Piyaz – turecka sałatka z fasoli

przez Zuzanna
salatka z fasoli bialej

Dzień dobry,

Dziś mam dla Was kolejne lekkie danie, które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej. Mowa o piyaz, wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli, z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie ugotowaną fasolę, jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilka chwil.

Smak i wygląd piyaz stanowi dla mnie kolejny argument przekonujący, że Turcy są prawdziwymi mistrzami potraw z fasoli (spotkałam się nawet z określeniem, że fasola to \”sułtan kuchni tureckiej\” / sultans of the Turkish kitchen- źródło).

Skład sałatki zmienia się w zależności od regionu Turcji i pomysłowości kucharza. Piyaz z perskiego oznacza cebulę i w prowincji Adana odnosi się do sałatki z cebuli doprawionej sumakiem. Jednak najczęściej pod tą nazwą rozumie się przystawkę z białej fasoli z dodatkiem różnych warzyw, takich jak cebula, natka pietruszki, pomidor, papryka, marchewka czy oliwki. Częstym składnikiem sałatki są również pokrojone na ćwiartki jajka na twardo, jednak ja po Wielkanocy nie miałam na nie ochoty:) Sałatkę doprawia się sosem na bazie oliwy i octu winnego oraz sumakiem.

Piyaz przygotowałam w ramach kolejnej odsłony wspólnego pichcenia potraw kuchni tureckiej razem z Emilią i Panną Malwinną. Zajrzyjcie do dziewczyn, znajdziecie tam inną wersję sałatki, z dressingiem z tahini.

A oto poprzednie, naprawdę świetne dania kuchni tureckiej, które przygotowałam w ramach poprzednich odsłon wirtualnej kuchni:
Havuc plakisi – duszona marchewka

Fasulye pilaki – fasola gotowana w oliwie i pomidorach

Uwagi techniczne:

Nie martwcie się obecnością cebuli w sałatce – używamy czerwonej cebuli, która dzięki marynowaniu w sosie winegret traci na swojej ostrości.

Sumak to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak, dlatego używa się go jako substytut soku z cytryny. Wykorzystuje się ją w potrawach kuchni arabskiej i tureckiej. Można ją kupić w sklepach typu kuchnie świata, czy z produktami kuchni arabskiej.


Kto ma ochotę na tę kolorową sałatkę?:)
salatka turecka z fasoli

Piyaz – turecka sałatka z fasoli

na podstawie przepisu z Mediterranean Fresh Joyce Goldstein
na 4-6 porcji
czas przygotowania: 30 min. + czas gotowania fasoli
Składniki:
  • 250 g białej fasoli, suche nasiona
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 małe czerwone cebule, przekrojone na pół, a następnie w cieniutkie piórka
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę lub ćwiartki
  • 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki (opcjonalnie)
  • sumak do posypania (opcjonalnie)
na sos:
  • 6 łyżek czerwonego octu winnego
  • 10 łyżek oliwy, np. Non Filtrato Monini
  • mały ząbek czosnku, posiekany
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Namocz fasolę przez noc. Następnie ugotuj ją do miękkości (potrwa to ok. 40 min.), posól wodę po 15 minutach gotowania. Umieść wszystkie składniki sosu w słoiku, zakręć go i energicznie wstrząśnij. Odcedź fasolę, przełóż do miski i polej większością sosu póki jest jeszcze gorąca. Wymieszaj.
  2. W małej misce umieść pokrojoną cebulę i natkę i zalej resztą sosu. Wymieszaj i odstaw do macerowania na 15 minut. Dzięki temu cebula stanie się łagodniejsza.
  3. Przełóż cebulę z natką do fasoli, dodaj pokrojone pomidory i wymieszaj. Jeżeli używasz, udekoruj wierzch sałatki ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i posyp sumakiem. Alternatywna metoda podania: przełóż fasolę z sosem na płaski półmisek. Następnie otocz fasolę wiankiem z cebuli i natki. Udekoruj ćwiartkami pomidorów i jajek. Posyp sumakiem. 
salatka z fasoli przepis

Podobne wpisy