Pilaw z dynią i suszoną śliwką

Prosty, jednogarnkowy obiad. Słodkawy i korzenny pilaw z dynią, suszoną śliwką i pestkami dyni. 

Pilaw z dynią i suszoną śliwką

Połączenie dyni i suszonej śliwki chodziło za mną od dawna... a dokładniej od kiedy przypomniałam sobie przepis na ten tażin z wołowiną. Suszone śliwki to jedne z moich ulubionych suszonych owoców (uwielbiam też żurawinę, a nienawidzę rodzynek). Bardzo dobrze komponują się ze słodkawą dynią i świetnie równoważą aromat korzennych przypraw. 

Tym razem na tej sprawdzonej kompozycji smaków oparłam mój apetyczny, pomarańczowy pilaw. To wywodzące się z kuchni tureckiej danie na bazie ryżu gotowanego w bulionie jest proste i jednogarnkowe - w sam raz na niekłopotliwy obiad, dlatego tak bardzo go z Mężem lubimy.
Pilaw z dynią i suszoną śliwką

Pilaw z dynią i suszoną śliwką jest w smaku korzenny i słodkawy. Według mnie właśnie taki powinien być, w końcu wywodzi się ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Poza dynią piżmową, suszonymi śliwkami i pięknie pachnącymi przyprawami, dodałam do niego przyjemnie chrupiące pestki dyni.

Jednak jak mój Mąż nie lubicie czysto słodkich smaków, doprawcie pilaw ostrą papryką, która też tu świetnie pasuje i przełamie słodycz.

Pilaw z dynią i suszoną śliwką

Pilaw z dynią i suszoną śliwką


Składniki (na 4 porcje):
  • oliwa
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • po 1/2 łyżeczki: ziaren kolendry, nasion kuminu, mielonego cynamonu, mielonej kurkumy
  • duża szczypta słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • 250 g ryżu basmati
  • 600 g miąższu dyni pokrojonego w dużą kostkę, u mnie dyni piżmowej
  • 100 g suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 50 g pestek dyni
Pilaw z dynią i suszoną śliwką

Przygotowanie:
  1. W dużej patelni o wysokich ściankach lub w brytfannie rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek i duś na średnim ogniu aż się zeszklą, 5-7 minut.
  2. Dodaj wszystkie przyprawy i krótko przesmaż je z cebulą i czosnkiem cały czas mieszając. Dodaj ryż, dynię, suszone śliwki oraz bulion lub wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego. 
  3. Gotuj przez ok. 15 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę, a dynia zrobić się miękka. W międzyczasie warto jest zajrzeć pod przykrywę i upewnić się, że ryż nie przywiera do dna garnka.
  4. Zdejmij z patelni pokrywkę i wzrusz pilaw widelcem. Dodaj pestki dyni i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Pilaw z dynią i suszoną śliwką

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Polecam Wam również:
Pilaw z bakłażanem i pistacjami
Pilaw z bobem i szparagami
Pilaw z kurczakiem i granatem
Korzenny pilaw z bobem

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

14 komentarzy:

  1. Prezentuje się obłędnie, a smakować musi tak samo. Jeszcze nigdy tego dania nie jadłem, ale to Twoje wydanie mnie tak poruszyło, że postaram się takie zrobić. Pozdrawiam i zapraszam do udziału w zabawie na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam dosłownie każdy składnik tej potrawy, a już zwłaszcza dynię- mega!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo kuszące i pełne smaku danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pewna, że wszystkie składniki się świetnie ze sobą skomponowały :)
    A Twoje zdjęcia są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To danie jest chyba pode mnie ;) Pycha składniki!

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam! Danie wygląda fenomenalnie :)
    Też uwielbiamy suszone śliwki a rodzynek już nie :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pysznie wygląda, a do tego taki żółty. Kojarzy mi się z latem, chyba przez ten kolor, a że jestem spragniona słońca to biorę cały talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie :) połączenie śliwek i dyni ciekawe :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne danie, do tego zdjęcia bardzo apetyczne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ to musiało być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe połączenie smaków.Zjecia profesjonalne😃

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.