Kremowa, serowa, pachnąca pomidorem i oregano <3 Prosta zapiekanka, ale nie z makaronu tylko z miksu kasz. Jest więc zdrowiej, ale wcale nie mniej smacznie! Zapraszam na szybką zapiekankę ze szpinakiem, pieczarkami i serem, czyli sprytny sposób na podanie kaszy tak, aby nikt nie mógł się jej oprzeć :)
Moja zapiekanka to propozycja na wegetariański obiad lub rodzinną, ciepłą kolację. Przepis przemyślałam tak, aby danie robiło się maksymalnie szybko i niekłopotliwie. Wiem, że przygotowanie zapiekanki w oparciu o kaszę to dość oryginalny pomysł, ale ja lubię ukrywać kaszę w pysznych daniach (np. kotletach), w których nikt się jej nie spodziewa. Pisaliście mi, że chcecie na blogu więcej zapiekanek i oto proszę :) Zapiekanka to taka fajna potrawa na obiad w tygodniu, bo możecie do niej wykorzystać różne produkty, które zalegają w lodówce. Nie bójcie się wiec zmodyfikować mój przepis i dodać inne warzywa, sery czy wędliny, które musicie wykorzystać.
Jak już wspominałam, przygotowanie zapiekanki jest niekłopotliwe, a to między innymi dlatego, że nie musicie gotować kaszy. Do zrobienia zapiekanki wykorzystałam mieszankę już ugotowanych, gotowych do spożycia kasz Rice&MORE 90 sek. od Monini, które dostaniecie w Carrefour, Frisco oraz Żabce. Są one świetną bazą dla szybkich i zdrowych potraw, np. tych 3 przepisów do lunchboxa, które pokazywałam Wam w styczniu. Lubię ten produkt za wygodę i często robię na jego bazie sałatki na kolację. Do zapiekanki wybrałam miks o nazwie 7 Ziaren składający się z pełnej składników odżywczych mieszanki ryżu białego długoziarnistego, jagód pszenicy, quinoi białej, quinoi czerwonej, ryżu czerwonego, ryżu dzikiego, kaszy bulgur z pszenicy oraz soczewicy.
Jeżeli posiadacie patelnię nadającą się do piekarnika (np. patelnię żeliwną), to będziecie w stanie zrobić całe danie w jednym naczyniu, najpierw podsmażając w nim składniki, a następnie zapiekając w piekarniku. Oczywiście brak takiej patelni nie jest przeszkodą, bo masę na zapiekankę możecie po prostu przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Szybka zapiekanka z kaszy, szpinaku, pieczarek i sera
Składniki / na 4 porcje:
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy Monini Classico
- 150 g pieczarek
- 100 g szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 2 opakowania Rice&MORE 90 sek. 7 Ziaren
- 100 g ricotty
- 80 g startego parmezanu
- 2 garście listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
- 1 jajko
- 2-3 pomidory
- suszone oregano
Przygotowanie zapiekanki:
- Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć ją na oliwę rozgrzaną na patelni nadającej się do piekarnika, np. żeliwnej (średnica 26-28 cm). Jeśli takiej nie posiadasz, nie ma problemu – użyj zwykłej patelni, a zapiekankę upieczesz w naczyniu żaroodpornym. Gdy cebula się smaży, pokrój pieczarki na plasterki i dorzuć na patelnię. Szpinak opłucz i dodaj na patelnię wraz z posiekanym czosnkiem. Warzywa smaż, aż szpinak zwiędnie, a z patelni odparuje nadmiar wody.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej miks ziaren Rice&MORE, ricottę, większość startego parmezanu (odłóż 2 łyżki na później) i posiekane listki bazylii. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj rozbełtane jajko i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Jeżeli Twoja patelnia nie nadaje się do piekarnika, to na tym etapie przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Ja piekłam bezpośrednio w patelni. Wygładź powierzchnię zapiekanki i posyp pozostałym parmezanem. Na wierzchu ułóż plastry pomidora, posyp je solą, pieprzem i oregano.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut, aż pomidory zmiękną. Podawaj z dodatkiem sałatki. Można zabrać kolejnego dnia do pracy. Zapiekanka w miarę trzyma swój kształt, kolejne porcje nabierałam już dużo zgrabniej od tej ze zdjęcia ;)
Wpis powstał we współpracy z Monini.