Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu

Dzień dobry,
Świąteczny nastrój małymi krokami wkracza do mojej kuchni, na razie w postaci tego uroczego pilawu z kurczakiem, przystrojonego pestkami granatu niczym drogimi kamieniami. Nie jest to danie bożonarodzeniowe, ale jego efektowny wygląd czyni je idealnym na przedświąteczne przyjęcia. 

Dzisiejszy pilaw to proste w przygotowaniu danie z ryżu, do którego możecie wykorzystać resztki gotowanego lub pieczonego mięsa, które zostało Wam z innych obiadów. Ja dodałam do niego mięso z piersi i udek kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się tu wieprzowina czy indyk.
Danie jest jednak tak smaczne, że również warto jest ugotować trochę mięsa specjalnie dla niego. Otrzymany w ten sposób bulion możecie wykorzystać do ugotowania ryżu*. W przeciwnym razie użyjcie dobrej jakości kostek rosołowych. 

Żywa zieleń natki oraz koperku w połączeniu z rubinową czerwienią pestek granatu nadają pilawowi bożonarodzeniowego charakteru. Potrawa wygląda spektakularnie i elegancko, mami nas swoim wyglądem i sprytnie ukrywa prostotę składników oraz "odgrzewane" wnętrze. Świetnie sprawdzi się na przyjęciu, goście będą pod wrażeniem i nie zorientują się, jak mało pracy włożyliście w jej przygotowanie. Pilaw ma wielowymiarową konsystencję - płatki migdałowe przyjemnie chrupią, a pestki granatu są soczyste i kwaskowate.

Najtrudniejszą pracą okazało się dla mnie wydobycie pestek z granatu. Nie znam niestety metody, która nie skończyłaby się ubrudzeniem rubinowym sokiem całej kuchni (może coś poradzicie?), ale zorientowałam się, że znacznie łatwiej jest wydobyć pestki, gdy pokroimy garanat na ósemki i będziemy wydłubywać je za pomocą dłoni. Sposób reklamowany przez sławnych szefów kuchni na "wystukiwanie pestek z połówki granatu" przez palce poskutkował jedynie wychlapaniem części soku, podczas gdy pestki pozostały grzecznie na swoich miejscach.

P.s. Polecam Wam również ten korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią.

Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu

przepis z książki "Kuchnia" Nigelli Lawson
na 4 porcje

Składniki:
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 225 g ryżu basmati lub mieszanki ryżów, np. basamati, czerwonego i dzikiego (u mnie basmati)
  • 500 ml bulionu z kurczaka *
  • 150-200 g rozdrobnionego, zimnego gotowanego mięsa - ja wybrałam mięso z piersi i udek kurczaka, ale może być dowolne inne
  • 2-3 łyżki prażonych migdałów w płatkach (lub orzeszków piniowych)
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki posiekanych świeżych ziół: natki pietruszki, natki kolendry, koperku
  • 2-3 łyżki pestek granatu
 Przygotowanie:
  1. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj nasiona kminu i kolendry oraz tymianek, wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli.
  2. Wsyp ryż i wymieszaj go starannie z cebulą i przyprawami. Wlej gorący bulion do rondla, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Przykryj rondel przykrywką i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut przy samym ryżu basmati (bądź odpowiednio dłużej przy mieszance ryżów).
  3. Dodaj rozdrobnione mięso, wymieszaj i gotuj jeszcze pod przykryciem przez 5 minut, aż mięso się zagrzeje.
  4. Dopraw danie do smaku, wmieszaj większość płatków migdałowych, ziół i pestek granatu, przełóż do miski i udekoruj resztą dodatków.
Uwagi:
  • Pilaw po dodaniu pestek granatu nie nadaje się do odgrzewania, ponieważ pestki tracą swój piękny kolor.
  • Jeżeli chcecie go przygotować dzień wcześniej, skończcie na punkcie 3., a orzechy, zioła i pestki dodajcie przed samym podaniem.
A od następnego posta zapraszam Was na świąteczne przepisy z krajów śródziemnomorskich.

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

1 komentarz:

  1. Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.

    Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.

    www.nps-mix.pl/konkurs

    Nagrody:

    www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.