Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka

Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka

Lipiec to idealna pora na przygotowanie sałatki nicejskiej - w warzywniakach króluje właśnie zielona fasolka i młode ziemniaczki, a pomidory także są coraz lepsze. Sałatka nicejska jest przepyszna, bardzo pożywna i z powodzeniem zastąpi Wam obiad w ciepły dzień. Nie raz robiłam już tę sałatkę w wydaniu z jajkami na twardo i tuńczykiem z puszki. Tym razem pokusiłam się o wersję de lux - z grillowanym stekiem z tuńczyka


Stek z tuńczyka należy smażyć bardzo krótko, tak aby środek pozostał różowy, Ja kierowałam się tym filmikiem Jamiego Olivera. Pamiętajcie, że patelnia powinna być bardzo mocno rozgrzana, a oliwą smarujemy stek, a nie patelnię.

Mimo, że smażyłam filet minutę maksymalnie półtorej na stronę, pierwszy, po prawdzie dość cienki filet i tak mi się przesmażył. W lodówce czekał drugi stek, ale obiecałam Mężowi, że usmażę mu go na świeżo jak wróci z pracy, dlatego zrobiłam zdjęcia z tym co miałam. Drugi stek smażyłam już krócej. Nauczyłam się, że zamiast patrzeć na zegarek, lepiej uważniej obserwować stek w czasie smażenia i odwrócić, jak tylko od spodu zaznaczą się wyraźne paski.

Jeżeli nie jesteście przekonani lub nie możecie dostać świeżego tuńczyka, możecie oczywiście zastąpić go tuńczykiem z puszki.

Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka

Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka


Składniki / na 2-4 porcje:

  • 10 małych młodych ziemniaczków pokrojonych na ćwiartki
  • 200 g zielonej fasolki z odciętymi końcówkami
  • opcjonalnie: 2 jajka na twardo
  • 2 świeże steki z tuńczyka w temperaturze pokojowej (lub wcześniej rozmrożone)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 4 garście mieszanych sałat, u mnie: szpinak baby, sałata karbowana i liście groszku 
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka kaparów 
  • na sos: 2 posiekane ząbki czosnku, łyżeczka musztardy dijońskiej, 3 łyżki octu winnego, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 8 łyżek oliwy


Przygotowanie sałatki nicejskiej:

  1. Ziemniaczki gotuj w osolonej wodzie przez 10-12 minut. Następnie dodaj do nich zieloną fasolkę i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Odcedź i przepłucz ziemną wodą. Jeżeli chcesz podać do sałatki jajka na twardo, możesz ugotować je razem z ziemniakami i fasolką w jednym garnku.
  2. Patelnię grillową postaw na dużym ogniu i bardzo dobrze nagrzej. Steki z tuńczyka dopraw solą i pieprzem i nasmaruj oliwą. Połóż steki z tuńczyka na patelni grillowej i smaż przez ok. 1-2 min. na stronę, zależnie od grubości steka. Stek powinien pozostać różowy w środku.
  3. Składniki sosu włóż do słoika, zakręć i wstrząśnij do uzyskania jednolitej emulsji. 
  4. Do miski włóż ugotowane ziemniaki i fasolkę, mieszane sałaty, pomidorki koktajlowe i kapary. Polej sosem i wymieszaj. Ułóż sałatkę na półmisku, na wierzchu ułóż pokrojone na połówki jajka na twardo, jeśli używasz, oraz gotowe steki z tuńczyka. Podawaj od razu. 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

17 komentarzy:

  1. Wygląda super - takie pomidorki będę miała niedługo na działce :) Chętnie bym taką zjadła, tylko w wersji bezmięsnej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez tuńczyka też jest pyszna i zawsze można do niej ugotować jajka na twardo :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne zdjęcia :) Pyszna sałatka. Smaczna i pożywna - idealna na obiad w takie ciepłe dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aga :) Ja w ciepłe dni bardzo lubię jeść sałatki :)

      Usuń
  3. Nie tak dawno jak wczoraj zaszalałam z sałatką, w której oprócz tradycyjnych warzyw dołożyłam kiełki, maliny, wędzone tofu, komosę i polałam olejem z pestek dyni ;) Nie jadłyśmy nigdy steka z tuńczyka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, nie jadłam jeszcze sałatki z malinami. Brzmi bardzo ciekawie!

      Usuń
  4. Ten stek zrobił wszystko, wygląda perfekcyjnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Ale perfekcyjny nie jest, bo go niestety przesmażyłam. Ale kolejny udał mi się już dużo lepiej.

      Usuń
  5. Bardzo fajne, letnie danie :) Lubię takie lekki i syte zarazem potrawy

    OdpowiedzUsuń
  6. Sałatka idealna na lato. Pysznie się prezentuje i pewnie tak smakuje, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sam widok już mnie zachęcił :) Trzeba robić takie sałatki póki tyle warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mistrzostwo! Wygląda tak apetycznie, że trudno wyrazić to słowami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z tunczykiem, to naprawde jest trudna sprawa! Dlatego uzywam go na surowo, jako "tatara" - cudny w smaku, polecam:)
    Usilowalam usmazyc, niestety poleglam:(

    Salatka wyglada smakowicie, polecam tunczyka w wersji na surowo, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za radę. Niestety nie tykam surowych ryb, ale mój Mąż by pewnie nie pogardził.

      Usuń
  10. To po prostu arcydzieło :) palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.