Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki

przez Zuzanna
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki

Aromatyczne, sycące i pachnące Maroko!  Pyszne bezmięsne kotlety z ciecierzycą, pieczoną marchewką i mnóstwem przypraw. Wypróbowane na nie jednej imprezie – zasmakują także mięsożercom. Gdy najdzie Was ochota na zdrowy fast food, zróbcie sobie domowe burgery!

Kotlety z ciecierzycy i pieczonej marchewki robię od kilku lat i nigdy mnie nie zawiodły. Kojarzy mi się z nimi zabawna historia. W niedługim czasie po rezygnacji z mięsa przez mnie i mojego Męża, zorganizowaliśmy imprezę dla znajomych. Przygotowałam na nią całą masę wegetariańskich przysmaków – sałatki, tartę z serem i pomidorami, quesadillę faszerowaną fasolą i właśnie te kotlety. Dopiero w połowie imprezy, gdy w rozmowie wspomnieliśmy, że nie jemy mięsa  (a większość jedzenia została spałaszowana), znajomi ze zdziwieniem zapytali się, czy to znaczy, że nie ma go w podanych potrawach. Wszystko tak im smakowało, że nie spostrzegli się, że na stole są same bezmięsne potrawy. Ba! Nawet myśleli, że mięso jest w quesadilli i moich burgerach ;) Myślę, że to wystarczająca rekomendacja dla tego przepisu.

➤ Spróbuj także:

Kotlety z ciecierzycy i pieczonej marchewki to przepis uniwersalny, który robiłam już w różnych wersjach smakowych (np. indyjskiej). Tym razem postanowiłam zwrócić się w kierunku Maroka i popularnych w tym kraju przypraw. Dodatek orzeszków ziemnych jest opcjonalny – akurat zalegały mi w kuchennej szafce, a jednocześnie pasują do marchewki i pozostałych składników.

Zazwyczaj podaję je jako burgery, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować je jak wegetariańskie kotlety i zjeść z ziemniakami i surówką. Jeżeli zdecydujecie się na domowe burgery, to polecam wymienione w przepisie poniżej dodatki – orzechowy w smaku sos jogurtowy z tahini oraz szybką marynowaną cebulkę.

Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki / Chilli, Czosnek i Oliwa

 

 

Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki

 

Składniki / na 8 sztuk:

  • 4 średnie marchewki (200 g)
  • oliwa lub olej
  • sól
  • średnia cebula biała lub czerwoną
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego*
  • duża szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout*
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych (można zamienić na orzechy nerkowca niesolone lub pominąć)
  • sól do smaku
  • 1 jajko
  • 8 łyżek bułki tartej lub mąki z ciecierzycy (lub innej mąki)
  • mały pęczek natki kolendry lub natki pietruszki

* Ras el hanout to arabska mieszanka przypraw składająca się z curry, kolendry, kuminu, papryki, soli, pieprzu, kopru i ziela angielskiego. Jeżeli nie uda Ci się jej dostać, proponuję zastąpić ją 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki mielonej papryki.
➤ Ras el hanout i kmin rzymski kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet.

 

do podania:
  • ulubione bułki
  • sałata, rukola lub świeży szpinak
  • sos jogurtowy tahini: 200 g naturalnego jogurtu greckiego, 2 łyżki pasty tahini, sok z 1/2 cytryny, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz do smaku
  • marynowana czerwona cebulka: cienko pokrojona czerwona cebula zalana łyżką białego lub czerwonego octu winnego i odstawiona na 10 minut
  • lub też inne ulubione warzywa i dodatki
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki / Chilli, Czosnek i Oliwa

 

Przygotowanie burgerów z ciecierzycy i pieczonej marchewki:

  1. Zacznij od upieczenia marchewki. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Włóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i posyp szczyptą soli, wymieszaj. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (ok. 30-40 min.).
  2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek na plasterki. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć warzywa i smaż je na średnim ogniu, aż się zeszklą. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy (kolendrę, kmin, imbir i ras el hanout) i przesmaż je z warzywami przez 1 minutę. Zdejmij patelnię z ognia.
  3. Do miski wrzuć połowę ciecierzycy odsączonej z zalewy, połowę marchewki i całą cebulę z czosnkiem i przyprawami. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj wszystko na gładką pastę. Teraz dodaj pozostała ciecierzycę i marchewkę oraz orzechy i ponownie zmiksuj, ale tym razem niedbale, tak aby w masie pozostały ich kawałeczki. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw masę solą.
  4. Do masy dodaj jajko bułkę tartą lub mąkę oraz posiekaną natkę i wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej dłońmi. Gotowa masa powinna dać się łatwo formować w kotlety. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub mąki. Podziel masę na 8 części i z każdej uformuj okrągły kotlet. Na koniec obtocz burgery w bułce lub mące.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i smaż na niej burgery z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Burgery podawaj w bułce z sosem jogurtowym z tahini, sałatą i marynowaną cebulką lub też innymi ulubionymi sosami i warzywami. Kotlety z ciecierzycy możesz też zjeść bardziej tradycyjnie, z dodatkiem ziemniaków i surówki.

➤ Uformowane burgery, jeszcze przed smażeniem, możesz przechowywać do następnego dnia w lodówce lub zamrozić i cieszyć się nimi później.

Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki / Chilli, Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy