3 przepisy na świąteczne ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii
- melomakarona – greckie ciasteczka maczane w słodkim syropie i posypane orzechami włoskimi
- montecados – hiszpańskie ciasteczka migdałowe, delikatne i kruche
- sassanelli – włoskie ciasteczka rodem z Apulii, z aromatem cynamonu, goździków i czerwonego wina.
Melomakarona – Świąteczne ciasteczka z Grecji z miodowym syropem i orzechami włoskimi
Melomakarona to ciasteczka tradycyjne przygotowywane w Grecji w okresie Bożego Narodzenia. Smakują cytrusami i cynamonem. Są bardzo słodkie i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom baklavy czy innych greckich specjałów, jak ciasto ravani. Melomakarona powstają z mąki lub semoliny, z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, cukru i często odrobiny alkoholu, jak koniak czy raki. Ich aromat dopełnia cynamon oraz mielone goździki. Upieczone ciasteczka następnie zanurza się w miodowym syropie i posypuje posiekanymi orzechami. Pomijając syrop, same ciasteczka przygotowuje się szybko i prosto i z powodzeniem można do pomocy zaprosić dzieci.
Ciasteczka melomakarona – Przepis
Składniki / na 15 sztuk:
na ciastka:
- 150 ml oliwy Monini Delicato
- 75 g drobnego cukru
- sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
- 30 ml brandy, koniaku lub raki
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 10 łyżek miodu
- 3 łyżki cukru
- 100 ml wody
- 1 laska cynamonu
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 garści (30-40 g) orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
Przygotowanie ciasteczek melomakarona:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- W misce zmiksuj oliwę z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy oraz wybranym alkoholem.
- Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz goździki. Suche składniki stopniowo wsypuj do mokrych, jednocześnie miksując. Gdy w miarę się połączą, zagnieć ciasto ręką i uformuj z niego kulę.
- Z ciasta formuj owalne ciasteczka. Ułóż je na blasze i spłaszcz widelcem, tworząc na ich powierzchni wzorek. Ciasteczka piecz przez 15-20 minut, aż się zezłocą, następnie ostudź je na kratce.
- Aby przygotować syrop, w rondelku umieść miód, cukier oraz wodę i zagotuj je, jednocześnie mieszając, aby miód i cukier się rozpuściły. Następnie zmniejsz ogień do małego, dodaj laskę cynamonu, sok z pomarańczy i gotuj jeszcze 5 minut. Zostaw na małym ogniu, tak aby syrop pozostał gorący.
- Orzechy umieść w woreczku spożywczym (lub zawiń w czystą ściereczkę) i uderz w nie kilka razy wałkiem lub tłuczkiem, aby rozdrobnić je na małe kawałeczki. Następnie przesyp do miseczki i wymieszaj ze szczyptą cynamonu.
- Gdy ciasteczka ostygną, zanurz je partiami w gorącym syropie. Możesz zanurzyć je na krótką lub kilka chwil dłużej, zależnie od twoich preferencji. Im ciasteczka dłużej siedzą w syropie, tym stają się miększe. Trzeba tylko uważać, aby się nie rozpadły.
- Następnie ciasteczka ułóż na kratce lub blasze i posyp posypką z orzechów włoskich. Zostaw do ostygnięcia.
Montecados – świąteczne ciasteczka z Hiszpanii w wersji z oliwą
Montecados to migdałowe ciasteczka przygotowywane w Hiszpanii na Boże Narodzenie. Są bardzo kruche i delikatne. Tradycyjnie robi się je z mąki zmieszanej z migdałami, cukrem, cynamonem oraz smalcem. Ich nazwa pochodzi do słowa manteca, które nawiązuje właśnie do tłuszczu z czarnej świni iberyjskiej. Jednak jak dobrze wiece, nie używam smalcu w mojej kuchni, dlatego postanowiłam złamać tradycję i przygotowałam ciasteczka montecados w wersji wegetariańskiej z oliwą.
Ciasteczka montecados – Przepis
Składniki / na 30-35 sztuk:
- 450 g mąki pszennej
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 60 g mielonych migdałów
- 250 ml oliwy Monini GranFruttato
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie ciasteczek montecados:
- Zacznij od uprażenia mąki. Wsyp ją na suchą patelnię i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając często drewnianą łyżką. Czekamy aż mąka lekko się zezłoci. Następnie przesyp mąkę do miski i zostaw ją do ostygnięcia.
- Uprażona mąka będzie częściowo zbrylona, dlatego koniecznie trzeba ją przesiać. Przesiej więc mąkę do nowej miski razem z cukrem pudrem i cynamonem. Do suchych składników dodaj mielone migdały oraz oliwę i wszystko razem wymieszaj.
- Otrzymane \”ciasto\” ma delikatną strukturę. Po ściśnięciu, powinno się zlepić i umożliwić wycięcie ciasteczek. jednak jednocześnie powinno łatwo się rozpadać. W razie potrzeby możesz dodać do niego trochę więcej oliwy.
- Partiami umieszczaj \”ciasto\” pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie rozwałkuj je na grubość 1-1,5 cm. Foremką wycinaj okrągłe ciasteczka i bardzo ostrożnie przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C, aż brzegi ciastek się zezłocą. Po ostygnięciu oprósz je cukrem pudrem.
Sassanelli – Świąteczne ciasteczka z migdałami i czerwonym winem z Włoch
Sassanelli to tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe pochodzące z regionu Apulia we Włoszech. Ich nazwę tłumaczy się jako \”małe kamienie\”. Mają w sobie migdały, kakao, goździki, cynamon oraz bardzo interesujący składnik jakim jest Vincotto, czyli koncentrat soku winogronowego. Ponoć wymyślili go jeszcze Rzymianie, a otrzymywali poprzez wygotowanie większości wody z soku winogronowego, aż otrzymali syrop. Niestety vincotto trudno jest dostać w Polsce, dlatego idąc za radami znalezionymi w Internecie zamieniłam je na słodkie porto. Tak otrzymane ciasteczka mają bardzo ciekawy, korzenno-winny smak.
Ciasteczka sassanelli – Przepis
Składniki / na 25 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki migdałowej
- 25 g kakao
- 100 ml oliwy Monini Delicato
- 150 ml vincotto, porto lub słodkiego czerwonego wina
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka z 1 cytryny
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- migdały bez skórki do dekoracji
Przygotowanie ciasteczek sassanelli:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj mąkę, mąkę migdałową i kakao, W drugiej misce wymieszaj oliwę, połowę wina, cukier, ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Dodaj mokre do suchych i wymieszaj lub zmiksuj robotem. Powstała mieszanina będzie dość sucha, ale nie przejmujemy się tym.
- Pozostałe wino podgrzej i rozpuść w nim proszek do pieczenia, goździki oraz cynamon. Dodaj do ciasta, wymieszaj, a następnie zagnieć je. Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj do niego trochę więcej wina lub ewentualnie wody.
- Z ciasta formuj małe kulki, które mają przypominać małe skały. W każde ciastko wetnij migdał. Ciasta ułóż na blasze i piecz 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka najpierw będą miękkie, lecz w miarę stygnięcia stwardnieją.
Jestem bardzo ciekawa, które ciasteczka najbardziej przypadły Wam do gustu? Dajcie znać w komentarzach!
Wpis powstał we współpracy z Monini.