Proste domowe krówki z tahini i suszonych daktyli (bez cukru)


Na 2 dni przed Wigilią przychodzę do Was z pomysłem last minute na pyszny i zdrowy deser, którym możecie obdarować najbliższych albo cieszyć się w rodzinnym gronie w tym świątecznym czasie. Są to bardzo proste do zrobienia krówki, które powstają z zaledwie 3 składników - pasty tahini, suszonych daktyli oraz szczypty soli. Są mięciutkie, orzechowe w smaku i lekko słodkie. I uwierzcie - uzależniające! ;)

Dzisiejszy przepis podpatrzyłam u sióstr Hemsley, które specjalizują się w zdrowej kuchni i słodkościach. Genialny w swojej prostocie i bazujący na dwóch uwielbianych przeze mnie śródziemnomorskich składnikach - tahini i daktylach - natychmiast skradł moje serce. Od razu zrobiłam podwójną porcję, bo ta zaproponowana przez nie wydałam mi się śmiesznie mała.

Specjalnie do krówek przygotowałam swoje domowe tahini i planowałam zamieścić także przepis na nie jeszcze przed Świętami. Niestety grudzień okazał się dla mnie na tyle szalony, że publikację muszę przełożyć na początek stycznia. Tahini to zdrowy produkt, więc myślę, że receptura przyda się Wam w trakcie noworocznych postanowień i diet ;)

➤ Zobacz: Domowe tahini (pasta sezamowa) - jak zrobić i do czego wykorzystać?

Nie przedłużając już dalej, chciałam jeszcze złożyć Wam świąteczne życzenia :)

Życzę Wam spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia! Wytchnienia od codziennego zgiełku, relaksującego czasu spędzonego w gronie najbliższych i samych pyszności na stole! Dziękuję Wam, że towarzyszyliście mi na blogu przez ostatni rok :*

Przed Nowy Rokiem szykuję dla Was jeszcze 2 wpisy - pomysł na przystawkę sylwestrową oraz luźny wpis z pięknymi naczyniami i tłami, które ostatnio zasiliły moją kolekcję. Tak więc do przeczytania po Świętach :)

Do sesji domowych krówek wykorzystałam piękne przedmioty pochodzące z platformy Pakamera.pl zrzeszającej polskich projektantów: półmiski w białe łezki, herbatki z motywami świątecznymi, kartkę świąteczną z niedźwiedziem oraz karteczki z hasłami na Instagrama. Serdecznie polecam Wam do miejsce pełne inspirujących przedmiotów i świetnym pomysłów na prezenty!
Uwagi do przepisu:
  • Do przygotowania krówki możesz użyć pasty tahini kupionej w sklepie lub zrobionej samodzielnie w domu. Przepis na domową tahinę zamieszczę na blogu po Świętach i na pewno go tutaj zalinkuję. Pastę tahini kupisz w większych supermarketach w dziale z produktami eko lub kuchnie świata.
  • Do mojej krówki wykorzystałam samodzielnie zrobioną domową tahinę o rzadkiej konsystencji (dodawałam do niej oliwę). Dlatego moja masa krówkowa była wystarczająco rzadka i nie musiałam do niej dodawać więcej oliwy (choć przepis sióstr Hemsley ją zawierał). Proponuję więc miksować masę bez dodatkowej oliwy i ewentualnie dodać ją, jeśli masa byłaby za gęsta.
  • Po zmiksowaniu masy oddzieliło się od niej trochę oleju, który odlałam z powrotem do słoiczka z tahini. Do formy przełożyłam tylko gęstą krówkową masę. 
  • Moją krówkę chłodziłam w ceramicznym kwadratowym naczyniu (16 x 16 cm) wyłożonym papierem do pieczenia. Sprawdzi się tak naprawdę dowolne nieduże naczynie, kwadratowe lub prostokątne (mała blaszka albo forma silikonowa). A jeśli nie macie takiej małej foremki, to użyjcie zwykłej blachy do pieczenia, której nie musicie w całości wypełniać masą krówkową (zobaczcie, jak to zrobił Jamie Oliver). 

Proste domowe krówki z tahini i suszonych daktyli (bez cukru)

Proste domowe krówki z tahini i suszonych daktyli (bez cukru)



Składniki / na 36 sztuk:

  • 160 g suszonych daktyli (lepsze są te mniejsze i twardsze)
  • 200 g tahini (pasty sezamowej) - ze sklepu lub domowej roboty (patrz Uwagi powyżej)
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej (lub do smaku)
  • opcjonalnie 2-4 łyżki oliwy o łagodnym smaku, jeżeli Twoje tahini jest bardzo gęste
  • do dekoracji: 1 łyżka sezamu lub wiórków kokosowych, 1-2 suszone daktyle pokrojone na plasterki, u mnie również suszony berberys (można zastąpić np. suszoną żurawiną)

Przygotowanie domowych krówek:

  1. W misce umieść suszone daktyle, pastę tahini oraz sól i wszystko dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Masa jest lepka, więc co jakiś czas trzeba oczyszczać ostrze i miksować dalej. Jeżeli używasz gęstego tahini (o gęstej, a nie lejącej konsystencji), dodaj do masy trochę oliwy, aby masa lepiej się zmiksowała. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej soli, jeśli lubisz.
  2. Foremkę o wymiarach 16 x 16 cm lub zbliżonych wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i wyrównaj łopatką lub spodem łyżki. Z mojej masy wydzielił się olej (bo tahini było rzadkie) i ja tego oleju nie wylewałam do formy (odlałam z powrotem do słoika z tahini). 
  3. Wierzch krówki udekoruj wybranymi dodatkami - lekko je dociśnij. Krówkę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby stężała (lub na 15 minut do zamrażalnika). Następnie wyjmij ją z formy i pokrój na 36 kwadratów (lub na większe porcje, jeśli wolisz). Przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Proste domowe krówki z tahini i suszonych daktyli (bez cukru)
W takim naczyniu chłodziłam moją krówkę. 
Proste domowe krówki z tahini i suszonych daktyli (bez cukru)
Wpis powstał we współpracy z Pakamera.pl.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.