Makaron z brukselką w sosie śmietanowym

Makaron z cieniutko pokrojoną brukselką podaną w sosie śmietanowym z dodatkiem koziego twarogu, cytryny, chilli i orzechów włoskich. 

makaron, brukselka, sos smietanowy, smietana,ser kozi, orzechy wloskie, przepis

O tym, że lubię brukselkę pisałam Wam już nie raz. Mam nadzieję, że to warzywo zyska na popularności dzięki nietopowemu podejściu i nowym sposobom jego wykorzystania. Zapomnijcie o nudnej brukselce z wody z bułką tartą!

Dziś postaram się Was przekonać, że brukselka może być świetnym dodatkiem do makaronu. Ta mała kapustka lubi być łączona z tłustymi produktami, dlatego postanowiłam na sos śmietanowy, wzbogacony dodatkiem koziego sera. Kwaśna cytryna zgrabnie przełamuje ciężkość sosu, a chilli daje dodatkowego kopa. Ostatni składnik, czyli orzechy włoskie, to już dość oczywiste zestawienie.

Jak widzicie na zdjęciach, śmietany nie jest w cale tak dużo, a makaron wcale w niej nie pływa. Sosu jest akurat tyle, aby oblepił makaron i dodał mu swojego smaku.

Koniecznie spróbujcie tego nietypowego makaronu, mojemu Mężowi smakowało bardzo! Mi również, ale myślę, że opinia osoby trzeciej bardziej Was przekona ;) A jeśli macie ochotę na dalsze brukselkowe eksperymenty, spróbujcie również pizzy z brukselką oraz brukselkowej sałatki

makaron, brukselka, sos smietanowy, smietana,ser kozi, orzechy wloskie, przepis


Makaron z brukselką w sosie śmietanowym


Składniki / 4 porcje:
  • 400 g makaronu, ja wybrałam wstążki, ale sprawdziłby się też drobny makaron, np. muszelki czy kokardki
  • oliwa
  • 400 g brukselki, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 g koziego sera twarogowego (możesz zastąpić ricottą)
  • papryka chilli w płatkach i sól do smaku
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
  1. Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku i gotuj 2 minuty krócej niż wynika z instrukcji na opakowaniu. 
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną brukselkę. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dorzuć do brukselki. Smaż przez 3 minuty, mieszając.
  3. Dolej śmietanę i ser kozi i wymieszaj z warzywami. Dopraw papryką chilli w płatkach i solą do smaku. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny. 
  4. Makaron odcedź, zostawiając pól szklanki wody z gotowania. Przełóż makaron z do sosu i wymieszaj. Jeżeli makaron będzie za suchy, dodaj do niego trochę odlanej wody. Rozłóż makaron pomiędzy talerze i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawaj na ciepło. 
makaron, brukselka, sos smietanowy, smietana,ser kozi, orzechy wloskie, przepis

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

23 komentarze:

  1. Ja brukselkę kocham, nawet taką z wody, choć oczywiście w bardziej wyrafinowanej formie też nie pogardzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle przepięgkne zdjęcia, a forma podania brukselki - jak marzenie. Chyba nie można było połączyć jej lepiej niż z orzechami i cytryną ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie juz przekonaly same zdjecia :) Wyglada baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wyśmienite. Uwielbiam brukselkę i w sałatce i na pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Brukselkę lubimy w różnych daniach ale z makaronem jeszcze nie jadłyśmy :D
    Orzechy to w ogóle świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zawsze apetycznie :) ciekawe połączenie smaków, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie. Może takim daniem przekonałbym się do tego warzywa, zwanego kapustą brukselską. :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne danie!
    Z powodu alergii na orzechy, zamieniłabym je parmezanem lub pistacjami.
    Brukselka jest też moją faworytką wśród zimowych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam brukselkę i takie dania i może w najbliższy weekend wypróbuję przepis ;) A orzechy włoskie świetnie się łączą z brukselką ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, to miła odmiana od gotowanych czy pieczonych warzyw :)

      Usuń
  11. Ale jak to? Przecież ten talerz nie jest przeznaczony do kontaktu z żywnością :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co, masz ten talerz? ☺ kupiłam go w Empiku. Nie jem na nim, a używam tylko do fotografii.

      Usuń
    2. Wiem skąd go masz bo sam go oglądałem i było info ^^
      Tak tylko żartuję, że my, blogerzy, to mamy chyba bzika na punkcie talerzy i innej zastawy. I nieważne czy nadaje się do kontaktu z jedzeniem czy nie, ważne, że jest ładne. Doskonale to rozumiem :D

      Usuń
  12. Uwielbiam makarony a ten wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ to musiało być pyszne :)
    Piękne zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. To tak pięknie wygląda, ale ja od dziecka się nie mogę przekonać do brukselki - jedyne nielubiane przeze mnie warzywo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, często jako dorośli zmieniają nam się smaki :)

      Usuń
  15. Też miałam zawsze mieszane uczucia co do brukselki ale teraz jadam ją w sezonie i żyję ;). Można ją zresztą przyrządzić w jakiś ciekawszy sposób i wtedy smakuje zupełnie inaczej niż ta znienawidzona wersja z dzieciństwa. Ostatnio robiłam ją między innymi z jakimś fajniejszym azjatyckim sosem, a teraz pewnie wypróbuję Twój przepis bo makaron w sumie też bardzo lubię i dość często jadam. Mam tylko pytanie czy do takiego dania pasują jakieś makarony pełnoziarniste czy tylko te z białej mąki? Przerzuciłam się ostatnio na te zdrowsze i mam w domu pełnoziarnistą tasiemkę czaniecki. Nada się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że się nada☺ Wiadomo, że pełnoziarniste makarony trochę zmieniają smak, tej firmy akurat nie jadłam, ale sama staram się sięgać po pełnoziarniste makarony.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.