Ciasteczka świąteczne – 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii

przez admin
Ciasteczka świąteczne – 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii
Dziś mam dla Was aż 3 przepisy na pyszne ciasteczka tradycyjnie przygotowywane we Włoszech, Grecji i Hiszpanii na Boże Narodzenie. Jeśli planujecie zrobić na Święta coś więcej niż klasyczne pierniczki, to mam nadzieje, że odnajdziecie w tym wpisie swoje typy. Dla mnie pieczenie ciasteczek to swoisty świąteczny rytuał. Lubię przygotowywać je przez cały grudzień i podjadać do daktylowej gorącej czekolady. W tym roku Tadzio mocno włączył się w pieczenie ciasteczek, dzięki czemu okres oczekiwania na Boże Narodzenie stał się jeszcze bardziej magiczny 🙂 

3 przepisy na świąteczne ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii

Przygotowałam dla Was 3 bardzo różne przepisy na świąteczne ciasteczka:
  • melomakarona – greckie ciasteczka maczane w słodkim syropie i posypane orzechami włoskimi
  • montecados – hiszpańskie ciasteczka migdałowe, delikatne i kruche
  • sassanelli – włoskie ciasteczka rodem z Apulii, z aromatem cynamonu, goździków i czerwonego wina.
Zerknijcie do przepisów, aby przeczytać więcej na ich temat. Takie ciasteczka, zapakowane w ładne pudełko czy metalową puszkę, to oryginalny pomysł na świąteczny upominek. Ostrzegam tylko, że montecados łatwo się kruszą, dlatego w Hiszpanii pakuje się je pojedynczo w papierki niczym cukierki.

 

W krajach śródziemnomorskich oliwa to tłuszcz pierwszego wyboru i również ciasta i ciasteczka pieczone są z jej wykorzystaniem. Ja zresztą totalnie uzależniłam się od oliwy w mojej kuchni i jak już Wam pisałam, nie tylko piekę na niej ciasta i muffinki, ale nawet smażę naleśniki. Zerknijcie choćby na mój zeszłoroczny przepis na pomarańczowy keks, czy te orzechowe muffinki z burakiem.
Oliwa to tradycyjny składnik greckich ciasteczek melomakarona oraz włoskich sassanelli. Choć klasyczne montecados robi się na smalcu, ja nie używam go w swojej kuchni i zdecydowałam się zrobić wersję wegetariańską na oliwie. Jeśli zaś chodzi o wybór oliwy, to do pieczenia najczęściej sięgam po łagodną oliwę Monini Delicato, ponieważ jej smak w gotowym wypieku nie jest mocno wyczuwalny. Jednak do montecados wybrałam bardziej wyrazistą Monini GranFruttato, której świeży owocowy zapach oraz przypominający migdał smak wyjątkowo pasowały mi do tych ciasteczek.
Ciasteczka świąteczne - 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii

 

Melomakarona – Świąteczne ciasteczka z Grecji z miodowym syropem i orzechami włoskimi


Melomakarona to ciasteczka tradycyjne przygotowywane w Grecji w okresie Bożego Narodzenia. Smakują cytrusami i cynamonem. Są bardzo słodkie i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom baklavy czy innych greckich specjałów, jak ciasto ravani. Melomakarona powstają z mąki lub semoliny, z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, cukru i często odrobiny alkoholu, jak koniak czy raki. Ich aromat dopełnia cynamon oraz mielone goździki. Upieczone ciasteczka następnie zanurza się w miodowym syropie i posypuje posiekanymi orzechami. Pomijając syrop, same ciasteczka przygotowuje się szybko i prosto i z powodzeniem można do pomocy zaprosić dzieci.

 

Ciasteczka melomakarona – Przepis

Składniki / na 15 sztuk:

na ciastka:

  • 150 ml oliwy Monini Delicato
  • 75 g drobnego cukru
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 30 ml brandy, koniaku lub raki
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
na syrop:
  • 10 łyżek miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • sok z 1/2 pomarańczy
na posypkę
  • 2 garści (30-40 g) orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu

 

Przygotowanie ciasteczek melomakarona:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misce zmiksuj oliwę z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy oraz wybranym alkoholem.
  3. Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz goździki. Suche składniki stopniowo wsypuj do mokrych, jednocześnie miksując. Gdy w miarę się połączą, zagnieć ciasto ręką i uformuj z niego kulę.
  4. Z ciasta formuj owalne ciasteczka. Ułóż je na blasze i spłaszcz widelcem, tworząc na ich powierzchni wzorek. Ciasteczka piecz przez 15-20 minut, aż się zezłocą, następnie ostudź je na kratce.
  5. Aby przygotować syrop, w rondelku umieść miód, cukier oraz wodę i zagotuj je, jednocześnie mieszając, aby miód i cukier się rozpuściły. Następnie zmniejsz ogień do małego, dodaj laskę cynamonu, sok z pomarańczy i gotuj jeszcze 5 minut. Zostaw na małym ogniu, tak aby syrop pozostał gorący.
  6. Orzechy umieść w woreczku spożywczym (lub zawiń w czystą ściereczkę) i uderz w nie kilka razy wałkiem lub tłuczkiem, aby rozdrobnić je na małe kawałeczki. Następnie przesyp do miseczki i wymieszaj ze szczyptą cynamonu.
  7. Gdy ciasteczka ostygną, zanurz je partiami w gorącym syropie. Możesz zanurzyć je na krótką lub kilka chwil dłużej, zależnie od twoich preferencji. Im ciasteczka dłużej siedzą w syropie, tym stają się miększe. Trzeba tylko uważać, aby się nie rozpadły.
  8. Następnie ciasteczka ułóż na kratce lub blasze i posyp posypką z orzechów włoskich. Zostaw do ostygnięcia.
Ciasteczka świąteczne - 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii

 

Montecados – świąteczne ciasteczka z Hiszpanii w wersji z oliwą


Montecados to migdałowe ciasteczka przygotowywane w Hiszpanii na Boże Narodzenie. Są bardzo kruche i delikatne. Tradycyjnie robi się je z mąki zmieszanej z migdałami, cukrem, cynamonem oraz smalcem. Ich nazwa pochodzi do słowa manteca, które nawiązuje właśnie do tłuszczu z czarnej świni iberyjskiej. Jednak jak dobrze wiece, nie używam smalcu w mojej kuchni, dlatego postanowiłam złamać tradycję i przygotowałam ciasteczka montecados w wersji wegetariańskiej z oliwą.

 

Ciasteczka montecados – Przepis

 

Składniki / na 30-35 sztuk:

  • 450 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 60 g mielonych migdałów
  • 250 ml oliwy Monini GranFruttato
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie ciasteczek montecados:

  1. Zacznij od uprażenia mąki. Wsyp ją na suchą patelnię i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając często drewnianą łyżką. Czekamy aż mąka lekko się zezłoci. Następnie przesyp mąkę do miski i zostaw ją do ostygnięcia.
  2. Uprażona mąka będzie częściowo zbrylona, dlatego koniecznie trzeba ją przesiać. Przesiej więc mąkę do nowej miski razem z cukrem pudrem i cynamonem. Do suchych składników dodaj mielone migdały oraz oliwę i wszystko razem wymieszaj.
  3. Otrzymane \”ciasto\” ma delikatną strukturę. Po ściśnięciu, powinno się zlepić i umożliwić wycięcie ciasteczek. jednak jednocześnie powinno łatwo się rozpadać. W razie potrzeby możesz dodać do niego trochę więcej oliwy.
  4. Partiami umieszczaj \”ciasto\” pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie rozwałkuj je na grubość 1-1,5 cm. Foremką wycinaj okrągłe ciasteczka i bardzo ostrożnie przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C, aż brzegi ciastek się zezłocą. Po ostygnięciu oprósz je cukrem pudrem.

 

Ciasteczka świąteczne - 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii

 

Sassanelli – Świąteczne ciasteczka z migdałami i czerwonym winem z Włoch


Sassanelli to tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe pochodzące z regionu Apulia we Włoszech. Ich nazwę tłumaczy się jako \”małe kamienie\”. Mają w sobie migdały, kakao, goździki, cynamon oraz bardzo interesujący składnik jakim jest Vincotto, czyli koncentrat soku winogronowego. Ponoć wymyślili go jeszcze Rzymianie, a otrzymywali poprzez wygotowanie większości wody z soku winogronowego, aż otrzymali syrop. Niestety vincotto trudno jest dostać w Polsce, dlatego idąc za radami znalezionymi w Internecie zamieniłam je na słodkie porto. Tak otrzymane ciasteczka mają bardzo ciekawy, korzenno-winny smak.

 

Ciasteczka sassanelli – Przepis

 

Składniki / na 25 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 25 g kakao
  • 100 ml oliwy Monini Delicato
  • 150 ml vincotto, porto lub słodkiego czerwonego wina
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • migdały bez skórki do dekoracji

Przygotowanie ciasteczek sassanelli:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszaj mąkę, mąkę migdałową i kakao, W drugiej misce wymieszaj oliwę, połowę wina, cukier, ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Dodaj mokre do suchych i wymieszaj lub zmiksuj robotem. Powstała mieszanina będzie dość sucha, ale nie przejmujemy się tym.
  3. Pozostałe wino podgrzej i rozpuść w nim proszek do pieczenia, goździki oraz cynamon. Dodaj do ciasta, wymieszaj, a następnie zagnieć je. Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj do niego trochę więcej wina lub ewentualnie wody.
  4. Z ciasta formuj małe kulki, które mają przypominać małe skały. W każde ciastko wetnij migdał. Ciasta ułóż na blasze i piecz 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka najpierw będą miękkie, lecz w miarę stygnięcia stwardnieją.

 

Ciasteczka świąteczne - 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii

Jestem bardzo ciekawa, które ciasteczka najbardziej przypadły Wam do gustu? Dajcie znać w komentarzach!

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy