Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany


Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany

Ratatouille (inaczej ratatuj) to pochodząca z Nicei potrawka warzywna składająca się z cukinii, bakłażana, papryki, cebuli i pomidorów. W tradycyjnej formie przypomina warzywny gulasz czy leczo - składniki kroi się w kostkę i obsmaża na oliwie. Dziś prezentuję Wam ciekawszą i bardziej elegancką wersję tego francuskiego klasyka - ratatouille zapiekane w piekarniku z warzywami pokrojonymi w cienkie plasterki i zanurzonymi w sosie z pomidorków i pieczonej papryki. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a będzie prawdziwą ozdobą stołu! Ratatuj zrobiłam w ramach kampanii „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” promującej polskie warzywa z Mazowsza. O akcji przeczytacie więcej poniżej.  


Ratatuj jak z bajki 


Przepis na ratatouille z piekarnika został stworzony specjalnie do animowanego filmu "Ratatuj" o szczurze, który marzył o tym, aby zostać szefem kuchni we francuskiej restauracji. Tytułowym "ratatujem" podbija serce krytyka kulinarnego, ponieważ potrawa przypomina mu smaki dzieciństwa. Jest jednak niewątpliwie podana w niebanalny sposób, godny eleganckiej restauracji :)

Bazą dla tej słynnej wersji ratatouille jest Ratatouille Confit byaldi, czyli warzywa pokrojone na cienkie plasterki i zapiekane w piekarniku, którą stworzył francuski szef kuchni Michel Guérard. Następnie słynny amerykański szef kuchni Thomas Keller zmodyfikował ją, dodając do niej piperadę, czyli sos z pieczonej papryki i pomidorów oraz aromatyczny winegret. Właśnie tę wersję pokazano w kreskówce.

Przepis, który podaję poniżej nie jest wiernym odzwierciedleniem przepisu Thomasa Kellera, ponieważ go uprościłam i pominęłam dodatek winegretu. Trochę mniej zachodu, a danie i tak jest pyszne i aromatyczne. Polecam jako samodzielną wegetariańską potrawę z dodatkiem pieczywa czy ziemniaków i ewentualnie sera (feta, mozzarella) lub jako warzywny dodatek do mięsa czy ryby.
➤ Zobacz także: Makaron z sosem a'la ratatouille
Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany

Kampania „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” 


Kocham jeść warzywa i chcę wspierać naszych polskich producentów, dlatego z radością dołączyłam do kampanii „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” zorganizowaną przez Zrzeszenie Producentów Papryki RP. Wszystkie działania realizowane są dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, przy wykorzystaniu znaku graficznego „Polska Smakuje”.

Czy wiedzieliście, że południe Mazowsza jest największym zagłębiem paprykowym w Europie Środkowo–Wschodniej? Tereny te charakteryzuje wyjątkowy mikroklimat - temperatury są tutaj wyższe w stosunku do sąsiednich obszarów, co stwarza idealne warunki do uprawy warzyw ciepłolubnych - papryki, cukinii i bakłażana. Ok. 90% krajowej produkcji papryki pochodzi właśnie z tych terenów.

Papryka, cukinia i bakłażany są nie tylko pyszne, ale też bogate w wiele składników odżywczych. Czy wiecie, że:
  • 1 papryka ma w sobie tyle samo witaminy C, ile znajduje się w 16 cytrynach.
  • Kapsaicyna, jeden z podstawowych składników ostrej papryki, zapobiega rozwojowi komórek tłuszczowych i może pomagać w walce z nadwagą.
  • Cukinie są warzywami o silnym działaniu alkalizującym. Pomagają w odkwaszaniu organizmu i utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
  • Bakłażany zawierają kwas chlorogenowy – bardzo silny naturalny przeciwutleniacz, który pomaga zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu (LDL), działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. 

Ja te warzywa uwielbiam i często wykorzystuję je w kuchni. Na moim blogu znajdziecie wiele inspiracji dla wykorzystania papryki, cukinii i bakłażanów. Część przepisów zebrałam dla Was poniżej. Gotujcie więc z wykorzystaniem papryki, cukinii i bakłażanów, a gdy pójdziecie na zakupy, to szukajcie warzyw od naszych polskich producentów. 



Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany

Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany



➤czas przygotowania: 1 godzina + 1 godzina pieczenie 
w 1 porcji (przy podziale na 4 porcje): 213 kcal, B 5,2 g, W 18,6 g, T 12,2 g


Składniki / na 4-6 porcji:


sos pomidorowo-paprykowy:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 400 g passaty pomidorowej (lub pomidory z puszki)
  • po 1 łyżeczce suszonego tymianku i mielonej papryki (można dać słodką lub ostrą)
  • sól, pieprz
warzywa:
  • 1 nieduża zielona cukinia
  • 1 nieduża żółta cukinia
  • 1 nieduży, raczej wąski bakłażan
  • 3-4 podłużne pomidory (tzw. rzymskie)
oliwa smakowa:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich 


Przygotowanie francuskiego ratatouille zapiekanego:

1. Zacznij od upieczenia papryk. Przekrój je na pół, usuń ogonki i gniazda nasienne. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i ustawionego na górną grzałkę. Piecz przez ok. 20 minut, aż skórka papryk zrobi się czarna. Papryki przełóż do miski i zakryj folią spożywczą. Po 10 minutach zdejmij z papryk skórkę i pokrój je w kostkę. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż, aż cebula się zeszkli, czyli ok. 5 minut. Teraz dodaj upieczoną paprykę, passtatę pomidorową oraz przyprawy. Sos gotuj na małym ogniu przez 15 minut, następnie przełóż do miski i zblenduj na gładko. 

3. W międzyczasie przygotuj warzywa - cukinie, bakłażana oraz pomidory, krojąc je na cienkie plasterki. Jeśli masz chwilę czasu, posól plastry bakłażana i ostaw, aby pozbyć się goryczki i wilgoci. Plastry bakłażana opłucz i osusz przed użyciem.

Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany

4. Zabieramy się za składanie ratatouille. Na dno okrągłej lub owalnej formy wylej sos i wyrównaj. Na sosie układaj naprzemiennie plastry warzyw. U mnie kolejność - bakłażan, żółta cukinia, pomidor, zielona cukinia. Najlepiej jest najpierw przygotować stosiki z plastrów warzyw, a następnie układać je na sosie. 

5. W miseczce wymieszaj oliwę z posiekanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Posmaruj mieszanką ratatouille używając pędzelka. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 1 godzinę. 

6. Gotowy ratatouille podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa, ziemniaków lub makaronu. Możesz go również zestawić z kawałkiem mięsa lub ryby.


Uwagi do przepisu:


  • Wybierz nieduże, wąskie cukinie i bakłażany. Dobrze, aby wszystkie warzywa miały podobną średnicę. 
  • Ratatouille przygotuj w okrągłym lub owalnym naczyniu do zapiekania. Ważne, aby naczynie było raczej głębokie - aby pomieściło zarówno sos, jak i warzywa. 
Wpis powstał we współpracy ze Zrzeszeniem Producentów Papryki RP. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.