Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Wymarzyłam sobie cheeseburgery, wege cheeseburgery. Roztopiłam więc kozi ser na kapeluszach pieczarek i podałam z cebulą karmelizowaną z miodem i czerwonym winem. Może nie są to prawdziwe burgery, ale i tak są to jedne z najlepszych kanapek, jakie zrobiłam w życiu :)

Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Dziś mam dla Was kolejny przepis z pieczarką w roli głównej! Bardzo się cieszę, że przepis na pieczarki zapiekane z serem mozzarella spotkał się z Waszym ciepłym przyjęciem, bo mam jeszcze kilka apetycznych pomysłów na te duże kapelusze. 

Tym razem wymyśliłam sobie wegetariańskie burgery. A właściwie cheeseburgery. Bardzo lubię przygotowywać bezmięsne kotleciki, ale niestety trochę jest z nimi roboty. A taką dużą pieczarkę (jeśli macie dostęp, wybierzcie portobello) wystarczy ugrillować, zestawić ze smakowitymi dodatkami i już możemy cieszyć się pyszną kanapką. 

Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Na pieczarkach roztopiłam plastry sera koziego, który z grzybami tworzy bardzo zgrabny duet smakowy, a moje burgery przeobraził w cheeseburgery :)  Jeżeli nie możecie dostać sera koziego w plastrach, zastąpcie go serem żółtym z mleka krowiego albo mozzarellą. 

Zwieńczeniem moich pysznych wege kanapek jest czerwona cebula karmelizowana z czerwonym winem, miodem, octem balsamicznym i ziołami prowansalskimi. Jej, ale to jest dobre! Słodkie, kwaśne, z winnym posmakiem. Do pieczarek idealne!

Zresztą nie tylko do pieczarek. Od dawna chciałam sobie taką konfiturę z czerwonej cebuli przygotować i dzisiejszy przepis okazał się idealnym pretekstem. Z poniższego przepisu wychodzi jej trochę więcej niż potrzeba do burgerów, dlatego resztę zjedliśmy ze smakiem na kanapkach. Moje ulubione połączenie to bułeczka z masłem, kozim serem i karmelizowaną cebulą <3 Pomidory o tej porze roku są już nie te, warto więc sobie sprawić jakiś inny przyjemny dodatek do pieczywa. 

Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą


Składniki (na 4 porcje):

karmelizowana czerwona cebula:
  • 0,5 kg czerwonej cebuli
  • oliwa
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka cukru
na burgery:
  • 4 duże pieczarki, portobello lub białe
  • oliwa
  • sól
  • 4 plastry sera koziego (można zastąpić serem żółtym)
  • 4 bułki grahamki lub inne
Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od karmelizowanej cebuli. Cebule pokrój w piórka. Przy takiej ilości cebuli przydatna będzie mandolina albo robot kuchenny.
  2. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć na nią cebulę i duś przez ok.10 minut, aż zmięknie. Wlej wino i gotuj, mieszając od czasu do czasu, a gdy płyn prawie wyparuje, dodaj pozostałe składniki, czyli miód, ocet balsamiczny, sól, zioła prowansalskie i cukier. Smaż jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą, cukrem lub octem balsamicznym. Gotową karmelizowaną cebulę możesz przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Smakuje świetnie na kanapce z serem kozim.
  3. Teraz zabieramy się za burgery. Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij od nich ogonki. Natrzyj je oliwą, lekko posól, ułóż na blasze kapeluszami do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C ustawionego na górną grzałkę. Grilluj przez 5-7 minut, następnie na każdym kapeluszu ułóż po plastrze sera koziego i grilluj jeszcze ok. 2 minuty, aż ser się rozpuści. 
  4. Bułki przekrój na pół, skrop ich wnętrze oliwą. Wstaw do piekarnika, rozcięciami do góry, na 2-3 minuty pod górną grzałkę, aby je podgrzać i lekko zrumienić. Możesz spokojnie dołożyć je na blachę do pieczarek pod koniec ich pieczenia.
  5. Nałóż do bułki karmelizowanej czerwonej cebuli (zapewne trochę Ci zostanie, dojedz na kanapkach z kozim serem), na wierzchu ułóż pieczarkę z roztopionym kozim serem. Przykryj wierzchem bułki. Powtórz z pozostałymi 3 burgerami. Podawaj od razu.
Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. 
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

15 komentarzy:

  1. My poprosimy takie na wynos bo nigdy same ich pewnie nie wykonamy xD
    Wyglądają bardzo ciekawie i dobrze, że są w nich pieczarki bo w pierwszym momencie myślałyśmy, że jest to nasz "ukochany" bakłażan :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy lubię karmelizowaną cebulę (patrząc na składniki ciężko mi stwierdzić :P), ale całość wygląda WSPANIALE. Lubię takie burgery, w których wszystko jest idealnie ułożone, a nie wychodzi na wszystkie strony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zuziu-wyglądają obłędnie :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne, miałem okazje jeść takie parę dni temu.

    OdpowiedzUsuń
  5. jakbyś chciała kiedyś kogoś zaprosić na obiad.., proszę- wybierz mnie <3
    Twój dom musi pachnieć dobrą kuchnią, miłością do gotowania i rodziny, ale też szczyptą tajemniczości i ogromem wyobraźni ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie się się prezentują i choć urodzony ze mnie mięsożerca, rzuciłabym się na nie z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem absolutnie zakochana w wyglądzie tych burgerów!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł... trzeba wypróbować! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Karmelizowana cebula i kozi ser zawsze mi smakują!

    OdpowiedzUsuń
  10. aż ślinka jedzie od samego patrzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja uważam, że prawdziwe burgery przy Twoich mogą się schować! Biorę od razu dwa na wynos :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.