Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką

przez Zuzanna
Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką

Podpytałam Was na Facebooku i okazuje się, że jesteście bardzo zainteresowani przepisami na ryby i owoce morza. Przyznam, że takich receptur na blogu jest stanowczo za mało, szczególnie zważywszy na fakt, ze sama jem ryby 1-2 razy w tygodniu. Planuję więc regularnie dzielić się z Wami moimi pomysłami na proste obiady z rybą w roli głównej, a zaczynam już dziś. 

Jednym z moich ulubionych sposobów na rybę z piekarnika jest posmarowanie jej powierzchni pesto. Czasem sięgam po pesto bazyliowe (zazwyczaj w parze z łososiem), ale najbardziej lubię ryby w duecie z charakternym pesto rosso, czyli czerwonym pesto zrobionym z suszonych pomidorów. Pesto rosso ma w sobie mnóstwo aromatu, więc ryba nie potrzebuje jakiegoś specjalnego doprawiania.

f5226 dorsz z pesto 4

W wersji ekspresowej po prostu smaruję pesto powierzchnię filetów rybnych i wstawiam do piekarnika. Gdy mam nieco więcej czasu, przygotowuję szybką panierkę z czerstwego chleba z czosnkiem i parmezanem, którą obsypuję filety – taka ryba prezentuje się bardzo apetycznie, a ja pozbywam się niechcianego pieczywa. Tu polecam pesto rosso w słoiczku od Monini. Gdy szykuję w tygodniu obiad dla całej rodziny, poza rybą jeszcze ziemniaki i warzywa, zwyczajnie nie mam czasu na miksowanie domowego pesto.

W taki sposób możecie przygotować praktycznie wszystkie filety rybne. Bardzo lubię polędwiczki z dorsza, dobrej jakości mięso, ale jednak z wyższej półki cenowej. Możecie więc zastąpić je innymi filetami z białej ryby albo łososiem. Tak przygotowana ryba powinna znaleźć uznanie zarówno wśród dużych, jak i małych biesiadników – mój Tadzio zjada ją ze smakiem.

Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką

 

Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i posypką

 

Składniki / na 4 porcje:

  •  60 g chleba z poprzedniego dnia
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • garść bazylii
  • 1 łyżka oliwy Monini Classico + do posmarowania formy
  • polędwica z dorsza – 4 porcje po ok. 150 g
  • 4 czubate łyżki pesto rosso Monini
  • sól i pieprz

Przygotowanie dorsza z pesto rosso:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. W malakserze zmiksuj czerstwy chleb z obranym czosnkiem, skórką z cytryny, parmezanem, listkami bazylii i łyżką oliwy, aż uzyskasz aromatyczną posypkę.
  2. Formę do pieczenia posmaruj oliwą, ułóż w niej filety z dorsza, dopraw je solą i pieprzem. Każdy filet ryby posmaruj czubatą łyżką pesto rosso, a następnie obsyp ¼ posypki.
  3. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut, aż ryba będzie upieczona, a posypka lekko chrupiąca. Podawaj np. z ziemniakami i kolorową sałatką.

Rada: W ten sam sposób możesz przygotować także inne gatunki ryb, np. łososia, mintaja czy mirunę.

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy