Czy też zjadacie truskawki kilogramami? W takim razie mam przepis idealny dla Was – muffinki podwójnie truskawkowe! Ich migdałowe wnętrze kryje pokrojone truskawki, a wierzch zdobi śliczny, różowy, truskawkowy lukier. I jak to na muffinki przystało, robi się je bardzo prosto, szczególnie z moimi zdjęciami krok po kroku.
Jak się dobrze domyślacie, zdjęcia muffinek zrobiłam w ogrodzie, w MOIM ogrodzie! <3 Trzy tygodnie temu udało nam się wreszcie przeprowadzić do nowego mieszkania, a ja korzystam z uroków dużej kuchni w bieli, w której gotuje mi się doskonale. Wreszcie mogę robić w niej zdjęcia z przygotowania potraw na bloga, co jest dużo wygodniejsze od kombinowania z tłami pod oknem w salonie ;) Ogródkowej sesji też nie mogłam sobie odmówić, choć nie zliczę, ile mnie w jej czasie komarów pogryzło .. ;)
A wracając do muffinek, to są doskonałym deserem na czerwcowe popołudnia. Wyglądają naprawdę ślicznie, choć w ich przygotowanie nie włożycie dużo wysiłku. Przepis na truskawkowy lukier podpatrzyłam na tej stronie, jednak same muffinki to już całkiem moja inwencja. Wiecie, że również w słodkościach lubię sięgać po wartościowe składniki, dlatego muffinki upiekłam na pełnoziarnistej mące z dodatkiem mielonych migdałów, ksylitolem zamiast cukru oraz oliwą extra virgin od Monini – tym razem Delicato, czyli o łagodnym smaku, aby nie zdominować smaku wypieku.
Na koniec życzę Wam smacznego, bo myślę, że nie oprzecie się temu przepisowi i muffinki wylądują na Waszym stole :)
Muffinki migdałowe z truskawkami i truskawkowym lukrem – przepis krok po kroku
Składniki/ na 12 sztuk:
na muffinki:
- mąka pełnoziarnista – 1 i 1/2 szklanki – 190 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- sól – szczypta
- mielone migdały (lub zblendowane płatki migdałowe) – 1/2 szklanki – 80 g
- cukier lub ksylitol – 1 szklanka – 140 g
- oliwa Monini Delicato – 3/4 szklanki – 115 g
- skórka z cytryny – z 1/2 sztuki
- kefir – 1/4 szklanki – 60 g
- jajka – 3 sztuki
- truskawki – 140 g, pokrojone na kawałki
- 3 truskawki
- sok z cytryny – kilka łyżek, do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru
- cukier puder lub ksylitol w formie pudru – 1 szklanka – 120 g
- dodatkowo – 6 małych truskawek przekrojonych na pół do dekoracji
Przygotowanie muffinek z truskawkami:
Rada: Kolorowy lukier możecie uzyskać także poprzez dodanie do cukru pudru innych owoców. Polecam maliny oraz jagody :)
Wpis powstał we współpracy z Monini.