Od dawna chciałam przedstawić Wam na blogu przepis na ciasto z dodatkiem oliwy i wreszcie natrafiłam na odpowiedni przepis. Arcygrecki bo z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, na czasie, bo aromatyzowany cytrusami (zamiast limonek możecie dać cytryny), na które właśnie trwa sezon. I co najważniejsze – jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane, dziecinne niczym robienie muffinek. Mieszamy ze sobą mokre i suche składniki, wlewamy do formy, pieczemy do suchego patyczka. Banał!
Gotowe ciasto podajemy z cukrem limonkowym, lub z wynalazkiem mojego Męża, który przepada za ciastami z kremem: mieszamy jogurt grecki z cukrem i skórką z limonki, aby otrzymać pyszny krem limonkowy.
Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem
Inspiracja – Souvlaki for the Soul
Składniki (na blachę o średnicy 22-26 cm):
składniki mokre:
- 250 ml jogurtu greckiego
- 80 ml oliwy o łagodnym smaku
- 225 g cukru
- skórka otarta z 1 limonki
- 60 ml soku z limonki (u mnie z 2 limonek)
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę do pieczenia natłuść oliwą.
- W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre, aż się dobrze połączą. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników, jak przy muffinkach.
- Przełóż masę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45-50 min., lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Gotowe ciasto podawaj posypane limonkowym cukrem lub z limonkowym kremem.
Krem limonkowy – w miseczce wymieszaj 5 łyżek jogurtu greckiego, 1 łyżkę skórki z limonki i 2 łyżki cukru pudru.