„Kuskus” z kalafiora z ciecierzycą i granatem

przez admin

Dzień dobry,

Moda na niejedzenie węglowodanów zaowocowała ciekawymi wynalazkami w sferze kulinarnej. O spaghetti z cukinii zapewne już słyszeliście, ale co powiecie na metamorfozę kalafiora? Ktoś mądry wykombinował, że po rozdrobnieniu do złudzenia przypomina sypki ryż lub kuskus. Sprytne, prawda?

Ja węglowodanów nie unikam, ale ta koncepcja udawanego \”kuskusu\” po prostu mnie zachwyciła. Czyż nie jest to świetny pomysł na przemycenie większej ilości warzyw do naszych posiłków?

Szczególnie, że do przygotowania drobnej kaszki z kalafiora nie potrzebujemy żadnego wyszukanego sprzętu (w przeciwieństwie do warzywnego spaghetti uzyskiwanego za pomocą specjalnej obieraczki). Wystarczy, że rozdrobnimy pulsacyjnie kalafiora w robocie kuchennym lub zetrzemy go na tarce i już możemy się cieszyć kalafiorowym smażonym ryżem lub tabbouleh 🙂 Nie wymaga to wiele wysiłku, kalafior kruszy się niemal sam.

Możemy go zjeść na surowo w sałatce lub szybko podgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na skojarzenia z kuchnią arabską – podprażone płatki migdałowe, kwaskowate pestki granatu i świeżą natkę pietruszki. Do tego pyszne \”chrupki\” z ciecierzycy, czyli ziarenka włoskiego grochu doprawione kuminem i ostrą papryką i upieczone w piekarniku. Najlepiej zróbcie ich od razu więcej, są świetne jako zdrowa przekąska, np. zamiast orzeszków.

\”Kuskus\” z kalafiora z ciecierzycą i granatem

przepis własny

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 nieduży kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pestki z 1 granatu
  • 100 g płatków migdałowych
  • na pieczoną ciecierzycę: 300 g ugotowanej ciecierzycy, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, szczypta ostrej papryki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka oliwy
  • płatki chilli do smaku
  • sól, pieprz
  • oliwa
Przygotowanie:
  1. Zacznij od przygotowania pieczonej ciecierzycy. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W misce wymieszaj oliwę i przyprawy, następnie dodaj ciecierzycę i mieszaj, aż dokładnie obtoczy się w marynacie. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciecierzyca powinna być ułożona w jednej warstwie. Piecz przez 35-40 minut, w połowie pieczenia przewróć ciecierzycę na drugą stronę.
  2. Z kalafiora usuń liście i twardy głąb. Podziel na różyczki, umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj pulsacyjnie, aż kalafior zamieni się w \”kuskus\”. Kalafiora możesz też zetrzeć na tarce, uzyskując ten sam efekt.
  3. Na suchej patelni, na małym ogniu, szybko podpraż płatki migdałowe, aż lekko zbrązowieją. 
  4. Na dużej patelni podgrzej trochę oliwy, wrzuć kuskus z kalafiora i zacznij podsmażać, często mieszając. Dopraw rozgniecionym ząbkiem czosnku, płatkami chilli, solą i pieprzem. Dodaj upieczoną ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki, podprażone płatki migdałowe i pestki wyjęte z granatu. Wymieszaj i po chwili podawaj. Kalafiora nie trzeba długo smażyć, wystarczy, że się podgrzeje. 
  5. Nałóż kuskus z kalafiora do miseczek i skrop po wierzchu oliwą. Smacznego!

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy