Pasta z dyni piżmowej i tahiny według Yotama Ottolenghiego

Pasta z dyni piżmowej i tahiny / Chilli, Czosnek i Oliwa

Wprost uwielbiacie ten przepis na pieczoną dynię z sosem tahini. Zawsze otrzymuję od Was masę pozytywnych komentarzy, ilekroć przypomnę to danie na Facebooku. I tym razem się nie zawiedziecie, bo pasta z dyni piżmowej i tahiny z dodatkiem greckiego jogurtu i czosnku bazuje na podobnej kompozycji smakowej. Orzechowa i lekko słodkawa to według mnie idealna pasta kanapkowa na jesień.

Przepis pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghiego i Sami'ego Tamimi. Powiem Wam, że receptury Yotama biorę zawsze w ciemno, to mój mistrz kuchni opartej na warzywach. Nadal żywo wspominam lunch w jego restauracji Nopi w Londynie jako jedno z najlepszych przeżyć kulinarnych, w jakich brałam udział.

Dynię do pasty możecie upiec nawet dzień wcześniej. Gdy będzie gotowa, zrobienie pasty zajmie Wam tylko kilka chwil. Mi nawet szkoda było wyciągać blender (tylko więcej zmywania), po prostu rozgniotłam mięciutką po upieczeniu dynię widelcem.

➤ Spróbuj także dipu z białej fasoli lub tureckiej pasty z bakłażana

Gotowy dyniowy dip polewamy odrobiną syropu daktylowego, którego zadaniem jest zwiększenie intensywności smaków. Syrop daktylowy jest przepyszny, ma lekko karmelową nutę i uwielbiam polewać nim owsiankę czy placki. Jeśli chcecie, możecie zastąpić go np. syropem klonowym, jednak ja uważam, że warto jest wprowadzić go do swojej kuchni.

Gotową pastę podajcie z ulubionym pieczywem. Ja postanowiłam sięgnąć po słone precle dla kontrastu ze słodkawym smakiem dipu.

Pasta z dyni piżmowej i tahiny / Chilli, Czosnek i Oliwa

Pasta z dyni piżmowej i tahiny według Yotama Ottolenghiego



Składniki / na 6-8 porcji:

  • 1 dynia piżmowa o wadze ok. 1,2 kg, obrana ze skórki i pokrojona w dużą kostkę (waga po obraniu ok. 970 g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 70 g pasty tahini
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka sezamu, zmieszanego czarnego i białego lub tylko białego
  • 1 i 1/2 łyżeczki syropu daktylowego (można ewentualnie zastąpić syropem klonowym)
  • sól 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry (można pominąć)



Przygotowanie dipu z dyni piżmowej:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Obraną i pokrojoną dynię włóż do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp cynamonem oraz pół łyżeczki soli. Wymieszaj rękami, aż dynia obtoczy się w przyprawach. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na około godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka. Wyjmij z piekarnika, odkryj i zostaw, aby ostygła. 
  2. Pastę możesz zmiksować blenderem, choć tak naprawdę wystarczy widelec lub tłuczek do ziemniaków. Przełóż upieczoną dynię do miski i rozgnieć na grudkowatą pastę razem z pastą tahini, greckim jogurtem i rozgniecionym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku szczyptą soli.
  3. Przełóż gotową pastę do ładnej miseczki, posyp ziarnami sezamu i polej syropem daktylowym. Posyp posiekaną kolendrą (jeżeli nie lubisz kolendry, po prostu ją pomiń). Podawaj z ulubionym pieczywem.
Rada: Syrop daktylowy kupisz w supermarkecie w dziale ze zdrową żywnością oraz w sklepach z produktami eko. To świetny zamiennik cukru i jest pyszny! W tym artykule pisałam więcej na jego temat.
Pasta z dyni piżmowej i tahiny / Chilli, Czosnek i Oliwa
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.