Tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą


Dziś mam dla Was prosty przepis na wegetariański obiad w tygodniu - tagliatelle z jarmużem, ciecierzycą i wyraźnym aromatem cytryny. Pyszności! Cytryna świetnie komponuje się z zielonymi warzywami w makaronowych daniach, choćby spójrzcie na te fettucine alfredo ze szparagami lub makaron z brukselką w sosie śmietanowym

Przepis ten znalazłam na BBC Food i dostosowałam do jarmużu i suszonego makaronu. Przygotowałam go z myślą o nowym cyklu na blogu, którego pierwszą odsłonę zobaczycie już w przyszłym tygodniu. Cykl nazwałam "Proste obiady na 7 dni" (może macie lepszy pomysł?) i będę w nim publikować gotową rozpiskę obiadów na cały tydzień. Przepisy wraz z listą zakupów będziecie mogli ściągnąć w zgrabnym pliku PDF.

W tej chwili na fanpage Chilli Czosnek i Oliwa trwa ankieta, w której możecie wybrać, jakiego rodzaju posiłki chcecie zobaczyć w pierwszym odcinku cyklu. Na chwilę obecną wygrywa wariant - 5 x obiad wege + 2 x obiad z rybą. To oczywiście nie znaczy, że już co miesiąc będę publikować takie zestawy. Cykl jest dla Was, więc będzie przygotowywać takie obiady, o jakie mnie poprosicie :)
➤ Podoba Ci się tło ze zdjęcia? W tym wpisie dzielę się instrukcją jego przygotowania. 

Tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą



Składniki / na 4 porcje:

  • 250 g świeżego jarmużu
  • 500 g makaronu tagliatelle (lub fettuccine, pappardelle, spaghetti)
  • 5 łyżek oliwy extra vergin
  • skórka otarta z 2 cytryn oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy, odcedzona
  • 100 g sera pecorino lub parmezanu (lub innego twardego sera), startego
  • sól, pieprz
  • szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
  • 4 łyżki pestek słonecznika


Przygotowanie tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą:

  1. Zagotuj duży garnek osolonej wody. Najpierw wrzuć do niej jarmuż i blanszuj przez 1 minutę. Odcedź np. łyżką cedzakową, a do garnka z wodą wrzuć makaron. Gdy jarmuż przestygnie, wykrój z niego grube łodygi, a liście pokrój na małe kawałki.
  2. W dużej patelni podgrzej oliwę i wrzuć na nią pokrojony jarmuż. Smaż cały czas mieszając na średnim ogniu przez 4-5 minut. 
  3. W tym czasie makaron powinien się już ugotować. Przełóż go na patelnię (ja robię to taką łyżką cedzakową do makaronu) i dodaj: sok i skórkę z cytryny, ciecierzycę oraz połowę sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ewentualnie płatkami chilli. Chwilę mieszaj na patelni. 
  4. Gotowy makaron rozłóż na talerze, posyp pozostałym serem oraz pestkami słonecznika. 
Rada: Dobrze jest przełożyć makaron bezpośrednio na patelnię razem z odrobiną wody, która do niego przylgnie. Dzięki temu uzyskamy bardziej jedwabisty sos. Można też odcedzić makaron na durszlaku wcześniej zachowując 1/4-1/2 szklanki wody, którą następnie rozrzedzimy sos na patelni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.