Pity z grillowaną rybą po marokańsku

przez Zuzanna
07401 img 1130

Dzień dobry,

Chowanie przeróżnych składników do kieszonek z chleba to znany w całym rejonie śródziemnomorskim sposób na szybką przekąskę. Gyros, falafel, souvlaki to tylko kilka znanych przykładów. Ja do kieszonek z chlebów pita włożyłam kawałki grillowanej ryby. Nie jest to oryginalny śródziemnomorski przepis, ale moja wariacja na temat szybkiej kanapki inspirowanej smakami i zapachami Maroka. Egzotyczne przyprawy, surówka z marchewki i kopru włoskiego (koper w Maroku dodaje się np. do tażinu z kiszonymi cytrynami) i sławne na moim blogu kiszone cytryny w jogurtowym dipie (które możecie pominąć na rzecz świeżej cytryny) to wszystko składa się na świeżą, chrupiąca i pyszną kanapkę na ciepło. Ot, takie kolorowe, wręcz powiedziałabym \”wyluzowane\”, jak przystało na fast food, danie z ryby. Coś nowego, może warto by spróbować?:)

Tworząc to danie połączyłam składniki wykorzystywane w kuchni marokańskiej, z produktami dobrze komponującymi się z rybą. W marynacie znajdziecie przyprawy używane do tażinów, które nadały pięknego pomarańczowego koloru kawałkom ryby. Kapary, koperek i cytryna to znani kompani rybnych dań, sprawdzone połączenie. 

Połączenie marchewki i kopru włoskiego w surówce może Was dziwić, ale zapewniam Was, że efekt jest niezwykle smaczny. Warzywa wesoło chrupią w gotowej kanapce i fajnie kontrastują z miękką rybą. 
Rybę możecie usmażyć, ugrillować na patelni grillowanej lub na prawdziwym grillu na świeżym powietrzu, czego Wam i sobie życzę:)
3a355 img 1144

Pity z grillowaną rybą po marokańsku

przepis własny
na 4 porcje
czas przygotowania: 30 min + czas marynowania ryby

Składniki:

  • 600 g ryby o białym, zwartym mięsie, np. halibuta
  • marynata do ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru, kurkumy i mielonej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku
  • surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku
  • sos jogurtowy z kiszonymi cytrynami (jeżeli nie masz kiszonych cytryn, możesz zamiast nich dodać do sosu soku i skórkę ze świeżej cytryny)
  • 4 chlebki pita, własnej roboty lub ze sklepu

Przygotowanie:

  1. Rybę pokrój na kawałki o szerokości ok. 5 cm, umieść misce, dodaj składniki marynaty, dobrze obtocz w nich kawałki ryby i wstaw do lodówki na 1 godzinę lub na całą noc.
  2. Przygotuj surówkę: marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Koper włoski pokrój wzdłuż na ćwiartki a następnie w cienkie paski. Posiekaj pęczek koperku i wszystko wymieszaj.
  3. Rybę wyjmij z marynaty i usmaż na patelni grillowej lub, w sezonie, na grillu (wystarczy po 3-4 minuty na stronę). Pity podgrzej chwilkę w piekarniku.
  4. Chlebki pita przekrój na pół, a powstałe kieszonki wypełnij kawałkami ryby i surówką. Polej składniki sosem jogurtowym i zajadaj.
782e0 img 1128

Podobne wpisy