Czy też tęsknicie już za wiosną? Im bliżej marca, tym moje serce mocniej protestuje przeciwko kolejnym zimnym dniom. W trakcie naszej wycieczki do Torunia (relacjonowanej na IG Stories) dopisywała nam aura i niemal czułam już oddech wiosny. Ale po powrocie do domu przywitała mnie znów mroźna zima, więc nie pozostaje mi nic innego jak przywoływać wiosnę w kuchni. Czynię to za sprawą kolorowej, ale też pożywnej i pełnej smaku sałatki z młodych listków z soczewicą, burakiem i pomarańczą.
Botwinka to jedno z moich ulubionych wiosennych warzyw i cieszę się, że nie muszę czekać do maja, aby zaprosić ją do mojej kuchni. Wszystko za sprawą nowej mieszanki młodych listków Romantica od Fit & Easy, która składa się z lekko kwaskowatej czerwonej i zielonej botwinki, wyrazistej rukoli i delikatnego szpinaku. Mix ma przyjemny, orzeźwiający smak, który świetnie łączy się z chrupiącą czerwoną cebulką, soczystą pomarańczą i ziemistym burakiem tworząc sałatkę petardę! Dodałam do niej także dającą sytość zieloną soczewicę, dzięki której nie zapomnicie o tym daniu po 5 minutach ;)
Atutem mieszanki od Fit & Easy jest również to, że listki są już umyte i gotowe do spożycia. Może to dziwnie zabrzmi, ale nie lubię ceregieli związanych z myciem i osuszaniem liści sałaty (nie mam niestety wirówki), a przecież do mokrej sałaty dressing nie przylgnie i sałatka nie będzie smakować tak dobrze. A byłaby szkoda, bo dressing w tej sałatce jest wyjątkowo smaczny – pomarańczowo-miodowo-musztardowy, jeden z lepszych!
Dzisiejsza sałatka to doskonała propozycja na lekkostrawny lunch lub kolację. Jest prosta i szybka w przygotowaniu – mieszankę sałat przerzucicie z torebki prosto do miski, dodatkowo możecie sięgnąć po już ugotowane buraczki i soczewicę z puszki. Wykrawanie segmentów z pomarańczy to wcale nie jest trudna sztuka – ja nauczyłam się tego z filmu na YT, do którego odsyłam w razie kłopotów.
Jeżeli chcecie zabrać ze sobą sałatkę do pracy, dressing zapakujcie osobno i polejcie nim danie tuż przed zjedzeniem. Wystarczy mały słoiczek z nakrętką – idealny gadżet do mieszania sosów i ich przechowywania.
Sałatka z młodych listków z soczewicą, burakiem i pomarańczą
Składniki / na 2 porcje na lunch lub kolację:
- 2 pomarańcze
- 1,5 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 1 opakowanie mieszanki młodych listków botwinki, szpinaku i rukoli FIT&EASY Romantica
- 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 150 g ugotowanych buraków pokrojonych na kawałki (patrz Rada)
- 240 g ugotowanej zielonej soczewicy – z 1 puszki lub samodzielnie ugotowanej (patrz Rada)
- 100 g sera feta pokruszonego
Przygotowanie sałatki:
- Zacznij od wykrojenia segmentów z pomarańczy. Naprawdę nie jest to takie trudne. Wystarczy mieć ostry nóż, ja korzystam z takiego giętkiego do filetowania ryb. Najpierw odkrój z pomarańczy skórkę, a następnie wykrawaj segmenty z pomiędzy białych błonek (tak, jak na tym filmie). Rób to nad miską, aby skapywał do niego sok, który zachowaj do przygotowania dressingu.
- Przygotuj dressing do sałatki. W słoiczku umieść 1,5 łyżki zachowanego soku z pomarańczy i dodaj do niego ocet winny, miód oraz musztardę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj zawartość, dodaj oliwę, zakręć słoik i energicznie nim potrząśnij, aby uzyskać gotowy dressing.
- W misce umieść mieszankę młodych listków (są już umyte), czerwoną cebulę, buraczki i soczewicę. Dodaj dressing i delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż segmenty pomarańczy i posyp sałatkę serem feta. Jeżeli chcesz zabrać ze sobą sałatkę na lunch do pracy, weź osobno słoiczek z dressingiem (ponownie nim wstrząśnij) i polej nim sałatkę tuż przed podaniem.
➤Rada: Soczewicę i buraki możesz ugotować samodzielnie, ale jeśli się spieszysz, możesz skorzystać z dostępnych teraz w sklepach gotowych produktów – soczewicy z puszki i paczkowanych ugotowanych buraczków.
Wpis powstał we współpracy z Fit&Easy.