Proste obiady na 7 dni # 8 – Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów!

przez admin
Proste obiady na 7 dni # 8 – Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów!

Witajcie w Nowym Roku! Mam dla Was świeżutki plan prostych obiadów na 7 dni, ponownie wszystkie potrawy są wegetariańskie. Po zapisaniu się na newsletter otrzymacie dostęp do PDFa z recepturami i listą zakupów, tak więc wiecie co robić 😉 Jeśli śledzicie mojego Istagrama, to wiecie, że przepisy były gotowe jeszcze w grudniu, ale cóż … znowu życie, chorowanie Tadzia pokrzyżowały mi plany. Nie chcę się jednak znowu tłumaczyć, wprowadzam więc nową zasadę w 2019 roku – kolejne zestawy obiadów na pewno będą, ale niekoniecznie w każdym miesiącu. 

Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis:

Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej.

Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów!

Poniedziałek – Sałatka z pieczonym batatem

Sałatka niebanalna, a to za sprawą dodatku upieczonego batata. Uwielbiam jego słodki smak! Zawartość sałatki dopasowana jest do wtorkowego obiadu, tak aby sprytnie zużyć wszystkie składniki 😉 Sałatkę możecie przygotować w niedziele wieczorem. Nie mieszajcie jej wtedy z sosem, tylko zabierzcie do pracy osobno, bo niestety pod wpływem dressingu rukola oklapnie 😉

Składniki / na 2 porcje:

  • 1 duży batat
  • 1/2  czerwonej papryki
  • 100 g sera feta (resztę zostaw na środę)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1/2 puszki kukurydzy (resztę zostaw na wtorek)
  • 1/2 puszki ciecierzycy (resztę zostaw na wtorek)
  • garść rukoli
  • sos:  3 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, pół łyżeczki suszonego czosnku, sól, pieprz, łyżeczka miodu

 

Przygotowanie:

  1. Batata pokrój w kostkę, skrop 1 łyżką oliwy, szczyptą soli i płatków chilli. Wymieszaj, ułóż na blasze, piecz w 200 stopniach C przez 30 minut lub do miękkości.
  2. Czerwoną paprykę i ser feta pokrój w kostkę. Kukurydzę oraz ciecierzycę odsącz z zalewy. Rukolę opłucz, natkę pietruszki posiekaj.
  3. W słoiczku umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij.
  4. W misce lub lunchboxie umieść wszystkie składniki sałatki, polej sosem i wymieszaj.
Rada: Batata możesz oczywiście upiec dzień wcześniej, czyli w niedzielę. Sałatkę dokończyć w poniedziałek rano, albo w niedzielny wieczór – w takim przypadku nie mieszaj jej z sosem, tylko zabierz go osobno do pracy.
Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów!

Wtorek – Ciecierzyca po meksykańsku

Danie jest w klimatach meksykańskich, a nie śródziemnomorskich, to prawda 🙂 Robi się je jednak tak łatwo i tak cudnie pasuje do lunchboxa, że koniecznie musiałam pokazać Wam tutaj ten przepis! Ciecierzyca po meksykańsku to danie rozgrzewające, a to za sprawą mieszanki aromatycznych przypraw. Świetnie też syci, polecam więc bardzo jesienią i zimą.

Składniki / na 2 porcje:

  • 200 g ryżu pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem) – połowę odłóż do sałatki na środę
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • po 1/4 łyżeczki mielonego kuminu, suszonego oregano, słodkiej lub wędzonej papryki, płatków chilli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 puszki ciecierzycy (która została z poniedziałku)
  • 1/2 puszki kukurydzy (która została z poniedziałku)
  • sól i pieprz
  • do podania: 1 awokado obrane i pokrojone na plasterki, garść świeżej kolendry (można zamienić na natkę pietruszki)

 

Przygotowanie:

  1. Ryż pełnoziarnisty ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trwa to zwykle ok. 25-30 minut. Połowę ryżu zostaw do sałatki na środę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś na średnim ogniu przez 5 minut, następnie dodaj czerwoną paprykę, wszystkie przyprawy i smaż, mieszając, 1-2 minuty.
  3. Na patelnię dodaj pomidory z puszki oraz ciecierzycę i kukurydzę odsączone z zalewy. Dopraw danie solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu przez 10 minut.
  4. Gotowe danie podawaj z ugotowanym pełnoziarnistym ryżem i pokrojonym na plasterki awokado. Posyp świeża kolendrą, ewentualnie natką pietruszki.
Rada: Jeśli chcesz zabrać awokado do pracy, skrop je sokiem z cytryny, wtedy nie ściemnieje.
Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów!

Środa – Sałatka w słoiku z ryżem, pomidorkami, awokado i jajkiem na twardo

Ostatnio miałam okazję przygotowywać takie sałatki dla Klienta i bardzo spodobała mi się ta idea. Na dno sałatki wlewamy dressing, następnie warstwami układamy kolejne składniki sałatki. Na dole umieszczamy składniki najcięższe i najtwardsze, kończąc na tych delikatnych, jak na przykład liście sałaty. Dzięki temu znajdują się one daleko od sosu i nie oklapną nawet w czasie kilkugodzinnego przechowywania. To jest naprawdę sprytne! W dzisiejszym menu mam dla Was sałatkę z ryżem, pomidorkami, awokado i jajkiem na twardo. W słoiczku na drugim planie rzeczywiście brakuje jajka – robiłam te zdjęcia przy chorym synku i po prostu mi je zjadł 😉 Sałatka w słoiku to super patent do pracy, dlatego planuję dla Was osobny wpis z przepisami na takie sałatki 🙂

Składniki / na 2 porcje:

  • sos:  3 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, pół łyżeczki suszonego czosnku, sól, pieprz, łyżeczka miodu, opcjonalnie szczypta chilli
  • ugotowany pełnoziarnisty ryż, który został z wtorku (waga suchego – 100 g)
  • 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 awokado, obrane, pokrojone w kostkę i polane sokiem z cytryny
  • 100 g sera feta pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 2 garście rukoli
  • garść świeżej kolendry (można zamienić na natkę pietruszki)
  • dodatkowo: 2 duże słoiki z nakrętkami

 

Przygotowanie:

  1. W słoiku umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć słoik nakrętką i wstrząśnij, aby składniki sosu się wymieszały.
  2. Połowę sosu przelej do drugiego słoika. Następnie warstwami ułóż w słoikach składniki sałatki: ryż pełnoziarnisty, pomidorki koktajlowe, awokado, fetę, jajko na twardo, rukolę, kolendrę lub natkę pietruszki. Słoiki zakręć nakrętkami.
  3. W pracy odwróć słoik do góry nogami, następnie ostrożnie przełóż jego zawartość na talerz. Pozwoli to wymieszać się sałatce z sosem.
Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów!

 

Czwartek – Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku

Pieczony kalafior jest przepyszny, nie tylko jako dodatek do makaronu, ale też na przykład w sałatkach. Proponuję, aby ugotować tylko połowę (200 g) makaronu penne i wymieszać go z połową upieczonego kalafiora i pomidorków, zaś pozostałe warzywa zostawić na piątek i podać jako sałatkę do ryżu z soczewicą. Dokładnie rozpiszę to w załączonym PDFie.

➤Kliknij – Przepis na penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku

Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów!

 

Piątek – Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką oraz sałatka z pieczonego kalafiora

Mujaddara, czyli potrawa pochodząca z Libanu. To tak naprawdę tylko trzy składniki – ryż, zielona soczewica i mocno skarmelizowana na małym ogniu cebula. Niby niewiele, ale smak jest niebywały, uwierzcie mi! Jeśli chcecie nakarmić dwie osoby, zróbcie Mujaddarę z połowy przepisu i podajcie z pieczonym kalafiorem, który został Wam z czwartku.

➤Kliknij – Przepis na libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką

Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów!

 

Sobota – Pulchne placuszki z marchewki

Tym razem przepis turecki. Pulchne placuszki z marchewką, ziołami i fetą, przypominają wytrawne babcine racuchy. Naprawę warto spróbować 🙂 Zróbcie z całej porcji, a te które Wam zostaną, zapakujcie w poniedziałek do pracy.

➤Kliknij – Przepis na pulchne placuszki z marchewki

Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów!

 

Niedziela – Ziemniaczana zupa krem z pesto pietruszkowym

Kremowa gęsta zupa ziemniaczana to rewelacyjne danie na zimę. Jej smak przełamany jest pietruszkowym pesto z orzechami włoskimi, dzięki czemu nie jest nudno. Polecam zrobić z całego przepisu – na 4-6 porcji, które nie są duże, więc lepiej zrobić więcej, aby się najeść. A jeśli Wam coś zostanie, to będzie jak znalazł na poniedziałkową kolację.

➤Kliknij – Przepis na zupę ziemniaczaną z pesto pietruszkowym

***

ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF

Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesiąc otrzymasz ode mnie kolejny plan z prostymi obiadami, a także informację o nowych wpisach na blogu.

 

➤ Wszyscy subskrybenci newslettera otrzymują ode mnie Plan obiadów i listę zakupów e-mailem. Jeżeli nie widzisz wiadomości ode mnie, sprawdź proszę w Spamie lub Ofertach.

Podobne wpisy