3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing

przez Zuzanna
3 POMYSŁY NA DOMOWE SOSY DO SAŁATEK I RADY JAK ZROBIĆ DOBRY DRESSING
Zbliża się wiosna, więc coraz częściej będziemy przygotowywać kolorowe sałatki. A wiadomo, nie ma dobrej sałatki bez dobrego dressingu. Zrobienie sosu do sałatki to dla niektórych alchemia i posiłkują się gotowcami, które ja omijam szerokim łukiem. Dziś prezentuję Wam moje ulubione przepisy na domowe dressingi, a także garść porad, jak przygotowywać sosy i łączyć je z sałatami. 

Powiem Wam, że lubię sałatę, szczególnie rzymską, dębolistną, rukolę oraz szpinak. Dodaję sobie grubą warstwę do kanapek i oczywiście stanowią one bazę dla moich sałatek. Liście sałaty same w sobie są gorzkawe i zdaję sobie sprawę, że wiele osób za nimi nie przepada. Jednak, gdy przyprawimy je dobrym dressingiem, mogą smakować wyśmienicie, a nudna sałatka przeobraża się w niezwykle smaczny posiłek. 

Połowa sukcesu to wysokiej jakości składniki użyte do przygotowania dressingu. Ja moje sosy sałatkowe tworzę oczywiście na bazie oliwy extra vergine. Kiedy mam mało czasu, to polewam warzywa czy sałatkę po prostu samą oliwą, ewentualnie jeszcze glassą balsamiczną (super do sałatki rukola + pomidorki koktajlowe). Jednak dużo ciekawszy efekt osiągam robiąc sałatkowe dressingi, dlatego poniżej podrzucam Wam moje 3 sprawdzone przepisy. Do wszystkich sosów wykorzystałam oliwę Nettare d\’Oliva Monini o łagodnym smaku, który subtelnie łączy się z pozostałymi składnikami przeróżnych dressingów. Można ją również wykorzystać jako bazę domowego majonezu. Oliwa ta jest do kupienia w Biedronce.

3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing

 

Jak zrobić dobry sos sałatkowy? Rady, dzięki którym dressing zawsze się uda!

  1. Pamiętajcie, że obecność jakiejś formy tłuszczu, np. dobrej jakości oliwy, jest w dressingu niezbędna. Nie tylko dodaje sałatce smaku. To dzięki oliwie dressing będzie się trzymał liści, a nie spływał po nich na dno miski.
  2. Klasyczne proporcje to 1 łyżka octu na 3 łyżki oliwy.
  3. Zwróćcie uwagę na kolejność mieszania składników. Sól nie rozpuści się w oliwie, dlatego najpierw mieszamy ją z octem, musztardą, czosnkiem czy innymi przyprawami, a dopiero na końcu, ciągle mieszając, stopniowo dolewamy oliwę.
  4. Musztarda, majonez oraz żółtko jajka nie tylko dodają smaku dressingowi, ale także stanowią emulgator, czyli stabilizują dressing, który nie rozwarstwi się na olej i wodę.
  5. Ocet możecie zastąpić w sosie sokiem z cytryny. Dressing będzie wtedy delikatniejszy.
  6. Jak wymieszać dressing? Składniki sosu umieszczone w miseczce można wymieszać rózgą czy ubijaczką (zwykła łyżka to niedobry pomysł), ale ja wolę technikę \”w słoiku\”, który zakręca się i trzęsie nim jak shakerem. Następnie dressing w takim słoiczku możecie zapakować wraz z pojemnikiem z sałatką do pracy.
  7. Sałatkę dressingiem polewamy tuż przed podaniem, ponieważ niestety po zetknięciu z sosem liście sałaty szybko więdną. Jak już rozmawiamy o liściach – zadbajcie o to, aby osuszyć liście sałaty po umyciu – czy to w wirówce do sałaty czy też osuszając je ręcznikiem papierowym. To moja najmniej lubiana część szykowania sałatek, ale niestety z mokrymi liśćmi dressing się nie połączy.

 

Jak dobrać dressing do rodzaju sałaty?

Im delikatniejszy rodzaj sałaty, tym rzadszy i lżejszy powinien być sos. Dlatego kremowe, ciężkie dressingi (np. na bazie jogurtu naturalnego czy z dodatkiem śmietany, sera pleśniowego) nadają się do chrupiących rodzajów sałaty i kapusty. Do gorzkich sałat, jak odmiany cykorii (cykoria, endywia i radicchio) proponuję słodkawe dressingi z dodatkiem miodu, soku z pomarańczy czy octu balsamicznego.

