Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby

przez Zuzanna
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby

Pilaw to danie banalne w przygotowaniu, dlatego tak często do niego wracam i tworzę jego nowe wersje. Idealny na obiad w tygodniu albo na ciepłą kolację. Tym razem zrobiłam lekki i delikatny w smaku pilaw z dodatkiem kopru włoskiego i marchewki oraz gotowanej na parze białej ryby. Rybę gotujemy na pilawie, dlatego wszystko dzieje się w jednym garnku, szybko i prosto. 

Mój pilaw spokojnie można nazwać delikatnym, lekkim, wręcz dietetycznym, ale nie nudnym i mdłym w smaku jak niektóre potrawki z ryb i warzyw polecane w lekkostrawnych dietach. Gwiazdą mojej potrawy jest koper włoski, inaczej fenkuł, przepyszne warzywo o lekko anyżowym aromacie. Z Mężem bardzo lubimy jego smak, dlatego chętnie wykorzystuję go w kuchni. Robię z niego sałatkę z dodatkiem pomarańczy, surówkę z marchewką albo też duszę na oliwie i podaję na ciepło. Często też sięgam po koper w daniach rybnych, bo według mnie rewelacyjnie się z nimi komponuje. Nigdy też nie wyrzucam natki fenkułu, tylko dekoruję nią moje potrawy.

Spróbuj także innych pilawów: 

Herbatka z kopru znana jest wszystkim mamom, ale wydaje mi się, że koper jako jarzyna nie jest w Polsce popularny i zdecydowanie za rzadko wykorzystywany. A jak to wygląda u Was – znacie, gotujecie z fenkułem? Mam nadzieję, że tym prostym przepisem zachęcę Was do zaproszenia kopru włoskiego do Waszej kuchni.

*

Przepis na pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby znajdziecie także w najnowszym, zimowym wydaniu Magazynu Green Canoe Style. Jeżeli jeszcze nie widzieliście najnowszego numeru, który ukazał się tuż przed świętami, to zajrzyjcie do niego koniecznie! A w nim więcej odpowiednich na zimowy czas przepisów (w tym moje zimowe kolacje) i dużo pięknych inspiracji dekoracyjnych i wnętrzarskich.

4fc10 green2bcanoe2bzima
*
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby / Chilli, Czosnek i Oliwa

 

Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby

 

Składniki /na 4 porcje:

  • 1 koper włoski
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3/4 szklanki ryżu basmati
  • 2 szklanki wody
  • sól, pieprz,
  • listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • pół pęczka koperku
  • 4 filety z białej ryby, np. dorsz lub mintaj
  • sól i pieprz

➤  Pyszne nasiona kopru włoskiego o lekko anyżowym aromacie kupisz w sklepach typu kuchnie świata lub przez Internet. Ja korzystam z nim bardzo często, więc jeśli masz zamiar ze mną gotować, to radzę się w nie zaopatrzyć :)

 

Przygotowanie pilawu z koprem włoskim:

  1. Z kopru włoskiego odkrój natkę i zachowaj do dekoracji. Przekrój koper na pół i wykrój twardą piętkę, następnie pokrój warzywo w niedużą kostkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć cebulę, marchewki i koper włoski i smaż na średnim ogniu przez 10 min. aż warzywa zmiękną.
  3. Dodaj ryż i wymieszaj, aż dobrze pokryje się tłuszczem i wymiesza z warzywami. Dolej 2 szklanki wody. sól i pieprz, listek laurowy, ziele angielskie i koper włoski. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 min aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę.
  4. Filety ryby dopraw solą i pieprzem, ułóż na ryżu i gotuj pod przykryciem razem z pilawem przez 5 minut. Gotowy pilaw posyp posiekanym koperkiem.
*
Jestem ciekawa, czy jedliście kiedyś koper włoski? Czy wśród Was znajdują się miłośnicy tego warzywa? Napiszcie w komentarzach. Życzę Wam wspaniałej niedzieli!

Podobne wpisy