Dzień dobry,
Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni – Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich realiów zamieniając jagnięcinę na wieprzową szynkę i smażąc je na patelni (choć jeśli planujecie rozpalić ognisko lub grilla możecie przygotować to danie w tradycyjny sposób).
Kiełbaski smażone na patelni mają ekstra chrupiącą skórkę – myślę, że to dzięki wytapiającemu się tłuszczowi ze słoniny. Mój Mąż stwierdził, że przypominają mu kotlety mielone jego Babci, których skórka była równie mocno wysmażona i chrupiąca. Mi z wyglądu kojarzą się z bałkańskimi Ćevapčići.
A jak smakują? Są niezwykle aromatyczne, a to dzięki dodatkowi rozmarynu, cynamonu oraz boczku, z czego boczek jest tu najmocniej wyczuwalny. Kiełbaski polecam podać z musztardą albo z chrzanem.
na podstawie przepisu na kiełbaski jagnięco-ziemniaczane grillowane nad ogniem z drewna Marleny de Blasi
wychodzi ok. 20 sztuk, dla 6 osób
czas przygotowania: 30 min. + czas smażenia/grillowania
Składniki:
- 3 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
- 1 1/2 łyżki świeżych listków rozmarynu
- 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej (lub mniej, jeżeli boczek jest bardzo słony)
- 55 g boczku pancetta (ja użyłam wędzonego)
- 450 g szynki wieprzowej, pokrojonej na małe kawałki
- 140 g świeżego tłuszczu wieprzowego, rozdrobnionego (nadaje się słonina lub podgardle wieprzowe)
- 1 mała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli
- 4 średnie ziemniaki, ugotowane do miękkości, obrane i rozgniecione
- starta 2,5 cm. laska cynamonu
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- oliwa extra virgin
Przygotowanie:
- Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek, rozmaryn, sól oraz boczek na pastę. W misce wymieszaj ze wszystkimi składnikami poza winem i oliwą. Dobrze wygnieć masę dłońmi, aby stała się jednolita, po czym dodaj wino i dokładnie wymieszaj je z masą. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na noc.
- Uformuj z masy niewielkie kiełbaski, pomaga posmarowanie dłoni oliwą. Usmaż je na chrupiąco na odrobinie oliwy – w czasie smażenia ze słoniny wytopi się tłuszcz, dlatego oliwa potrzebna jest tylko w celu rozpoczęcia procesu smażenia. Podawaj z musztardą lub chrzanem.
- Postaraj się bardzo drobno pokroić wszystkie składniki kiełbasek, dzięki temu masa będzie bardziej zwięzła i kiełbaski nie będą się rozpadać. Niezbędny do tego będzie naostrzony nóż. Kiedy będziesz kroić szynkę, najpierw pokrój ją na plastry, następnie każdy plaster na jak najcieńsze paski, a na końcu paski w drobną kostkę.
- Jeżeli chcesz przygotować kiełbaski z jagnięciny, wykorzystaj udziec jagnięcy.
- Jeżeli zamierzasz opiec kiełbaski nad ogniem, posmaruj je odrobiną oliwy i następnie piecz w oparach białego lub czerwonego wina.