Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego

Prosta i lekka, a przy tym efektowna i niebanalna w smaku. Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy sprawdzi się zarówno na eleganckim jak i mniej zobowiązującym przyjęciu sylwestrowym. 

Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego

Witam Was poświątecznie :)

Mam nadzieję, że spędziliście miło czas z rodziną i odpoczęliście, w tym również od komputerów i telewizorów ;) Ja odpoczęłam, a piękne słońce świecące za oknem napawa mnie bardzo pozytywnym nastrojem :) Do komputera przez Święta nie usiadłam ani razu, stąd moje zaległości w blogowej prasówce i wizytach na zaprzyjaźnionych blogach. Ale na pewno zaraz do Was pozaglądam, bo jestem ciekawa, co u Was słychać :)

Dziś śpieszę do Was, aby przed końcem roku pokazać Wam moje propozycje do Sylwestrowego menu. Ponieważ mam dość ciężkiego bożonarodzeniowego jedzenia, postawiłam na sałatki - proste, lekkie, ale niebanalne i efektowne. Taka jest właśnie dzisiejsza sałatka z pomarańczą i koprem włoskim - będziecie zaskoczeni, jak świetnie za sobą smakują! A że wyglądają pięknie, to chyba wątpliwości nie mamy? :)

Więcej propozycji sylwestrowych znajdziecie w zakładce Pomysły na imprezy i przyjęcie, a także w moim zeszłorocznym poście 12 pysznym przekąsek na imprezę sylwestrową

Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego

Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego


Składniki (na 4 porcje):
Przygotowanie:
  1. Przy pomocy ostrego noża (ja użyłam noża o cienkim ostrzu do filetowania ryb) odetnij z pomarańczy końcówki, następnie obierz je skórki odcinając również białą warstwę (ma pozostać sam miąższ). Miąższ pomarańczy pokrój na cienkie plasterki. Weź 4 najmniejsze plasterki i wyciśnij z nich sok do słoiczka. Resztę plasterków odłóż na bok.
  2. Do słoiczka z sokiem pomarańczowym wlej pozostałe składniki sosu - biały ocet winny, sól i pieprz i na końcu oliwę. Wstrząśnij zawartością słoiczka i odstaw.
  3. Z kopru włoskiego odetnij łodyżki i pozostaw do dekoracji. Przetnij koper włoski na pół, wytnij z niego twardy głąb, następnie pokrój na cienkie plasterki. Przydatna jest mandolina lub robot kuchenny. Czerwoną cebulę również pokrój na cienkie plasterki.
  4. W misce umieść pokrojony koper włoski, czerwoną cebulę i oliwki. Polej sosem i wymieszaj. Ułóż na półmisku. Na wierzchu dekoracyjnie rozłóż plasterki pomarańczy i udekoruj zielonymi końcówkami kopru włoskiego. Podawaj od razu.

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

11 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie - pikantne, słodkie i gorzkawe. Prezentuje się bardzo dobrze. Pozdrawiam i zapraszam na swój nowy blog - kulinarny. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy to połączenie. Pyszna sałatka, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To dopiero ciekawe połączenie :) Do tego za sprawą pomarańczy przywodzi na myśl słoneczne lato :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiemy jak nam by smakowała ale wygląda obłędnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam podobną i potwierdzam, że to fajne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super potrawa na po świętach. Ja chętnie przepis zapisuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo, bardzo lubię to połączenie smaków i jego prostotę

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale wykwintna sałatka i do tego przepięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.