Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini

Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini

Dzień dobry,
Od czasu kuskusu z kalafiora zwariowałam na punkcie pieczonej ciecierzycy - chrupiącej dzięki opiekaniu i aromatycznej od przypraw. Daję Wam słowo - groch włoski posypany solą i ulubionymi przyprawami (np. papryką) jest lepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki.

Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie. Kwaśno-orzechowy sos tahini pięknie przełamuje słodkawą marchewkę, ciecierzyca dodaje treści i chrupkości, a natka pietruszki oraz za'atar bardzo ładnie dopełniają "a'la libańskiego" charakteru dania. Przyznam się, że mój Mąż nie przepada za gładkimi zupami i początkowo był sceptycznie nastawiony do tej potrawy. Jednak chrupiąca ciecierzyca i wielość innych "dosmaczaczy" ostatecznie go do niej przekonała. Myślę, że fajnie jest podać poszczególne dodatki w małych miseczkach na stół i pozwolić gościom, aby sami doprawiali swoją zupę :)

Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini

Zupa marchewkowa 

z pieczoną ciecierzycą, tahini i za'atarem


inspiracja Smitten Kitchen

Składniki (na 4 porcje):

zupa marchewkowa:
  • 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej na plasterki
  • 1 l. bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta płatków chilli (ja preferuję większą ilość, ok. 1 łyżeczkę)
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa
pieczona cieciorka:
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy (lub zawartość jednej puszki)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

do przybrania:
  • sos tahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji
  • posiekana natka pietruszki
  • za'atar do posypania (jeżeli nie macie, to po prostu pomińcie)

Przygotowanie:
  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie składniki zupy poza bulionem, wymieszaj i smaż przez ok. 15 min. Przemieszaj od czasu do czasu. 
  2. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Brytfannę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp do niej ugotowaną ciecierzycę, posyp kuminem, solą i skrop oliwą. Wymieszaj łyżką, aż ciecierzyca dokładnie pokryje się przyprawami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20-30 min., aż ciecierzyca stanie się lekko chrupiąca. Zaglądaj do niej do jakiś czas i przemieszaj raz czy dwa.
  3. Gdy warzywa na zupę się przesmażą, wlej bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 30 min. 
  4. W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę.
  5. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki oraz za'atarem do posypania. Niech każdy przybierze swoją zupę według uznania :) Smacznego!

Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

16 komentarzy:

  1. cudowny, aromatyczny i pożywny posiłek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marchewkę, tahini i ciecierzycę, więc ta zupa była by dla mnie idealna :) Bardzo lubię zupy ze strączków przyprawione kolendrą i kuminem :) A wizualnie zupa wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo jest wszystko to co lubimy! No i tahini... dawno już nie jadłyśmy! (wstyd się przyznać ale jadłyśmy tylko kupne a swojego jeszcze nie zrobiłyśmy :/)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram! Fantastycznie wygląda; )

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna! kocham te smaki, także na sam widok aż ślinka cieknie! wyobrażam sobie jej zapach, ten cudowny aromat, a co dopiero smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W tej zupie jest wszystko to, co lubie. Wpadne na obiad :)) A pieczonej ciecierzycy jeszcze nie probowalam (zawsze wyjadam taka prosto z puszki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmm uwielbiam ciecierzycę :) super blog! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. również uwielbiam pieczoną ciecierzycę, rządzi! A zupa z nią, musi smakować wyśmienicie :)
    Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzo apetycznie i do tego piękne zdjęcia :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie zupa wygląda, moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Danie wygląda fantastycznie, uwielbiam potrawy, które zawierają masło tahini :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwzięłam się dzisiaj na Ciebie :) Za rzadko zaglądam i zaległości mam dużo! Ta zupka też mocno przypadła mi do gustu i chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo, takie miłe komentarze to dla mnie sama przyjemność :) Zachęcam Cię do zrobienia tej zupki, nie tylko sama jest pyszna, ale i przybranie ma bardzo interesujące.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.