Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim

Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni

Zazwyczaj udostępniam Wam zestawy przepisów na same obiady, jednak dziś mam coś wyjątkowego -  cały jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim! Oparłam go o produkty naturalnie bezglutenowe, dlatego będzie on odpowiedni dla osób chorych na celiakię, alergię na gluten, czy też z innych powodów wykluczające to białko ze swojej diety. Zdaję sobie sprawę z rosnącego problemu alergii pokarmowych, a coraz więcej z Was prosi mnie o przepisy wykluczające właśnie gluten. Dlatego razem z partnerem wpisu, Piekarnią Cukiernią Putka, przygotowaliśmy dla Was ten bezpłatny jadłospis pełen prostych i szybkich do zrobienia przepisów. Możecie pobrać go także w wersji PDF do wydrukowania

(Kliknij w obrazek, aby powiększyć)


Dieta bezglutenowa - zasady


Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, z której należy wykluczyć wszystkie produkty będące źródłem tego białka. 

Oznacza to eliminację następujących zbóż:
  • pszenica (w tym odmiany pszenicy jak orkisz, płaskurka, kamut)
  • żyto
  • jęczmień
  • niektórych produktów z owsa, który choć jest naturalnie bezglutenowy, to w Polsce może być zanieczyszczony innymi zbożami. 

Ponadto trzeba zwrócić szczególną uwagę na produkty przetworzone, które mogą zawierać w swoim składzie zboża glutenowe, np. wędliny, budynie, słodycze, gotowe sosy i zupy. Dlatego przed zakupem koniecznie trzeba przeczytać skład na opakowaniu produktu i najlepiej dla pełnego bezpieczeństwa wybierać te z certyfikatem Przekreślonego Kłosa. 

Jadłospis bezglutenowy należy oprzeć na produktach naturalnie bezglutenowych, czyli:
  • proso (kasza jaglana)
  • gryka 
  • tapioka
  • komosa ryżowa
  • amarantus
  • maniok
  • ryż
  • ziemniaki
  • kukurydza 
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób)
  • warzywa
  • owoce
  • orzechy, pestki 
  • mięso, ryby, jajka
  • mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, nieprzetworzony ser biały i żółty

Poza eliminacją produktów zawierających gluten, dieta bezglutenowa nie różni się w swoich założeniach od zasad zdrowego odżywiania. Podstawą jadłospisu powinny być wysokiej jakości, świeże produkty, należy często sięgać po warzywa, źródła pełnowartościowego białka i dobre tłuszcze. Dlatego zaproponowany przeze mnie jadłospis bazuje na założeniach diety śródziemnomorskiej, czyli diecie o udokumentowanym działaniu zdrowotnym. Poza nowymi przepisami, znajdziecie w nim receptury z bloga oparte na produktach naturalnie bezglutenowych. 

Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni

Jakie pieczywo na diecie bezglutenowej? 


Rezygnacja z produktów zawierających mąkę pszenną czy żytnią nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z chleba i bułek w codziennym jadłospisie. Jedną z opcji jest oczywiście samodzielne przygotowanie bezglutenowych zamienników dla pieczywa i deserów, choć nie każdy ma czas czy umiejętności kulinarne, aby się tym zajmować. Alternatywą są więc gotowe wyroby z symbolem Przekreślonego Kłosa dostępne w niektórych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością czy piekarniach. 

Pamiętam smak pieczywa bezglutenowego z przed kilku lat, kiedy studiowałam dietetykę. Niestety mocno obiegał on od tego tradycyjnego, a dodatkowo te produkty nie były łatwo dostępne. Dlatego bardzo cieszy mnie, że moja ulubiona Piekarnia Putka wprowadziła do swojej oferty możliwość zakupu w pełni bezpiecznego certyfikowanego pieczywa bezglutenowego PUTKA BEZ GLUTENU

Produkty bezglutenowe z Putki mają bardziej naturalny skład i krótszy, wynoszący kilka dni termin przydatności do spożycia, w porównaniu z dostępnym w supermarketach paczkowanym pieczywem bezglutenowym. Dzięki temu w smaku są zbliżone do wypieków tradycyjnych. Są też od razu gotowe do spożycia. Nie trzeba ich odpiekać w piekarniku czy tosterze. Wszystkie produkty, aby uniknąć zanieczyszczenia w sklepie, są szczelnie zapakowane. 

W ofercie znajdują się m.in. miękkie i puszyste bezglutenowe bułki czy chleb z prosem, jak również chleby pełnoziarniste (Bezglutenowy Chleb Witalny) czy na zakwasie ryżowym (Bezglutenowy Chleb Rustykalny). Mi najbardziej do gustu przypadł Bezglutenowy Chleb Owsiany z dużą ilością ziaren, który zdobył pierwsze miejsce w konkursie Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe 2018. Bezglutenowe dzieci szczególnie ucieszy oferta ciast, słodkich wypieków oraz tortów, a nawet bułek do hamburgerów i mini pizzy. Cały asortyment posiada certyfikat Przekreślonego Kłosa i jest wypiekany w osobnej, dedykowanej piekarni. 

Jeżeli nie jesteście z okolic Warszawy oraz Łodzi, gdzie znajdują się piekarnie firmowe Putka, możecie zamówić pieczywo przez Internet z dostawą do domu


Dieta bezglutenowa - jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim 


Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni

Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Poniedziałek


Śniadanie bezglutenowe: Pasta jajeczna z wędzonym łososiem, Bezglutenowy Chleb Owsiany


Składniki / na 2 porcje:
  • jajka - 2 sztuki 
  • wędzony łosoś - 100 g
  • koperek - 2 łyżki posiekanego
  • jogurt naturalny - 2 łyżki 
  • sól, pieprz
  • Bezglutenowy Chleb Owsiany Putka - 4 kromki
  • kiełki - garść
  • rzodkiewka - 4 sztuki 

Przygotowanie:
  1. Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i drobno posiekaj razem z łososiem i koperkiem.
  2. Przełóż do miseczki, dodaj jogurt naturalny, dopraw solą i pieprzem. 
  3. Rozsmaruj pastę na kromkach chleba owsianego. Udekoruj kiełkami i plasterkami rzodkiewki.
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni

Obiad bezglutenowy: Kaszotto z kaszy jaglanej ze szparagami i kozim serem


Składniki / dla 2 osób:
  • oliwa - 1 łyżka 
  • kasza jaglana - 1 szklanka - 200 g 
  • cebula - 1 mała sztuka 
  • białe wino - 30 ml 
  • bulion warzywny - 600 ml, podgrzany 
  • suszone pomidory - 8 sztuk 
  • czosnek - 1 ząbek 
  • szparagi zielone - 1/2 pęczka (niecałe 200 g)
  • rolada z koziego sera - 100 g
  • świeża bazylia - garść 
  • świeża natka pietruszki - garść 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:
  1. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój je na 2-3 cm. kawałki. Główki szparagów odłóż na bok.
  2. W garnku lub szerokiej patelni podsmaż na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj posiekany czosnek oraz kaszę jaglaną. Praż przez 2-3 minuty, następnie wlej wino i odparuj. Dodaj chochlę bulionu i gotuj aż kasza wchłonie płyn.
  3. Do kaszotto dodaj kawałki szparagów, końcówki zostaw na później. Dodaj kolejną porcję bulionu i gotuj aż kasza ją wchłonie. Na końcu dodaj główki szparagów i suszone pomidory pokrojone w paski oraz ostatnią porcję bulionu, gotuj jeszcze 2 minuty. 
  4. Dodaj posiekane zioła, kozi ser, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj.
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni

Podwieczorek: Bezglutenowe Ciasto Bananowe Putka + garść borówek 


Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni

Kolacja bezglutenowa: Zapiekanki z pieczarkami, szpinakiem i żółtym serem


Składniki / na 2 porcje:
  • cebula - 1 mała sztuka 
  • pieczarki - 4 sztuki - 150 g
  • oliwa - 1 łyżka
  • wędzona lub słodka papryka - 1/2 łyżeczki 
  • sól, pieprz
  • szpinak baby - 100 g
  • Bezglutenowy Chleb z Prosem Putka - 6 kromek 
  • żółty ser - 30 g 
  • pomidor - 1 sztuka 

Przygotowanie:
  1. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki na plasterki. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę oraz pieczarki, dodaj szpinak i smaż aż zwiędnie. Dopraw wędzoną lub słodką papryką, solą, pieprzem. 
  2. Rozłóż pomiędzy kromki chleba z prosem. Na wierzchu posyp startym żółtym serem. 
  3. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ustawionym na górną grzałkę przez 5 minut. Udekoruj pomidorem pokrojonym na plastry.
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni
Zupa z czerwoną soczewicą i komosą ryżową


Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Wtorek:


Śniadanie: jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem, Bezglutenowy Chleb Rustykalny Putka

Obiad: sałatka ryżowa z grillowanym kurczakiem

Podwieczorek: koktajl z truskawek i szpinaku

Składniki/ na 1 porcję:
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 duża garść szpinaku
  • 1 łyżeczka miodu
Składniki koktajlu umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na wysokich obrotach.

Kolacja: zupa z czerwoną soczewicą i komosą ryżową


Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Środa:



Śniadanie: płatki gryczane z kefirem i malinami

Składniki / na 1 porcję:
  • 5 łyżek płatków gryczanych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka malin 
Płatki gryczane i siemię lniane zalej odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Dodaj miód, kefir i maliny, wymieszaj.

Obiad: ciecierzyca po meksykańsku

Podwieczorek: Bezglutenowe Ciasto Owocowe Putka

Kolacja: sałatka z jarmużem, brokułami i serkiem wiejskim, grzanki przygotuj z Bezglutenowego Chleba Witalnego Putka

Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni
Farinata - bezglutenowa pizza z ciecierzycy


Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Czwartek:



Śniadanie: pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów, Bezglutenowa Bułka z Ziarnami Putka

Obiad: pieczony pstrąg z pomidorkami koktajlowymi, młode ziemniaki, fasolka szparagowa

Podwieczorek: czekoladowy budyń jaglany, brzoskwinia lub pomarańcza

Składniki / na 2 porcje:
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 4 suszone daktyle
  • 2 brzoskwinie lub pomarańcze
Kaszę przepłucz na sitku, następnie przelej ją wrzątkiem. Wsyp do garnka, zalej 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Następnie dodaj do niej mleko i suszone daktyle, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Zblenduj z dodatkiem kakao. Przelej do miseczek. Podawaj z pomarańcza lub brzoskwinią pokrojoną na cząstki 

Kolacja: farinata (bezglutenowa pizza z ciecierzycy) z pieczarkami i czerwonym pesto

Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni
Kaszotto z kaszy gryczanej z botwinką i fasolą 

Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Piątek:



Śniadanie: jaglanka z jabłkiem, orzechami włoskimi i miodem

Składniki / na 1 porcję:
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej (50 g)
  • 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 1/2 jabłka
  • garstka orzechów włoskich, obranych ze skórki i grubo posiekanych
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
Kaszę przepłucz na sitku, następnie przelej ją wrzątkiem. Wsyp do garnka, zalej mlekiem i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego. Po 5 minutach dodaj jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Gotuj jeszcze 5-10 minut, aż kasza będzie ugotowana. Zdejmij z ognia, dodaj orzechy, miód, cynamon i wymieszaj. Podawaj od razu. 


Podwieczorek: smoothie z nasionami chia

Składniki / na 1 porcję:
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • garść jagód lub borówek
Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj. 



Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Sobota:


Śniadanie: placki ryżowe na maślance, kiwi

Składniki 
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • niepełna szklanka maślanki 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego
  • 1 łyżka oliwy 
Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na gładkie ciasto. Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą z obu stron na złoty kolor. Podawaj ze świeżymi owocami, np. z pokrojonym na plasterki kiwi. 

Obiad: burgery z czerwonej fasoli i mozzarelli (bułkę tartą należy zastąpić kaszką kukurydzianą), Bezglutenowe Bułki do Hamburgera Putka, świeże warzywa, sos z jogurtu naturalnego z ząbkiem czosnku

Podwieczorek: Bezglutenowe Brownie Putka, garść truskawek

Kolacja: sałatka z kurczakiem, awokado i grejpfrutem, 5 łyżek ugotowanej komosy ryżowej na osobę

Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni
Kurczak caprese 

Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Niedziela:



Śniadanie: tunezyjska szakszuka, Bezglutenowy Chleb Owsiany Putka

Obiad: kurczak caprese i pieczone ziemniaki

Podwieczorek: marokańskie trufle daktylowe

Kolacja: Serek wiejski na słodko, Bezglutenowa Bułka z Ziarnami Putka

Składniki/ na 1 porcję:
Serek wiejski przełóż do miski. Dodaj banana pokrojonego w kostkę, rodzynki, miód oraz cynamon. Wymieszaj. Podaj z Bezglutenową Bułką z Ziarnami.

➤ Jeśli spodobał Ci się jadłospis, pobierz go w wersji PDF do druku. W pliku znajdziesz wszystkie przepisy, także te z archiwów bloga. Nie ma za to zdjęć, aby łatwo się drukowało :)

Wpis powstał we współpracy z Piekarnie Cukiernie Putka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.