Dziś mam dla Was przepis na piękną, odświętną sałatkę, która będzie ozdobą każdego stołu. Składniki sałatki ułożyłam w kształt wieńca na dużym półmisku, w którego środku spoczywa miseczka z dressingiem. To moja propozycja na bożonarodzeniowe przyjęcie w pracy, w gronie znajomych, na imprezę sylwestrową, a nawet na kolację wigilijną dla osób, które szukają zdrowszych alternatyw do sałatki jarzynowej.
Wbrew pozorom sałatka-wieniec jest prosta w przygotowaniu, bo to tylko kilka trików – wycięcie gwiazdek z plastrów buraka, ładne pokrojenie mandarynek i staranne ułożenie liści sałaty wokół miseczki z dressingiem, tak aby przypominała wieniec.
Do sałatki dodałam składniki, które kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem – mandarynki, buraczki, orzechy włoskie oraz pestki granatu. Ich smak przełamałam wyrazistym kozim serem oraz słodkawym dressingiem z miodem, musztardą, sokiem z mandarynek oraz pikantną oliwą Monini GranFruttato. To moja ulubiona oliwa do wykorzystywania na surowo – do sałatek, na bruschettę oraz do maczania w niej kromek chleba. Ma intensywny smak i aromat, który doskonale doprawia warzywa.
Świąteczna sałatka-wieniec z buraczkami, mandarynką i pestkami granatu
Składniki / na 6 porcji:
- 3 mandarynki
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy Monini GranFruttato
- 1 nieduża cykoria
- 100 g mieszanki sałat, np. rukoli, szpinaku baby oraz młodej botwiny
- 1 duży burak, ugotowany lub upieczony i obrany ze skórki
- garść orzechów włoskich, grubo posiekanych
- 3 łyżki pestek granatu
- 100 g koziego sera sałatkowego lub koziej rolady
Przygotowanie świątecznej sałatki:
- Mandarynki obierz ze skórki i pokrój je na plasterki. Ładne, środkowe plastry zostaw do sałatki. Z pozostałych, skrajnych plastrów wyciśnij sok prosto do słoika.
- W słoiku umieść także pozostałe składniki sosu – ocet balsamiczny, miód, musztardę, sól, pieprz oraz oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij. Sos przelej do małej miseczki, którą następnie umieść na środku dużego półmiska lub drewnianej okrągłej deski.
- Cykorię podziel na liście i ułóż je na półmisku dookoła miseczki z sosem. Mieszankę sałat opłucz i osusz. Następnie rozłóż liście na cykorii dookoła miseczki z sosem, tworząc podstawę wieńca.
- Buraka pokrój na grube plastry. Następnie wytnij z nich gwiazdki przy pomocy foremek do ciasteczek. Buraka możesz również pokroić w kostkę.
- Na liściach mieszanki sałat umieść gwiazdki z buraka oraz plastry mandarynki. Posyp orzechami włoskimi oraz pestkami granatu. Ser pokrusz na małe kawałki i ułóż na sałatce.
- Sałatkę podaj na stół i polej sosem tuż przed podaniem.