Dip z pieczonych pomidorów. Do wszystkiego.

przez Zuzanna
62dce img 1056

Dzień dobry,
Niektóre potrawy po prostu nie są tak smaczne bez dodatku dipu…

Dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo smakowity dip z pieczonych pomidorów. Słodko-kwaśno-pikantny, niebanalny w smaku dzięki dodatkowi octu balsamicznego. Dzięki niemu codzienne dania staną się bardziej interesujące. 
To bardzo uniwersalny sos, który możecie podać z praktycznie każdą potrawą – zastąpcie nim ketchup (np. do grzanek) i zaserwujcie razem z imprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do \”cygar\” z ciasta filo nadziewanych serem feta (Sigara Böreği, przepis wkrótce). 
Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane – pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko.
Zapraszam:)


Do czego można wykorzystać dip z pieczonych pomidorów?

  • do wszystkiego!:) naturalnie świetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków grissini, krakersów i sucharków,
  • generalnie możecie zastąpić nim ketchup,
  • myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek,
  • pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem,
  • jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii.

ea13c img 1079

Dip z pieczonych pomidorów

na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaic
czas przygotowania: 45 min. (w tym 30 min. pieczenie)

Składniki:

  • 2 dojrzałe pomidory pokrojone na plasterki
  • 1 mała cebula lub pół większej, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • szczypta płatków chilli lub ostrej papryki (według preferencji)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
dodatkowo: nieduże naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidory, cebulę i czosnek. Polej oliwą, octem, dopraw cukrem, solą i ostrą papryką. Wymieszaj i przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Przemieszaj składniki w połowie pieczenia.
  2. Wyjmij warzywa z piekarnika, odkryj folię i odstaw na 5-10 minut, aby przestygły. Przełóż do naczynia blendera, dodaj przecier pomidorowy i zmiksuj pulsacyjnie do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj od razu, ale sos będzie jeszcze pyszniejszy, gdy postoi w lodówce przez godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. Podawaj do chipsów, pizzy, grzanek, nachosów i innych przekąsek. 

Podobne wpisy