Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym – przepis krok po kroku

przez admin
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym – przepis krok po kroku

Czy też zjadacie truskawki kilogramami? W takim razie mam przepis idealny dla Was – muffinki podwójnie truskawkowe! Ich migdałowe wnętrze kryje pokrojone truskawki, a wierzch zdobi śliczny, różowy, truskawkowy lukier. I jak to na muffinki przystało, robi się je bardzo prosto, szczególnie z moimi zdjęciami krok po kroku. 

Jak się dobrze domyślacie, zdjęcia muffinek zrobiłam w ogrodzie, w MOIM ogrodzie! <3 Trzy tygodnie temu udało nam się wreszcie przeprowadzić do nowego mieszkania, a ja korzystam z uroków dużej kuchni w bieli, w której gotuje mi się doskonale. Wreszcie mogę robić w niej zdjęcia z przygotowania potraw na bloga, co jest dużo wygodniejsze od kombinowania z tłami pod oknem w salonie 😉 Ogródkowej sesji też nie mogłam sobie odmówić, choć nie zliczę, ile mnie w jej czasie komarów pogryzło .. 😉

A wracając do muffinek, to są doskonałym deserem na czerwcowe popołudnia. Wyglądają naprawdę ślicznie, choć w ich przygotowanie nie włożycie dużo wysiłku. Przepis na truskawkowy lukier podpatrzyłam na tej stronie, jednak same muffinki to już całkiem moja inwencja. Wiecie, że również w słodkościach lubię sięgać po wartościowe składniki, dlatego muffinki upiekłam na pełnoziarnistej mące z dodatkiem mielonych migdałów, ksylitolem zamiast cukru oraz oliwą extra virgin od Monini – tym razem Delicato, czyli o łagodnym smaku, aby nie zdominować smaku wypieku.

Na koniec życzę Wam smacznego, bo myślę, że nie oprzecie się temu przepisowi i muffinki wylądują na Waszym stole 🙂

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym

 

Muffinki migdałowe z truskawkami i truskawkowym lukrem – przepis krok po kroku

➤czas przygotowania: 25 minut + 20 minut pieczenie
w 1 porcji: 285 kcal (250 kcal w wersji z ksylitolem), B 5,3 g, W 33,3 g, T 14,2 g
 
 

Składniki/ na 12 sztuk:

na muffinki:

  • mąka pełnoziarnista – 1 i 1/2 szklanki – 190 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • sól – szczypta
  • mielone migdały (lub zblendowane płatki migdałowe) – 1/2 szklanki – 80 g
  • cukier lub ksylitol – 1 szklanka – 140 g
  • oliwa Monini Delicato – 3/4 szklanki – 115 g
  • skórka z cytryny – z 1/2 sztuki
  • kefir – 1/4 szklanki – 60 g
  • jajka – 3 sztuki
  • truskawki – 140 g, pokrojone na kawałki
na lukier truskawkowy:
  • 3 truskawki
  • sok z cytryny – kilka łyżek, do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru
  • cukier puder lub ksylitol w formie pudru – 1 szklanka – 120 g
  • dodatkowo – 6 małych truskawek przekrojonych na pół do dekoracji

Przygotowanie muffinek z truskawkami:

1. W misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sól oraz mielone migdały.
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
2. Do drugiej miski wsyp cukier lub ksylitol, dodaj oliwę oraz skórkę z cytryny. Zmiksuj mikserem.
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
3. Dodaj kefir oraz jajka. Zmiksuj do połączenia składników.
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
4. Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj łyżką.
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
5. Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami. Rozłóż ciasto pomiędzy foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 min, do suchego patyczka.
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
6. Upieczone muffinki podstaw na kratce i zostaw do ostygnięcia. Gdy muffinki ostygną zdejmij z nich papilotki. Chodzi o to, że lukier będzie ściekał z muffinki i uniemożliwi późniejsze zdjęcie papilotki przed jedzeniem.
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
7. Przygotuj truskawkowy lukier. Truskawki włóż do miseczki i rozgnieć je widelcem razem z 2 łyżkami soku z cytryny. Cukier puder umieść w drugiej misce. Przelej sok z rozgniecionych truskawek na cukier puder przecedzając go przez drobne sitko. Następnie dodaj do lukru więcej soku z cytryny, do uzyskania odpowiedniej, lejącej się konsystencji.
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
8. Nałóż lukier na muffinki i udekoruj je truskawkami przekrojonymi na pół. Poczekaj aż lukier zastygnie. Gotowe!
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym

Rada: Kolorowy lukier możecie uzyskać także poprzez dodanie do cukru pudru innych owoców. Polecam maliny oraz jagody 🙂

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy