Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny

Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny / Chilli, Czosnek i Oliwa

Fettuccine Alfredo, czyli makaron wstążki z sosem maślano-serowym, to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od rzymskiego restauratora Alfredo Di Lelio, który w XX w. dopracował przepis na tradycyjne fettuccine al burro (fettuccine z masłem i parmezanem) i nadał mu swoje imię. 

Współcześnie potrawa występuję w wielu wariantach. Amerykanie oczywiście dodali od siebie śmietanę, sporo różnych serów i kurczaka. Moja wersja jest trochę lżejsza, wzbogacona o  świetnie czujące się w maślano-serowym towarzystwie szparagi i nutę cierpkiej cytryny. Makaron jaki lubię - ekspresowy, gotowy w 15 minut i do zrobienia w jednym garnku :)

Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny / Chilli, Czosnek i Oliwa

Ekspresowe Fettuccine Alfredo (z sosem śmietanowo-serowym) ze szparagami



Składniki / na 4 porcje: 

  • pęczek zielonych szparagów
  • 400 g makaronu fettuccine (lub innych wstążek)
  • 4 łyżki masła
  • 200 g śmietany (powinna być 30%, ja dałam 22% tłuszczu)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka z 1/2-1 umytej i spażonej cytryny ekologicznej (zależnie od gustu)
  • sól i czarny pieprz
  • ok. 50 g świeżo startego parmezanu

Przygotowanie Fettuccine Alfredo ze szparagami:

  1. Odłam zdrewniałe końce od szparagów (same powinny złamać się we właściwym miejscu). Pokrój szparagi na 3-centymetrowe kawałki. 
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu dodaj szparagi. 
  3. Gdy makaron będzie al dente, a szparagi także nadal lekko chrupiące, odcedź je i przełóż do dużej miski (lub dokończ potrawę w garnku ;)). Warto jest odlać wcześniej trochę wody z gotowania makaronu - pomoże rozrzedzić sos, jeśli będzie za gęsty.
  4. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, śmietanę, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, dosyp parmezan i wszystko wymieszaj. Jeżeli potrawa zrobi się za sucha (bo makaron będzie chłonął sos), dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Podawaj od razu. 
* Na podstawie przepisu z Food and Wine z moimi zmianami.

Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny / Chilli, Czosnek i Oliwa
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.