Weź duży arkusz papieru do pieczenia (odpornego na wysokie temperatury)* i posyp go semoliną lub mąką. Weź kulę ciasta, połóż na papierze do pieczenia i rozpłaszcz je dłońmi. Delikatnie porozciągaj ciasto (dobrze jest to zrobić częściowo w powietrzu), aż uzyskasz pożądaną wielkość i grubość.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

Nałóż na ciasto ulubione dodatki. Przełóż ciasto wraz z papierem na gorącą blachę z piekarnika. Piecz pizzę przez ok. 7 minut. Podawaj gorącą.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

Uwagi:

  • Z powyższego przepisu wychodzą 4 pizze średniej wielkości. Jeżeli to dla Ciebie za dużo, zrób ciasto z połowy porcji. Albo...
  • Przetestowałam, że ciasto można przechować w lodówce do następnego dnia.. Po etapie wyrastania ciasta przez 2 godziny, przełóż kulę ciasta do plastikowego pojemnika z przykrywką wysypanego mąką i wstaw do lodówki. Następnego dnia wyjmij 30 min. przed planowanym pieczeniem pizzy. Uformuj placek, nałóż dodatki i piecz jak zwykle.

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

21 komentarzy:

  1. Domowa pizza to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zuziu, zdecydowanie pomógłby robot :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Kasiu! Ale niestety w mojej małej kuchni brakuje miejsca na kolejne sprzęty.. Może sobie w końcu wyrobię mięśnie od tego wyrabiania :)

      Usuń
    2. Zuziu, oprócz urody mięśni, jest też inny aspekt posiadania robota- WODA. Jeśli w cieście jest dużo wody wówczas można użyć mało drożdży. Jesli drożdży jest mało, ciasto jest lekkie i nie lewituje w żołądku. Ręcznie takiego ciasta, moim zdaniem nie da się wyrobić. W wolnej wpadnij na moje ciasto, które ma tylko 2 g drożdży. Przeliczając, u Ciebie jest 25 g drożdży: http://www.tapenda.pl/przepis/Ciasto_na_pizze/467/

      Pozdrawiam serdecznie
      Kasia

      Usuń
  3. Na pewno zrobię, bo pizza "chodzi" za mną już od jakiegoś czasu.
    Dzięki za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę! Koniecznie zrób sobie domową pizzę :)

      Usuń
  4. Ja również zawsze robię ciasto na papierze do pieczenia :) Jest wygodnie i blaszka może się już nagrzewać w piekarniku. Często stosuję podobny przepis, ciasto wychodzi rewelacyjne :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, czyli nie tylko ja jestem taka szalona, że piekę na papierze :)

      Usuń
  5. Z tego przepisu korzystam najczęściej. Choć ja nie nagrzewam blachy przed pieczeniem, tylko na niej układam pizzę i wkładam do nagrzanego piekarnika. Spróbuję Twojego sposobu z papierem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ułożysz pizzę na nagrzaną blachę, upiecze się dużo szybciej i będzie miała chrupiący spód :)

      Usuń
  6. Domowa pizza jest najlepsza, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno wyszła pyszna, jak mnie natchnie na robienie pizzy, to na pewno skorzystam z Twojego przepisu :) A jeśli chodzi o dodatki wierzchnie, to lubię jak jest dużo warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym taką pyszną, domową pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I możesz zjeść, bo jej zrobienie to nic trudnego :)

      Usuń
  9. Moja też nie wyrasta przez noc. A wyrabiam zazwyczaj mikserem, bo nie miałabym siły przez 10 minut ;-) pięknie pokazałaś cały proces :-) zerknij na moją, bo też akurat wrzuciłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, ja niestety nie mam robota. Ja zazwyczaj robiłam wyrastaną przez noc na drożdżowym zaczynie, ale ta też wyszła pyszna.

      Usuń
  10. Nigdy nie robiłyśmy tradycyjnej pizzy :D
    Ale to ciasto pięknie urosło! Uwielbiamy właśnie ten etap wypieków drożdżowych :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mnie interesuje to ciasto, a że pizze domową uwielbiam - na pewno je w najbliższej przyszłości wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłem po 20 h trzymania ciasta w lodówie. Pizza zarąbista.Dzięki

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.