Bób inaczej 2 - Letni hummus z bobu


Dzień dobry,
Pamiętacie, że postanowiłam w tym sezonie przygotować bób inaczej, ciekawiej? Był już korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią, a dziś przedstawiam wam przepis na hummus z bobu. Hummus to moja ulubiona pasta na kanapki, zazwyczaj przygotowuję ją z ciecierzycy lub białej fasoli. Byłam bardzo ciekawa, jak w tej roli sprawdzi się bób.

Pastę z bobu przygotowuje się łatwo i szybko, gdy tylko uporamy się z jego obieraniem. Tym razem obierałam już ugotowany bób, stąd poszło mi o wiele sprawniej niż przy pilawie.

Hummus z bobu jest według mnie lżejszy i delikatniejszy, taki letni, ale jednocześnie bardziej gorzki niż tradycyjny hummus. Jego smak dobrze komponuje się z sokiem z cytryny, dlatego proponuje polać nim hummus rozsmarowany na kanapce.

Letni hummus z bobu


przepis inspirowany blogiem Kulinarna pasja Hani-Kasi
z poniższego przepisu wychodzi dość dużo pasty, więcej niż gdy robię hummus z puszki ciecierzycy, tak więc możecie ewentualnie zmniejszyć ilości

Składniki:
  • 500 g bobu
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny (plus cytryna do polania gotowego hummusu)
  • opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy za'atar (patrz oryginalny przepis), u mnie marokańskiej Ras el-Hanout*
  • sól, pieprz
* Ras el-Hanout - curry, kolendra, kumin, papryka, sól, koper włoski, pieprz

Przygotowanie:
  1. Bób ugotuj i obierz z łupinek. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Gotowy polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Świetny z chrupkim pieczywem lub pitą.

Przepis dodaję do akcji Warzywa strączkowe - edycja letnia:

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

3 komentarze:

  1. Zuziu,
    uwielbiam hummus więc i ten przepis na pewno przetestuję :)
    prawdziwa witaminowa bomba!
    pozdrawiam i zapraszam na
    http://www.hiszpania-portal.pl/
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć Asiu, dzięki za odwiedziny na blogu. Widzę, że macie świetne hiszpańskie przepisy na stronie, muszę je wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję! Świetny przepis, akurat mam bob. Idę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.