Dzień dobry,
Od czasu kuskusu z kalafiora zwariowałam na punkcie pieczonej ciecierzycy – chrupiącej dzięki opiekaniu i aromatycznej od przypraw. Daję Wam słowo – groch włoski posypany solą i ulubionymi przyprawami (np. papryką) jest lepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki.
Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie. Kwaśno-orzechowy sos tahini pięknie przełamuje słodkawą marchewkę, ciecierzyca dodaje treści i chrupkości, a natka pietruszki oraz za\’atar bardzo ładnie dopełniają \”a\’la libańskiego\” charakteru dania. Przyznam się, że mój Mąż nie przepada za gładkimi zupami i początkowo był sceptycznie nastawiony do tej potrawy. Jednak chrupiąca ciecierzyca i wielość innych \”dosmaczaczy\” ostatecznie go do niej przekonała. Myślę, że fajnie jest podać poszczególne dodatki w małych miseczkach na stół i pozwolić gościom, aby sami doprawiali swoją zupę :)
Zupa marchewkowa
z pieczoną ciecierzycą, tahini i za\’atarem
inspiracja Smitten Kitchen
Składniki (na 4 porcje):
zupa marchewkowa:
- 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej na plasterki
- 1 l. bulionu warzywnego
- 1 duża cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- szczypta płatków chilli (ja preferuję większą ilość, ok. 1 łyżeczkę)
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
pieczona cieciorka:
- 300 g ugotowanej ciecierzycy (lub zawartość jednej puszki)
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
do przybrania:
- sos tahini: 3 łyżki pasty tahini (ze sklepu lub domowej), 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji
- posiekana natka pietruszki
- za\’atar do posypania (jeżeli nie macie, to po prostu pomińcie)
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie składniki zupy poza bulionem, wymieszaj i smaż przez ok. 15 min. Przemieszaj od czasu do czasu.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Brytfannę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp do niej ugotowaną ciecierzycę, posyp kuminem, solą i skrop oliwą. Wymieszaj łyżką, aż ciecierzyca dokładnie pokryje się przyprawami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20-30 min., aż ciecierzyca stanie się lekko chrupiąca. Zaglądaj do niej do jakiś czas i przemieszaj raz czy dwa.
- Gdy warzywa na zupę się przesmażą, wlej bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 30 min.
- W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę.
- Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki oraz za\’atarem do posypania. Niech każdy przybierze swoją zupę według uznania :) Smacznego!