Tahini to pasta sezamowa bardzo popularna w kuchni krajów wschodniej części basenu Morza Śródziemnego (szczególnie krajów arabskich). Jest gęsta, orzechowa w smaku i ma o wiele więcej zastosowań niż zrobienie hummusu. Możecie kupić ją w niektórych sklepach, ale ja polecam Wam przygotowanie pasty tahini w domu. We wpisie znajdziecie nie tylko przepis ze zdjęciami krok po kroku i garść porad, dzięki którym Wasza tahina wyjdzie jak trzeba, ale także sugestie, do czego możecie ją wykorzystać.
Przygotowanie tahini jest bardzo, bardzo proste – wystarczy zmielić ziarna sezamowe w robocie kuchennym, ewentualnie dodając trochę oleju czy oliwy, do powstania gładkiej pasty. Aby zrobić domową tahinę nie potrzebujecie jakiegoś super sprzętu. Mój malakser średniej klasy kupiony kilka lat temu poradził sobie z tym zadaniem doskonale.
Przygotowanie domowej pasty tahini – na co zwrócić uwagę?
- Pasta tahini kupowana w sklepie robiona jest z łuskanego ziarna jasnego sezamu. Domową tahinę możecie przygotować albo właśnie z takich ziaren lub sezamu niełuskanego (to ten ciemniejszy po prawej na zdjęciu poniżej), który ma więcej wartości odżywczych i zdrowotnych. Jednak tahina zrobiona z sezamu niełuskanego jest mniej gładka i bardziej gorzka w smaku. Wybór zależy do Was, ja przygotowałam swoją pastę z sezamu łuskanego.
- Najlepiej jest przygotować tahini z wcześniej uprażonych nasion sezamu, ponieważ prażenie uwydatnia ich orzechowy aromat. Jednak prażąc sezam należy być bardzo uważnym – ziarna łatwo można przypalić, a wtedy tahina zrobi się gorzka. Jeżeli jesteście bardzo początkującymi kucharzami, możecie pominąć etap prażenia ziaren i od razu przejść do miksowania.
- Pasta tahini możecie zrobić bez dodatku jakiegokolwiek oleju. Miksowanie będzie trwało wtedy trochę dłużej, a gotowa pasta nie będzie tak gładka, tylko nieco grudkowata. Ja dodaję wiec do tahini trochę łagodnej oliwy – mój malakser radzi sobie wtedy o wiele lepiej z mieleniem, a ja również wolę rzadszą konsystencję pasty.
- Do tahini możecie dodać oliwę o łagodnym smaku (np. Monini Delicato) lub też olej, np. olej sezamowy czy inny orzechowy, olej z pestek winogron.
- Opcjonalnie możesz dodać do tahini szczyptę soli, ja jednak tego nie robię.
Sezam łuskany (po lewej) oraz sezam niełuskany (po prawej) |
Do czego wykorzystać pastę tahini?
- Oczywiście do zrobienia hummusu w wersji klasycznej lub w jednej z moich wariacji: hummus szpinakowy i buraczany, hummus z bobu.
- Do pasty z pieczonych bakłażanów baba ghanoush
- Do zrobienia dipu z pieczonej dyni piżmowej i tahiny
- Do przygotowania sosów sałatkowych oraz dipów. Tahina świetnie łączy się z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Spróbuj tego sosu do pieczonych warzyw lub arabskiej sałatki z natki pietruszki z sosem tahini.
- Z tahiny możesz zrobić świetny sos jogurtowy idealny do warzyw lub warzywnych burgerów.
- Do zabielania zupy krem jak w przypadku tej zupy marchewkowej.
- Do koktajli oraz smoothie – nadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek tahiny, 2 suszonych daktyli oraz kefiru.
- Jako dodatek do ciast i ciasteczek, np. zamiast masła orzechowego. Ja wykorzystałam tahiny do przygotowania zdrowych domowych krówek z dodatkiem suszonych daktyli.
Jak zrobić domowe tahini (pastę sezamową)?
Składniki (na niecałe 200 ml):
- 1 szklanka (200 g) sezamu łuskanego
- opcjonalnie – oliwa o neutralnym smaku: 2 łyżki dla gęstej pasty, 4-5 łyżek dla rzadszej i gładszej pasty
Przygotowanie domowego tahini:
- Zacznij od uprażenia nasion sezamu. Sezam wysyp na suchą patelnię postawioną na średnim ogniu. Praż cały czas mieszając drewnianą łyżką aż poczujesz silny orzechowy aromat, a sezam nabierze lekko złotego koloru (ok. 5 minut). Uważaj – sezam łatwo się przypala, więc nie odchodź od kuchenki. Uprażony sezam przesyp do miski i zostaw do ostygnięcia. Jeżeli nie czujesz się na siłach, pomiń etap prażenia sezamu.
- Gdy sezam już ostygnie, przesyp go do pojemnika robota kuchennego z nożami w kształcie litery S i zacznij miksowanie. Najpierw sezam zostanie rozdrobiony na proszek przypominający gruby piasek, następnie zacznie zbierać się w grudki.
- Gdy sezam zacznie zbierać się w grudki dodaj do niego 2 łyżki oliwy i miksuj dalej, co jakiś czas przerywając i zbierając silikonową łopatką pastę, która zebrała się na bokach misy robota kuchennego.
- Jeżeli wolisz rzadszą pastę, dodaj do niej kolejne 1-3 łyżki oliwy, po jednej łyżce na raz. Miksuj i sprawdzaj, czy tahini osiągnęło odpowiednią konsystencję.
➤ Rada: Gotowe tahini przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez okres 1 miesiąca. Po pewnym czasie tahina może się rozwarstwić na gęstą część stałą oraz olej – w takim wypadku przez użyciem należy ją dobrze wymieszać, aż znów stanie się płynna i gładka.
Etapy przygotowania tahini |
Gotowa pasta tahini |
Próbowaliście kiedyś pastę tahini? Do czego ją wykorzystujecie? Przekonałam Was do tego, aby zrobić swoją tahinę w domu? Dajcie znać w komentarzach!