Dzień dobry,
Z okazji zbliżającej się świąt przygotowałam dwie potrawy, które nawiązują do wielkanocnych tradycji Włoch. Dziś zapraszam Was na pierwszą z nich – Torta Pasqualina, czyli wytrawną tartę z nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu oraz jajkami na twardo. Zdaniem mojego Męża, który nie jest wielbicielem tart, Torta Pasqualina \”jest smaczna\” i \”ma bardzo wielkanocny smak\”:) A ja dodam od siebie, że również uroczo wygląda:) Polecam Wam tę tartę na świąteczne śniadanie lub jako pomysł na wielkanocny obiad dla wegetarian. Zresztą jest tak dobra, że warto ją przygotowywać przez cały rok. Zapraszam!
Przepis na Torta Pasqualina czyli po włosku \”ciasto wielkanocne\” pochodzi z Ligurii, a tradycja jego przygotowywania sięga XVI w. Receptura od tego czasu ewoluowała, zmierzając do uproszczenia dawnej, dość pracochłonnej metody.
Klasyczny przepis nakazywał, aby ciasto miało 33 warstwy dla upamiętnienia liczby lat, które Jezus spędził na ziemi, jednak większość współczesnych receptur uwzględnia mniejszą ich liczbę lub posiłkuje się ciastem francuskim. Ja również pokusiłam się na ten mały przekręt mając na uwadze słowa mojego Męża -\”tarta to tylko na słodko\”, a ciasto francuskie akurat bardzo mu odpowiada.
Kolejna modyfikacja tradycyjnego przepisu dotyczy sera – w oryginale używano sera o nazwie prescinseua, który w naszych warunkach najlepiej zastąpić ricottą. Zamiast szpinaku możecie wykorzystać botwinę, boćwinę lub inną zieleninę. Tylko pamiętajcie, aby naprawdę porządnie ją wycisnąć po blanszowaniu, inaczej ciasto Wam rozmoknie. Możecie również dodatkowo odsączyć na sitku ricottę, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Moja wersja tarty jest wyrazista w smaku, zawiera zmniejszoną ilość ricotty, a dużo zielonego w porównaniu do standardowych przepisów. Zamiast typowej okrągłej formy użyłam foremki keksówki, aby uzyskać ładne plastry z jajkiem w środku.
Więcej informacji o Torta Pasqualina oraz tradycyjny przepis możecie znaleźć tutaj.
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem
Torta Pasqualina
wzorowana na tym przepisie
na 4-6 porcji
czas przygotowania: 1 godz.
Składniki:
- 500 g świeżego szpinaku (lub innej zieleniny)
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 250 g ricotty*
- 50 g świeżo startego parmezanu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka
- jajka ugotowane na twardo (do mojej foremki zmieściły się 3, ale może Tobie uda się więcej)
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- opcjonalnie: nasiona sezamu
keksówka o wym. 21 x 11 x 8 cm lub okrągła forma do tarty
* ricottę możesz odsączyć na sitku przez ok. 30 min., aby pozbyć się nadmiaru wody
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj szpinak i włóż go do garnka z gotującą się wodą. Gotuj przez ok. 3 minuty, następnie odcedź, a gdy przestygnie – bardzo dokładnie wyciśnij. Posiekaj i przełóż do miski.
- Cebulę zeszklij na oliwie i przełóż do szpinaku. Dodaj ricottę i parmezan. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką i dobrze wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki foremki wyłóż ciastem francuskim i nałóż połowę masy szpinakowej. Wetknij do masy jajka ugotowane na twardo obrane ze skorupek, a następnie przykryj je pozostałą masą szpinakową.* Przykryj wierzch tarty ciastem francuskim, posmaruj go rozbełtanym jajkiem i posyp nasionami sezamu.
- Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż tarta upiecze się na złoto. Podawaj na ciepło. Sprawdziliśmy, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej!
* Jeżeli używasz okrągłej formy, wypełnij ciasto francuskie całym nadzieniem, wetknij w niego jajka i przykryj wierzch ciastem francuskim.
Przepis na wielkanocną tartę ze szpinakiem i jajkiem dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne Smaki edycja IV.