Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakup贸w do pobrania!

przez admin
Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakup贸w do pobrania!
Witajcie w nowym cyklu na blogu! 馃檪 \”Proste obiady na 7 dni\” to cykl wpis贸w, w kt贸rym raz w miesi膮cu b臋d臋 publikowa膰 gotowe menu sk艂adaj膮ce si臋 z prostych i pysznych obiad贸w na ca艂y tydzie艅. Przepisy w wersji do druku oraz lista zakup贸w czekaj膮 na Was do pobrania na dole wpisu.聽

Zgodnie z wynikami ankiety, kt贸r膮 przeprowadzi艂am na fanpage Chilli Czosnek i Oliwa, w tym miesi膮cu plan obiad贸w sk艂ada si臋 z 5 obiad贸w wegetaria艅skich oraz 2 obiad贸w z ryb膮. Przyznam si臋, 偶e bardzo cieszy mnie Wasz wyb贸r, poniewa偶 taki spos贸b od偶ywiania jest mi najbli偶szy. Wszystkie przepisy w ramach menu podane s膮 na 4 porcje. Cze艣膰 przepis贸w jest nowych, a cz臋艣膰 pochodzi z bloga. Do tych z bloga poni偶ej Wam linkuj臋, ale w pliku PDF do 艣ci膮gni臋cia zamie艣ci艂am oczywi艣cie wszystkie te przepisy s膮 w wersji do druku. Jak na pewno zauwa偶ycie, cz臋艣膰 produkt贸w si臋 powtarza, cz臋艣膰 jest gotowanych na za艣, aby maksymalnie zoptymalizowa膰 i upro艣ci膰 przygotowanie obiad贸w.

Drukujcie przepisy, gotujcie i przede wszystkim dajcie mi zna膰, co s膮dzicie! To pierwszy odcinek cyklu, wi臋c wszystkie Wasze uwagi b臋d臋 bra膰 na klat臋 馃檪 Czekam r贸wnie偶 na Wasze sugestie, jakie ma by膰 kolejne menu – wegetaria艅skie, z mi臋sem, a mo偶e same lunche do pracy?

Frittata z lod贸wkowych resztek (lub pieczarkami i papryk膮)

 

Poniedzia艂ek – Frittata z lod贸wkowych resztek (lub pieczarkami i papryk膮)

Na pocz膮tek tygodnia polecam Wam frittat臋, do kt贸rej mo偶ecie wrzuci膰 produkty, kt贸re zalegaj膮 Wam w lod贸wce. Nadaj膮 si臋 tu wszelkie resztki warzyw, gotowane ziemniaki pozosta艂e z obiadu, sery i w臋dliny. W mojej wyl膮dowa艂y pieczarki, papryka, cebula, 艂ody偶ki natki pietruszki(listki zu偶y艂am do kaszotto z pi膮tku) i 艂odyga broku艂a (z r贸偶yczek robi艂am wcze艣niej nadzienie do nale艣nik贸w). Poni偶szy przepis potraktujcie wi臋c jak inspiracj臋. Lubi臋 podawa膰 j膮 z sa艂atk膮 z rukoli z oliw膮 i octem balsamicznym. Frittata jest dobra na ciep艂o i zimno i po pokrojeniu w tr贸jk膮ty mo偶ecie j膮 zapakowa膰 do lunchboxa.


Sk艂adniki / na 4 porcje:

  • 2 艂y偶ki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 150 g pieczarek
  • 1 偶贸艂ta papryka
  • gar艣膰 zi贸艂, np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia (co akurat macie)
  • 7 jajek
  • s贸l, pieprz
  • 3 gar艣cie rukoli
  • 1 艂y偶ka oliwy
  • 1 艂y偶ka octu balsamicznego

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliw臋 i wrzu膰 na ni膮 pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋 oraz opcjonalnie papryczk臋 chilli. Pieczarki pokr贸j w plasterki, a papryk臋 w kostk臋 i r贸wnie偶 dodaj na patelni臋. Zio艂a drobno posiekaj.
  2. W misce rozbe艂taj jajka, dodaj zio艂a, s贸l i pieprz i dobrze wymieszaj. Gdy warzywa na patelni b臋d膮 ju偶 podsma偶one, zalej je jajkami. Upewnij si臋, 偶e wszystkie warzywa s膮 dobrze przykryte. Sma偶 ok. 8 minut, a偶 frittata zetnie si臋 od spodu i po bokach. Ja przykrywam j膮 jeszcze przykrywk膮, aby szybciej si臋 艣ci臋艂a od g贸ry.
  3. Je偶eli masz patelni臋 odpowiedni膮 do piekarnika, wstaw do niego frittat臋 na 200 st. C i zapiekaj, a偶 frittata zetnie si臋 od g贸ry. Albo zsu艅 j膮 na du偶y talerz, przykryj patelni膮 i odwr贸膰 na drug膮 stron臋. Sma偶 jeszcze 2-3 minuty, a偶 zetnie si臋 z drugiej strony.
  4. Rukol臋 wymieszaj z 1 艂y偶k膮 oliwy i octem balsamicznym, dopraw sol膮. Sa艂atk臋 u艂贸偶 na 艣rodku gotowej frittaty i podawaj.
Tagliatelle z jarmu偶em i ciecierzyc膮

 

Wtorek – Tagliatelle z jarmu偶em i ciecierzyc膮

Na wtorek zaplanowa艂am szybki wegetaria艅ski makaron. Wykorzystajcie do niego po艂ow臋 500-gramowego opakowania jarmu偶u, za艣 pozosta艂膮 ilo艣膰 zu偶yjecie do przepisu na zup臋 ribollit臋 w czwartek.

鉃 Kliknij – Przepis na tagliatelle z jarmu偶em i ciecierzyc膮

Wariacje: Zamiast tagliatelle wykorzystaj papardelle lub spaghetti, tak偶e w wersji pe艂noziarnistej. Zamiast ciecierzycy mo偶esz u偶y膰 bia艂ej fasoli.

Pieczony 艂oso艣 na kaszy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

艢roda – Pieczony 艂oso艣 na kaszy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

To ostatnio m贸j ulubiony spos贸b na kasz臋. Przesma偶ona z cebul膮, czosnkiem, szpinakiem i pomidorkami jest aromatyczna i pyszna. Przygotowuj膮c ten przepis nale偶y ugotowa膰 ca艂e opakowanie 400 g kaszy orkiszowej i po艂ow臋 kaszy zachowa膰 w lod贸wce w pude艂ku na pi膮tek do kaszotto z pieczonymi burakami i pomidorami. Filety z 艂ososia kupuj臋 zamro偶one i bez rozmra偶ania piek臋 je w piekarniku.

Sk艂adniki / na 4 porcje:

  • 400 g kaszy orkiszowej – gotujemy ca艂o艣膰, ale po艂ow臋 zachowujemy do kaszotto z burakami na pi膮tek
  • 4 mro偶one filety z 艂ososia
  • s贸l, pieprz
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 3 z膮bki czosnku
  • opakowanie 150 g szpinaku baby
  • 350 g pomidork贸w koktajlowych
  • opcjonalnie 艣wie偶a bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kasz臋 orkiszow膮 ugotuj wed艂ug instrukcji na opakowaniu. Po艂ow臋 schowaj do szczelnego pojemnika i zachowaj na pi膮tek do kaszotto z burakami. Kasz臋 mo偶esz ugotowa膰 dzie艅 wcze艣niej.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C, grzanie g贸ra i d贸艂. Na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia u艂贸偶 filety z 艂ososia (bez rozmra偶ania), posyp sol膮 i pieprzem i skrop po wierzchu oliw膮. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Po 15 minutach przestaw piekarnik na grzanie od g贸ry, aby 艂oso艣 si臋 troch臋 przyrumieni艂.
  3. Na patelni rozgrzej oliw臋 i podsma偶 na niej pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋 oraz pokrojony na plasterki czosnek. Nast臋pnie dodaj do nich szpinak baby i przekrojone na po艂贸wki pomidorki koktajlowe. Sma偶 a偶 szpinak zwi臋dnie.
  4. Na patelni臋 dodaj ugotowan膮 kasz臋, dopraw sol膮 i pieprzem i sma偶 wszystko mieszaj膮c przez 1-2 minuty. Kasz臋 podawaj z upieczonym 艂ososiem, opcjonalnie posyp listkami bazylii.

Wariacje: Zamiast kaszy orkiszowej mo偶e by膰 inny rodzaj kaszy (bulgur, per艂owa, gryczana) albo ry偶. Filety z 艂ososia oczywi艣cie mog膮 by膰 艣wie偶e.

Rady: Kasz臋 mo偶esz ugotowa膰 dzie艅 wcze艣niej.

 

Zupa ribollita

 

Czwartek – Zupa ribollita

Ribollita to pochodz膮ca z Toskanii pyszna zupa z fasol膮 i jarmu偶em. Wykorzystajcie do niej jarmu偶, kt贸ry zosta艂 Wam po zrobieniu tagliatelle we wtorek. Mo偶ecie si臋gn膮膰 po fasol臋 z puszki, ale ja polecam ugotowanie od razu wi臋kszej ilo艣ci fasoli – do ribollity oraz do fasoli w sosie pomidorowym na sobot臋. Nale偶y namoczy膰, a nast臋pnie ugotowa膰 500 g suchej bia艂ej fasoli i rozdzieli膰 po po艂owie do obu da艅. Zamiast ga艂膮zek 艣wie偶ych zi贸艂 (je艣li nie macie) mo偶ecie wykorzysta膰 suszony tymianek.

鉃 Kliknij – Przepis na zup臋 ribollit臋

Kaszotto z pieczonymi burakami i pomidorami

 

Pi膮tek – Kaszotto z pieczonymi burakami i pomidorami

Ten przepis wypatrzy艂am w ksi膮偶ce Nigela Slatera \”Jedz. Ma艂a ksi臋ga szybkich da艅\” – prawdziwej kopalni inspiracji na proste obiady! Kaszotto z dodatkiem pieczonym burak贸w, pomidor贸w i jeszcze przepysznego pieczonego czosnku to niebo w g臋bie! Zamiast zwyk艂ych burak贸w jak w przepisie doda艂am buraki Choggia, kt贸re zosta艂y mi po sesji zdj臋ciowej. Takie buraki mniej barwi膮 na czerwon膮 – Wasze kaszotto z pewno艣ci膮 wyjdzie r贸偶owiutkie 馃檪 Do kaszotto nale偶y wykorzysta膰 kasz臋 ugotowan膮 i od艂o偶on膮 w 艣rod臋.


Sk艂adniki / na 4 porcje:聽

  • oliwa
  • 8 ma艂ych burak贸w
  • 10 z膮bk贸w czosnku
  • 6 du偶ych pomidor贸w
  • du偶y kawa艂ek mas艂a
  • 400 g ugotowanej kaszy orkiszowej (200 g przed ugotowaniem) – od艂o偶onej w 艣rod臋
  • s贸l, pieprz
  • du偶a gar艣膰 natki pietruszki

 

Przygotowanie:

  1. Buraki skrop ma艂膮 ilo艣ci膮 oliwy i pozawijaj w foli臋 aluminiow膮. U艂贸偶 na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz 20 minut, nast臋pnie rozwi艅 foli臋, dodaj pomidory i ca艂e nieobrane z膮bki czosnku. Piecz jeszcze 30 minut lub a偶 wszystko b臋dzie mi臋kkie. Obierz czosnek, obierz buraki i pokr贸j na 贸semki.
  2. Na du偶ej patelni rozgrzej kawa艂ek mas艂a i sma偶 mieszaj膮c przez 2 minuty. Dodaj pomidory, buraki, czosnek, s贸l i pieprz i sma偶 mieszaj膮c a偶 pomidory pop臋kaj膮 (mo偶na im te偶 pom贸c i je pokroi膰). Posyp posiekaj膮 natk膮 pietruszki.
Wariacje: Do kaszotto mo偶esz doda膰 kawa艂ek sera, np. koziego albo z niebiesk膮 ple艣ni膮.
Rady: Kasz臋 mo偶esz ugotowa膰 1-2 dni wcze艣niej. Warzywa r贸wnie偶 mo偶esz upiec dzie艅 wcze艣niej. W贸wczas doko艅czenie kaszotto zajmie zaledwie kilka minut.

 

Fasola gotowana w oliwie i pomidorach

Sobota – Fasola gotowana w oliwie i pomidorach

Jest to turecka potrawa fasulye pilaki, czyli bia艂a fasola gotowana w oliwie i pomidorach. Taka l偶ejsza, wegetaria艅ska wersja fasolki po breto艅sku 馃檪 Fasol臋 gotuje si臋 osobno, a dopiero potem dusi z dodatkami, dlatego pomy艣la艂am, 偶e mo偶ecie ugotowa膰 wi臋cej fasoli na czwartek do zupy ribollity i po艂ow臋 od艂o偶y膰 na sobot臋. Nale偶y wzi膮膰 500 g suchej fasoli, moczy膰 przez noc (lub dzie艅 gdy jeste艣my w pracy), a nast臋pnie gotowa膰 przez 45-60 minut. Po艂ow臋 dodajemy do ribollity, a po艂ow臋 do fasoli z pomidorach. Fasulye pilaki podajemy ze 艣wie偶ym chlebem.

鉃 Kliknij – Przepis na fasol臋 gotowan膮 w oliwie i pomidorach

Pomidory faszerowane ry偶em i tu艅czykiem

 

Niedziela – Pomidory faszerowane ry偶em i tu艅czykiem

Na niedzielny st贸艂 zaplanowa艂am danie, kt贸re pi臋knie wygl膮da. Pomidory faszerowane ry偶em, zio艂ami i tu艅czykiem z puszki. Prosto i pysznie.

鉃 Kliknij – Przepis na pomidory faszerowane ry偶em i tu艅czykiem

***

Proste obiady na 7 dni – Pobierz przepisy i list臋 zakup贸w w PDF

Odbierz przepisy oraz list臋 zakup贸w w PDF do druku i do艂膮cz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesi膮c otrzymasz ode mnie kolejny plan z prostymi obiadami, a tak偶e informacj臋 o nowych wpisach na blogu.

鉃ぢ燱szyscy subskrybenci newslettera otrzymali przepisy i list臋 zakup贸w w mailu wys艂anym w 艣rod臋 wieczorem. Je偶eli nie widzisz wiadomo艣ci o tytule \”Proste obiady na 7 dni – Odbierz przepisy i list臋 zakup贸w w PDF\”, sprawd藕 prosz臋 w Spamie lub w Ofertach.

Podobne wpisy