Witajcie w Nowym Roku! Mam dla Was świeżutki plan prostych obiadów na 7 dni, ponownie wszystkie potrawy są wegetariańskie. Po zapisaniu się na newsletter otrzymacie dostęp do PDFa z recepturami i listą zakupów, tak więc wiecie co robić ;) Jeśli śledzicie mojego Istagrama, to wiecie, że przepisy były gotowe jeszcze w grudniu, ale cóż … znowu życie, chorowanie Tadzia pokrzyżowały mi plany. Nie chcę się jednak znowu tłumaczyć, wprowadzam więc nową zasadę w 2019 roku – kolejne zestawy obiadów na pewno będą, ale niekoniecznie w każdym miesiącu.
Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis:
- z maja – przepisy do lunchboxa
- z czerwca – 6 x wege, 1 x ryba
- z lipca – jedzenie do pracy na zimno
- z września – 4 x wege, 2 x ryba, 1 x mięso
- z listopada – 7 x wege
Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej.
Poniedziałek – Sałatka z pieczonym batatem
Sałatka niebanalna, a to za sprawą dodatku upieczonego batata. Uwielbiam jego słodki smak! Zawartość sałatki dopasowana jest do wtorkowego obiadu, tak aby sprytnie zużyć wszystkie składniki ;) Sałatkę możecie przygotować w niedziele wieczorem. Nie mieszajcie jej wtedy z sosem, tylko zabierzcie do pracy osobno, bo niestety pod wpływem dressingu rukola oklapnie ;)
Składniki / na 2 porcje:
- 1 duży batat
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 g sera feta (resztę zostaw na środę)
- pół pęczka natki pietruszki
- 1/2 puszki kukurydzy (resztę zostaw na wtorek)
- 1/2 puszki ciecierzycy (resztę zostaw na wtorek)
- garść rukoli
- sos: 3 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, pół łyżeczki suszonego czosnku, sól, pieprz, łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Batata pokrój w kostkę, skrop 1 łyżką oliwy, szczyptą soli i płatków chilli. Wymieszaj, ułóż na blasze, piecz w 200 stopniach C przez 30 minut lub do miękkości.
- Czerwoną paprykę i ser feta pokrój w kostkę. Kukurydzę oraz ciecierzycę odsącz z zalewy. Rukolę opłucz, natkę pietruszki posiekaj.
- W słoiczku umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij.
- W misce lub lunchboxie umieść wszystkie składniki sałatki, polej sosem i wymieszaj.
Wtorek – Ciecierzyca po meksykańsku
Składniki / na 2 porcje:
- 200 g ryżu pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem) – połowę odłóż do sałatki na środę
- 1 łyżka oliwy
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- po 1/4 łyżeczki mielonego kuminu, suszonego oregano, słodkiej lub wędzonej papryki, płatków chilli
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 puszki ciecierzycy (która została z poniedziałku)
- 1/2 puszki kukurydzy (która została z poniedziałku)
- sól i pieprz
- do podania: 1 awokado obrane i pokrojone na plasterki, garść świeżej kolendry (można zamienić na natkę pietruszki)
Przygotowanie:
- Ryż pełnoziarnisty ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trwa to zwykle ok. 25-30 minut. Połowę ryżu zostaw do sałatki na środę.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś na średnim ogniu przez 5 minut, następnie dodaj czerwoną paprykę, wszystkie przyprawy i smaż, mieszając, 1-2 minuty.
- Na patelnię dodaj pomidory z puszki oraz ciecierzycę i kukurydzę odsączone z zalewy. Dopraw danie solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu przez 10 minut.
- Gotowe danie podawaj z ugotowanym pełnoziarnistym ryżem i pokrojonym na plasterki awokado. Posyp świeża kolendrą, ewentualnie natką pietruszki.
