Dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe batoniki, które robi się prosto i bez pieczenia. Takie batoniki to zdrowa przekąska dla małych i dużych bez dodatku cukru czy niezdrowych tłuszczy. Dzięki suszonym owocom (u mnie daktyle i morele) są słodkie i pyszne. Zabierzcie je ze sobą do pracy, szkoły, na wycieczkę czy trening.
Nie przepadam za sklepowymi batonikami musli, które są zazwyczaj bardzo słodkie (i zawdzięczają to dodatkowi cukru czy syropów glukozowo-fruktozowych). Ogólnie staram się unikać kupnych słodyczy, ale robię jeden wyjątek. Całą rodziną bardzo lubimy batoniki Dobra Kaloria złożone z suszonych owoców i orzechów. Postanowiłam przygotować coś na ich wzór, a przy tym fajnie bawiłam się z Tadziem, który mi pomagał – odważał składniki na kuchennej wadze (maluchy to uwielbiają, prawda?) i razem ze mną blendował suszone owoce.
Moje (a właściwie nasze) batoniki składają się z suszonych daktyli i moreli, orzechów włoskich, płatków owsianych, sezamu (wybrałam niełuskany) i wiórków kokosowych (wiem, że to niezbyt śródziemnomorski składnik, ale do takich batoników pasuje bardzo). Wyszły przepyszne! – nie kruszą się i nie rozpływają i są odpowiednio słodkie. Jeśli macie ochotę, możecie modyfikować przepis – dać same suszone daktyle, czy migdały zamiast orzechów włoskich. Pilnujcie jednak proporcji pomiędzy suszonymi owocami i pozostałymi składnikami batoników.
Domowe batoniki z orzechów i suszonych owoców
Składniki / na 18 sztuk:
- 150 g suszonych moreli
- 220 g suszonych daktyli
- 150 g płatków owsianych górskich
- 170 g orzechów włoskich (bez łupinek)
- 70 g wiórków kokosowych
- 40 g sezamu (u mnie niełuskany)
- 1/2 łyżeczki soli (można pominąć)
Przygotowanie domowych batoników:
- Suszone morele i daktyle włóż do miski i zalej gorącą wodą. Odstaw na pół godziny, aby zmiękły i dzięki temu lepiej się blendowały.
- Rozgrzej suchą, dużą patelnię i wsyp na nią płatki owsiane. Praż cały czas mieszając, aż płatki lekko się zrumienią. Przesyp je na talerz i zostaw do ostygnięcia, a na patelnię wsyp orzechy włoskie i również praż je przez minutę lub dwie, aż zaczną intensywnie pachnieć. Orzechy przesyp na drugi talerz i zostaw do ostygnięcia.
- Gdy orzechy włoskie ostygną, drobno je posiekaj. Suszone owoce odsącz z wody, przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.
- Do zmiksowanych suszonych owoców dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Kwadratową lub prostokątną blaszkę (u mnie wymiary 25 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią plastikową. Przełóż masę, dobrze ją przyciśnij i wygładź jej powierzchnię. Batoniki możesz posypać po wierzchu np. płatkami owsianymi lub wiórkami kokosowymi dla ozdoby (dobrze je dociśnij).
- Blachę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Pokrój na 18 kawałków. Batoniki owiń pojedynczo w papier śniadaniowy i zabierz ze sobą na przekąskę.
➤ Rada: Batoniki możesz przechowywać w lodówce przez okres tygodnia. Jeśli masz ochotę, możesz modyfikować ich skład, np. zamienić orzechy na inne, czy użyć samych suszonych daktyli. Po prostu pilnuj, aby zgadzały się proporcje słodkich i miękkich suszonych owoców do suchych, niesłodkich składników.