Zdrowa przekąska – domowe batoniki z orzechów i suszonych owoców

przez Zuzanna
Zdrowa przekąska – domowe batoniki z orzechów i suszonych owoców

Dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe batoniki, które robi się prosto i bez pieczenia. Takie batoniki to zdrowa przekąska dla małych i dużych bez dodatku cukru czy niezdrowych tłuszczy. Dzięki suszonym owocom (u mnie daktyle i morele) są słodkie i pyszne. Zabierzcie je ze sobą do pracy, szkoły, na wycieczkę czy trening.  

Nie przepadam za sklepowymi batonikami musli, które są zazwyczaj bardzo słodkie (i zawdzięczają to dodatkowi cukru czy syropów glukozowo-fruktozowych). Ogólnie staram się unikać kupnych słodyczy, ale robię jeden wyjątek. Całą rodziną bardzo lubimy batoniki Dobra Kaloria złożone z suszonych owoców i orzechów. Postanowiłam przygotować coś na ich wzór, a przy tym fajnie bawiłam się z Tadziem, który mi pomagał – odważał składniki na kuchennej wadze (maluchy to uwielbiają, prawda?) i razem ze mną blendował suszone owoce.

Moje (a właściwie nasze) batoniki składają się z suszonych daktyli i moreli, orzechów włoskich, płatków owsianych, sezamu (wybrałam niełuskany) i wiórków kokosowych (wiem, że to niezbyt śródziemnomorski składnik, ale do takich batoników pasuje bardzo). Wyszły przepyszne! – nie kruszą się i nie rozpływają i są odpowiednio słodkie. Jeśli macie ochotę, możecie modyfikować przepis – dać same suszone daktyle, czy migdały zamiast orzechów włoskich. Pilnujcie jednak proporcji pomiędzy suszonymi owocami i pozostałymi składnikami batoników.

Zdrowa przekąska - domowe batoniki z orzechów i suszonych owoców

 

Domowe batoniki z orzechów i suszonych owoców

Składniki / na 18 sztuk:

  • 150 g suszonych moreli
  • 220 g suszonych daktyli
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 170 g orzechów włoskich (bez łupinek)
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 40 g sezamu (u mnie niełuskany)
  • 1/2 łyżeczki soli (można pominąć)

Przygotowanie domowych batoników:

  1. Suszone morele i daktyle włóż do miski i zalej gorącą wodą. Odstaw na pół godziny, aby zmiękły i dzięki temu lepiej się blendowały.
  2. Rozgrzej suchą, dużą patelnię i wsyp na nią płatki owsiane. Praż cały czas mieszając, aż płatki lekko się zrumienią. Przesyp je na talerz  i zostaw do ostygnięcia, a na patelnię wsyp orzechy włoskie i również praż je przez minutę lub dwie, aż zaczną intensywnie pachnieć. Orzechy przesyp na drugi talerz i zostaw do ostygnięcia.
  3. Gdy orzechy włoskie ostygną, drobno je posiekaj. Suszone owoce odsącz z wody, przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.
  4. Do zmiksowanych suszonych owoców dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Kwadratową lub prostokątną blaszkę (u mnie wymiary 25 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią plastikową. Przełóż masę, dobrze ją przyciśnij i wygładź jej powierzchnię. Batoniki możesz posypać po wierzchu np. płatkami owsianymi  lub wiórkami kokosowymi dla ozdoby (dobrze je dociśnij).
  5. Blachę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Pokrój na 18 kawałków. Batoniki owiń pojedynczo w papier śniadaniowy i zabierz ze sobą na przekąskę.

Rada: Batoniki możesz przechowywać w lodówce przez okres tygodnia. Jeśli masz ochotę, możesz modyfikować ich skład, np. zamienić orzechy na inne, czy użyć samych suszonych daktyli. Po prostu pilnuj, aby zgadzały się proporcje słodkich i miękkich suszonych owoców do suchych, niesłodkich składników.

Zdrowa przekąska - domowe batoniki z orzechów i suszonych owoców

Podobne wpisy