Poniżej znajdziecie 3 przepisy na pyszne, domowe sosy sałatkowe wraz ze wskazówkami, do czego pasują.

3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing

 

Klasyczny francuski vinegrette

 

Składniki:

  • 3 łyżki octu winnego białego lub czerwonego Monini
  • 1 łyżeczka nieostrej musztardy, np. Dijon
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki posiekanych ziół, np. świeżej bazylii, mięty, szczypiorku, natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 9 łyżek oliwy Nettare d\’Oliva Monini

 

Przygotowanie:

  1. W miseczce umieść ocet, musztardę i czosnek. Dopraw solą i pierzem i wszystko wymieszaj.
  2. Stopniowo dodawaj oliwę jednocześnie ubijając dressing przy pomocy trzepaczki. Na końcu dodaj zioła i wymieszaj.
  3. Możesz go również przygotować w małym słoiczku – najpierw umieść w nim wszystkie składniki poza oliwą, wymieszaj, na końcu oliwę i energicznie wstrząśnij słoiczkiem.

Wariacje:

  • Zamiast octu czerwonego czy białego możesz wykorzystać ocet balsamiczny, dodatkowo możesz też dodać do sosu łyżeczkę miodu – otrzymasz w ten sposób słodszy dressing.
  • Zamiast czosnku możesz dodać do sosu posiekaną drobno cebulkę szalotkę.
  • Zamiast musztardy możesz dodać łyżeczkę płatków chilli – dla fanów pikantnych smaków.

Do czego pasuje?

 

3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing

Dressing jogurtowy z czosnkiem i ziołami

 


Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego (zależy nam na gęstym jogurcie)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku, mięty lub szczypiorku
  • sól
  • 3 łyżki oliwy Nettare d\’Oliva Monini

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieść w miseczce i wymieszaj.

Wariacje:

  • Poza ziołami do sosu możesz dodać posiekaną cebulkę dymkę albo papryczkę chilli. Oprócz koperku, mięty i szczypiorku, pasuje też natka pietruszki, świeże oregano czy bazylia.
  • Do sosu możesz dodać ponadto 1 startego na tartce o dużych oczkach i odciśniętego z soku ogórka. Otrzymasz wtedy coś na kształt greckich tzatziki. Zamiast ogórka możesz dodać starta cukinię albo buraczka.

 

 

 

Do czego pasuje?

  • Do sałatki z ogórka (zdrowsza wersja mizerii), do sałatki z ogórka, pomidora i papryki, do której można też dorzucić sałatę lodową. Albo do sałatki wiosennej z sałaty rzymskiej, pomidorów, ogórków, rzodkiewki i cebulki dymki.
  • Do sałatki z pieczonych buraków, do sałatki ziemniaczanej, do grillowanej cukinii i bakłażana.
  • Do sałatek z dodatkiem sera feta lub sera koziego.
  • Jako sos do pizzy (wypróbowaliśmy ;)), do falafeli lub do pieczonych ziemniaków i innych warzyw.

 

3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing

Dressing z pomarańczą i octem balsamicznym


Składniki:

  • 3 łyżki octu balsamicznego Monini
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek oliwy Nettare d\’Oliva Monini


Przygotowanie:

  1. W miseczce umieść ocet, sok i skórkę otartą z pomarańczy oraz miód. Dopraw solą i pierzem i wszystko wymieszaj.
  2. Stopniowo dodawaj oliwę jednocześnie ubijając dressing przy pomocy trzepaczki.
  3. Możesz go również przygotować w małym słoiczku – najpierw umieść w nim wszystkie składniki poza oliwą, wymieszaj, na końcu oliwę i energicznie wstrząśnij słoiczkiem.

➤ Wariacje:
Dodatkowo możesz dodać do niego 1 łyżeczkę nieostrej musztardy lub 1 rozgnieciony ząbek czosnku.

 

Do czego pasuje?

  • do gorzkich sałat jak cykoria, endywia i radicchio, a także do sałatek ze szpinakiem, rukolą, botwinką baby
  • do sałatek z dodatkiem owoców jak pomarańcze, brzoskwinie, truskawki, figi, ale też do buraków, dyni, szparagów
  • do sałatek z dodatkiem sera pleśniowego, gorgonzoli, sera koziego, szynki prosciutto, orzechów włoskich, migdałów
  • do sałatki z pomidorów i brzoskwiń

 

***

Przygotowujecie domowe sosy do sałatek? Macie swoje ulubione przepisy i sprawdzone patenty? Podzielcie się nimi w komentarzach!

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy