Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem

Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem

Dzień dobry,
Na wstępie chciałam wszystkim pięknie podziękować za życzenia z okazji urodzin bloga i słowa wsparcia. Jesteście wspaniali :)

To danie bardzo się Wam spodobało, gdy pokazałam Wam je na Facebooku. Proste w przygotowaniu tarty z ciasta francuskiego z farszem z botwinki i sera gorgonzola, efektownie zwieńczone sadzonym jajkiem. Możecie je zjeść na śniadanie lub lunch, albo zabrać ze sobą w plener, bo równie dobrze smakują na zimno. 

Aby tarty się udały, ciasto francuskie musimy podpiec wcześniej przez 10 minut w piekarniku. Ciasto kroimy na kwadraty, następnie przy pomocy noża delikatnie nacinamy brzegi (ale nie przecinamy ich na wylot!), które w czasie pieczenia podniosą się i utworzą rant podtrzymujący wewnątrz nadzienie tarty. 

Choć jajka nie chciały utrzymać się wewnątrz i niesfornie wylały się na blachę, uważam, że tylko dodało to uroku tym pysznym wypiekom :)

Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem

Tarty z botwinką, gorgonzolą i jajkiem


przepis własny

Składniki:
  • 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego (u mnie 275 g)
  • 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pęczek koperku lub szczypiorku
  • 100 g sera gorgonzola (można zastąpić fetą, kozim lub innym)
  • 6-8 jajek (zależy ile kwadratów udało nam się wykroić z ciasta francuskiego)
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Jeżeli używasz mrożonego ciasta francuskiego, koniecznie rozmróź go wcześniej w lodówce. Ciasto rozwiń i podziel na 6-8 kwadratów, zależnie od jego wielkości. Ja używam ciasta francuskiego z Lidla, które jest naprawdę duże. Kwadraty ciasta rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  2. Przy pomocy noża, "narysuj" na kawałkach ciasta ramkę o grubości ok. 8 mm. Rób to delikatnie, aby nie przeciąć ciasta na wylot. Ponakłuwaj ciasto widelcem, pomijając przygotowany rant. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. W tym czasie zajmij się farszem. 
  3. Odetnij buraczki z botwinki, obierz i pokrój na plasterki. Łodyżki i liście drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią buraczki i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż delikatnie przez 5 minut. Teraz dodaj łodyżki i listki botwinki i smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj posiekanego koperku lub szczypiorku, dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
  4. Wyjmij podpieczone spody tart z piekarnika. Gdy przestygną, palcami wgnieć środek, dzięki czemu uzyskasz okalający nadzienie rant tarty. Na ciasto rozłóż nadzienie z botwinki, tu i tam wetknij ser gorgonzola podzielony na kawałki. Teraz ostrożnie wbij po 1 jajku na każdą tartę. Delikatnie posyp solą i pieprzem. Wstaw tarty z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez 10-15 minut, zależnie od tego jakie jajka lubisz.
Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

6 komentarzy:

  1. Bajeczne poduszeczki :) I jakie proste w przygotowaniu :D
    Zrobią wrażenie np. na niespodziewanych gościach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przecudownie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ukochana botwinka... i ciasto francuskie...to musi byc pyszne, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda i zapewne też smakuje wspaniale ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sliczne i zestaw bardzo mi sie podoba. Zeby jajko sie nie wylalo mozna chyba zrobic wyzsze ranty utworzone nie przez naciecie, ale doklejenie paskow ciasta. Ale moze racja, ze tak wygladaja uroczo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialna prezentacja i bardzo fajne składniki na tarcie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.