Dziś mam dla Was prosty przepis na wegetariański obiad w tygodniu – tagliatelle z jarmużem, ciecierzycą i wyraźnym aromatem cytryny. Pyszności! Cytryna świetnie komponuje się z zielonymi warzywami w makaronowych daniach, choćby spójrzcie na te fettucine alfredo ze szparagami lub makaron z brukselką w sosie śmietanowym.
Przepis ten znalazłam na BBC Food i dostosowałam do jarmużu i suszonego makaronu. Przygotowałam go z myślą o nowym cyklu na blogu, którego pierwszą odsłonę zobaczycie już w przyszłym tygodniu. Cykl nazwałam \”Proste obiady na 7 dni\” (może macie lepszy pomysł?) i będę w nim publikować gotową rozpiskę obiadów na cały tydzień. Przepisy wraz z listą zakupów będziecie mogli ściągnąć w zgrabnym pliku PDF.
W tej chwili na fanpage Chilli Czosnek i Oliwa trwa ankieta, w której możecie wybrać, jakiego rodzaju posiłki chcecie zobaczyć w pierwszym odcinku cyklu. Na chwilę obecną wygrywa wariant – 5 x obiad wege + 2 x obiad z rybą. To oczywiście nie znaczy, że już co miesiąc będę publikować takie zestawy. Cykl jest dla Was, więc będzie przygotowywać takie obiady, o jakie mnie poprosicie :)
➤ Podoba Ci się tło ze zdjęcia? W tym wpisie dzielę się instrukcją jego przygotowania.
Tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą
Składniki / na 4 porcje:
- 250 g świeżego jarmużu
- 500 g makaronu tagliatelle (lub fettuccine, pappardelle, spaghetti)
- 5 łyżek oliwy extra vergin
- skórka otarta z 2 cytryn oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 250 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy, odcedzona
- 100 g sera pecorino lub parmezanu (lub innego twardego sera), startego
- sól, pieprz
- szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
- 4 łyżki pestek słonecznika
Przygotowanie tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą:
- Zagotuj duży garnek osolonej wody. Najpierw wrzuć do niej jarmuż i blanszuj przez 1 minutę. Odcedź np. łyżką cedzakową, a do garnka z wodą wrzuć makaron. Gdy jarmuż przestygnie, wykrój z niego grube łodygi, a liście pokrój na małe kawałki.
- W dużej patelni podgrzej oliwę i wrzuć na nią pokrojony jarmuż. Smaż cały czas mieszając na średnim ogniu przez 4-5 minut.
- W tym czasie makaron powinien się już ugotować. Przełóż go na patelnię (ja robię to taką łyżką cedzakową do makaronu) i dodaj: sok i skórkę z cytryny, ciecierzycę oraz połowę sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ewentualnie płatkami chilli. Chwilę mieszaj na patelni.
- Gotowy makaron rozłóż na talerze, posyp pozostałym serem oraz pestkami słonecznika.
➤ Rada: Dobrze jest przełożyć makaron bezpośrednio na patelnię razem z odrobiną wody, która do niego przylgnie. Dzięki temu uzyskamy bardziej jedwabisty sos. Można też odcedzić makaron na durszlaku wcześniej zachowując 1/4-1/2 szklanki wody, którą następnie rozrzedzimy sos na patelni.