Środa – Sałatka w słoiku z ryżem, pomidorkami, awokado i jajkiem na twardo
Ostatnio miałam okazję przygotowywać takie sałatki dla Klienta i bardzo spodobała mi się ta idea. Na dno sałatki wlewamy dressing, następnie warstwami układamy kolejne składniki sałatki. Na dole umieszczamy składniki najcięższe i najtwardsze, kończąc na tych delikatnych, jak na przykład liście sałaty. Dzięki temu znajdują się one daleko od sosu i nie oklapną nawet w czasie kilkugodzinnego przechowywania. To jest naprawdę sprytne! W dzisiejszym menu mam dla Was sałatkę z ryżem, pomidorkami, awokado i jajkiem na twardo. W słoiczku na drugim planie rzeczywiście brakuje jajka – robiłam te zdjęcia przy chorym synku i po prostu mi je zjadł ;) Sałatka w słoiku to super patent do pracy, dlatego planuję dla Was osobny wpis z przepisami na takie sałatki :)
Składniki / na 2 porcje:
- sos: 3 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, pół łyżeczki suszonego czosnku, sól, pieprz, łyżeczka miodu, opcjonalnie szczypta chilli
- ugotowany pełnoziarnisty ryż, który został z wtorku (waga suchego – 100 g)
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 awokado, obrane, pokrojone w kostkę i polane sokiem z cytryny
- 100 g sera feta pokrojonego w kostkę
- 2 jajka na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki
- 2 garście rukoli
- garść świeżej kolendry (można zamienić na natkę pietruszki)
- dodatkowo: 2 duże słoiki z nakrętkami
Przygotowanie:
- W słoiku umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć słoik nakrętką i wstrząśnij, aby składniki sosu się wymieszały.
- Połowę sosu przelej do drugiego słoika. Następnie warstwami ułóż w słoikach składniki sałatki: ryż pełnoziarnisty, pomidorki koktajlowe, awokado, fetę, jajko na twardo, rukolę, kolendrę lub natkę pietruszki. Słoiki zakręć nakrętkami.
- W pracy odwróć słoik do góry nogami, następnie ostrożnie przełóż jego zawartość na talerz. Pozwoli to wymieszać się sałatce z sosem.
Czwartek – Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku
Pieczony kalafior jest przepyszny, nie tylko jako dodatek do makaronu, ale też na przykład w sałatkach. Proponuję, aby ugotować tylko połowę (200 g) makaronu penne i wymieszać go z połową upieczonego kalafiora i pomidorków, zaś pozostałe warzywa zostawić na piątek i podać jako sałatkę do ryżu z soczewicą. Dokładnie rozpiszę to w załączonym PDFie.
➤Kliknij – Przepis na penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku
Piątek – Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką oraz sałatka z pieczonego kalafiora
Mujaddara, czyli potrawa pochodząca z Libanu. To tak naprawdę tylko trzy składniki – ryż, zielona soczewica i mocno skarmelizowana na małym ogniu cebula. Niby niewiele, ale smak jest niebywały, uwierzcie mi! Jeśli chcecie nakarmić dwie osoby, zróbcie Mujaddarę z połowy przepisu i podajcie z pieczonym kalafiorem, który został Wam z czwartku.
➤Kliknij – Przepis na libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką
Sobota – Pulchne placuszki z marchewki
Tym razem przepis turecki. Pulchne placuszki z marchewką, ziołami i fetą, przypominają wytrawne babcine racuchy. Naprawę warto spróbować :) Zróbcie z całej porcji, a te które Wam zostaną, zapakujcie w poniedziałek do pracy.
➤Kliknij – Przepis na pulchne placuszki z marchewki
Niedziela – Ziemniaczana zupa krem z pesto pietruszkowym
Kremowa gęsta zupa ziemniaczana to rewelacyjne danie na zimę. Jej smak przełamany jest pietruszkowym pesto z orzechami włoskimi, dzięki czemu nie jest nudno. Polecam zrobić z całego przepisu – na 4-6 porcji, które nie są duże, więc lepiej zrobić więcej, aby się najeść. A jeśli Wam coś zostanie, to będzie jak znalazł na poniedziałkową kolację.
➤Kliknij – Przepis na zupę ziemniaczaną z pesto pietruszkowym
ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF
Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesiąc otrzymasz ode mnie kolejny plan z prostymi obiadami, a także informację o nowych wpisach na blogu.
➤ Wszyscy subskrybenci newslettera otrzymują ode mnie Plan obiadów i listę zakupów e-mailem. Jeżeli nie widzisz wiadomości ode mnie, sprawdź proszę w Spamie lub Ofertach.