Gołąbki z ryżem i buraczkami w liściach botwinki

przez Zuzanna
Gołąbki z ryżem i buraczkami w liściach botwinki

 

Zazwyczaj unikam pracochłonnych przepisów. Wyjątek robię dla malutkich gołąbków zawijanych w liście winogron, nazywanych w Grecji dolmades. Uwielbiam te nadziewane ryżem i warzywami maleństwa, które można by również nazwać fit-gołąbkami :)

Choć bardzo lubię tradycyjną wersję dolmades, którą zajadałam się w czasie pobytu na Kos, oraz tę libańską z dodatkiem ciecierzycy i korzennych przypraw, tym razem nabrałam ochoty na szaloną wariację z wiosenną botwinką w roli głównej! Liście botwinki świetnie nadają się do zawijania gołąbków. Jest to nawet łatwiejsze niż w przypadku liści winogron, zadbajcie tylko o duże liście wielkości co najmniej Waszej dłoni.

Po przekrojeniu gołąbka Waszym oczom ukaże się krzykliwie różowy ryż zabarwiony przez pokrojone w drobną kostkę buraczki, które wraz z ziołami i czosnkiem włożyłam do środka. Bardzo podoba mi się ten zielono- różowy mariaż kolorystyczny :)

Jako dodatek przygotowałam dwa rodzaje sosów, które według mnie świetnie komponują się z buraczkami i botwinką. Pierwszy, gęsty i bogaty, to jogurt z dodatkiem sera gorgonzola, z czosnkiem, miodem i sokiem z cytryny. Drugi to taki dynamit – cierpki sok z cytryny z miodem i solą. Lubię maczać w nich gołąbki naprzemiennie.

Mam nadzieję, że zdjęcia i mój opis przekonają Was do przygotowania tego nieco bardziej pracochłonnego przepisu. Ale wiecie, tak to jest z prawdziwymi przysmakami, czasem trzeba sobie na nie najpierw zapracować ;)

Dietetyczne gołąbki zawijane w liście botwinki z ryżem i buraczkami
Gołąbki z ryżem i buraczkami w liściach botwinki – Przepis

 

Składniki / na ok. 25 małych gołąbków:

  • 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami (potrzebujesz ok. 150 g buraczków)
  • 200 g ryżu basmati (suchego)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pestek dyni
  • sporo soli, pieprz
  • oliwa
na dip jogurtowy z gorgonzolą:
  • duży kubek jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 100 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny lub do smaku
  • 1 łyżeczka miodu lub do smaku
  • sól do smaku
na sos cytrynowy:
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól do smaku
Dietetyczne gołąbki zawijane w liście botwinki z ryżem i buraczkami

Przygotowanie gołąbków z botwinki:

  1. Z botwinki odetnij buraczki, a z liści łodygi (łodygi nie będą nam potrzebne, możesz je dodać np. do zupy). Zacznij od przygotowania farszu. Buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę. Umieść w misce razem z ryżem (suchym) oraz posiekanymi koperkiem, dymką, czosnkiem i pestkami dyni. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Teraz przygotujesz liście botwinki, trzeba je najpierw zblanszować. Wybierz ładne, duże, niepodziurawione liście. Ja miałam 25 sztuk. Jeżeli masz mniejsze liście możesz użyć dwóch do zawinięcia jednego gołąbka.Te gorsze odłóż do wyłożenia dna garnka, gdy będziesz gotować gołąbki.
  3. W garnku zagotuj wodę. Partiami umieszczaj w niej liście botwinki, następnie przekładaj je łyżką cedzakową do miski  z lodowata wodą (aby zatrzymać proces gotowania). Schłodzone liście ostrożnie przełóż na ręcznik papierowy i wytrzyj z nadmiaru wody. Podstępuj z liśćmi delikatnie, aby ich nie porwać.
  4. Na desce ułóż jeden liść, tak aby jego ogonek skierowany był na godzinę dwunastą. Po przeciwnej stronie od ogonka, ok. pół centymetra od brzegu nałóż ok. 1 łyżkę farszu. Na farsz nawiń koniec liścia, następnie jego boki i zwiń w cygaro. Powtórz z pozostałymi liśćmi. Zajrzyj do mojego przepisu na libańskie gołąbki, gdzie pokazywałam na zdjęciach jak krok po kroku je zawinąć.
  5. Wyłóż dno garnka pozostałymi liśćmi (ja wybrałam patelnię o wysokich ściankach). Na tak powstałym posłanku ułóż gołąbki, ciasno jeden przy drugim. Polej je oliwą i posyp solą i pieprzem.
  6. Przykryj dużym talerzem, (dopasowanym rozmiarem do wymiarów garnka), który dociąży gołąbki w czasie gotowania. Do garnka wlej tyle wrzącej wody, aby zaledwie przykryły gołąbki, wstaw na gaz i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 40 min.
  7. W międzyczasie przygotuj dip. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z gorgonzolą pokrojoną na małe kawałki (dobrze je razem podziabać widelcem). Dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny, miód i sól. Wymieszaj. W drugiej miseczce wymieszaj sok z cytryny z miodem i solą.
  8. Gdy gołąbki będą gotowe (ryż będzie ugotowany i wchłonie prawie całą wodę), ostrożnie zdejmij talerz. Uważaj, bo będzie gorący. Gołąbki podawaj na ciepło lub zimno w towarzystwie dipu z serem gorgonzola i sosu cytrynowego.
***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy