Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem

Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem

Jedną z moich ulubionych greckich potraw jest gemista (gr. γεμιστά), czyli warzywa faszerowane ryżem. Mogą to być pomidory, cukinie, papryki, czy bakłażany, jednym słowem - najpiękniejsze warzywa, jakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos, a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu. 

Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając do farszu tuńczyka z puszki i skórkę otartą z cytryny. Przepis też trochę uprościłam. Wystarczy wydrążyć pomidory, na patelni podsmażyć szybki farsz, a potem wszystko podpiec z piekarniku. Powstała równie pyszna wersja, świetna na lekki obiad, a nawet na przystawkę, bo takie pomidorki możecie też podać na zimno.

Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem

Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem



Składniki / na 8 pomidorów:

  • 8 dużych pomidorów
  • oliwa
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 150 g ryżu basmati lub innego długoziarnistego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy
  • garść liści natki pietruszki, posiekanych
  • garść liści świeżej mięty, posiekanych
  • garść koperku, pisiekanego
  • skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny


Przygotowanie faszerowanych pomidorów:

  1. Odetnij wierzchy z pomidorów i odłóż na bok. Przy pomocy łyżki usuń z pomidorów miąższ i przełóż go do miseczki. Pomidorowe "miseczki" ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Gdy się zeszkli (po ok. 5 minutach), na patelnie dodaj pulpę usuniętą z pomidorów (trochę ją wcześniej przesiekaj), ryż, przecier pomidorowy oraz 100 ml wrzątku. Dopraw solą i pieprzem. 
  3. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany (ma być jeszcze lekko twardy). Jeżeli ryż wchłonie już całą wodę, a będzie jeszcze za twardy, dodaj na patelnie trochę gorącej wody.
  4. Gdy ryż się ugotuje, zdejmij patelnię z ognia. Tuńczyka rozdrobnij widelcem i dodaj do ryżu razem z posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw farsz solą i pieprzem.
  5. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Przygotowanym farszem napełnij wydrążone pomidory, na wierzchu ułóż odcięte wcześniej wieczka. Pomidory skrop z wierzchu oliwą, przykryj blachę folią aluminiową. Piecz przez ok. 30 minut, aż pomidory oraz ryż będą miękkie. Podawaj na ciepło na obiad lub na zimno jako przystawkę.

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

25 komentarzy:

  1. Same moje ulubione produkty! Uwielbiam tuńczyka. Teraz tylko czekam aż dojrzeją moje pomidorki i chętnie przetestuje przepis! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę przyznać, że pomidorów nie zdarzyło mi się jeszcze faszerować, ale Twoje są tak apetyczne, że będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gapię się jak sroka w gnat w te cudne pomidory,a jęzor ucieka mi...nie powiem gdzie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladaja bardzo apetycznie, tylko tak sie zastanawiam, czy nie sa nieco mdle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie nie. Mamy tu sporo ziół, skórkę z cytryny, a ilość soli i pieprzu możesz dostosować do swoich preferencji. Możesz też dodać do farszu inne przyprawy, jeśli tylko masz chęć, np. płatki chilli.

      Usuń
  5. Bardzo fajny przepis i do tego apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszne. Pomidory nie rozpadają się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory są bardzo delikatnym warzywem, więc tak, trochę się rozpadają. Szczególnie, jeśli szczodrze napakujemy je farszem. Jak przypatrzysz się pomidorom ze zdjęć, to po bokach mają lekko popękaną skórkę. Ale jeśli zrobisz to ostrożnie, to da się je w całości przenieść na talerz.

      Usuń
  7. Wyglądają cudownie !! :) Już od kilku lat mam zamiar nafaszerować czymś pomidory, ale nie mogę się zebrać :P Może zainspiruję się Twoim przepisem i zrobię podobne w wersji bezmięsnej ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Raz zrobiłyśmy faszerowane papryki ale pomidory chyba bardziej by nam smakowały więc koniecznie musimy je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory są bardziej soczyste i delikatne.

      Usuń
  9. Genialny pomysł na obiad! Połączyłaś same moje ulubione składniki :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha! Uwielbiam faszerowaną paprykę, pomidory też przyrządzam, ale raczej na zimno. Fajny pomysł, by je zapiec :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają nieziemsko...:-) Jeszcze nigdy nie faszerowałam pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubie faszerowane warzywa, bo zawsze można zjeść też "talerz" :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie faszerowałam pomidorów ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam już paprykę cukinię i bakłażan Ale pomidor chyba bała bym się żeby mi się nie rozpadł :) twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis. Na pewno skorzystam.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.