Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem, szynką i pesto bazyliowym (przepis krok po kroku)

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem, szynką i pesto bazyliowym (przepis krok po kroku)

Z uwagi na kwarantannę wielu z nas robi zapasy produktów, które można dłużej przechowywać w szafce kuchennej lub zamrażalniku. Dziś ma dla Was przepis wykorzystujący właśnie tego typu składniki. Jest to tarta z ciasta francuskiego na obiad dla całej rodziny. Jest pyszna, prosta do zrobienia i wygląda bardzo efektownie.

Tarta to świetna potrawa nadająca się zarówno na obiad jak i na kolację. Daje nam wiele możliwości - możemy do niej wykorzystać różne składniki, które mamy w lodówce, a potem zalać je mieszanką śmietany i jajka. Szczególnie prostym rozwiązaniem jest wykonanie tarty na spodzie z gotowego ciasta francuskiego, z czym poradzi sobie nawet kuchenny nowicjusz.

Moją dzisiejszą tartę przygotowałam na bazie dość popularnych produktów, które wiele osób ma na stałe w swoim domu. Wypełniłam ją szpinakiem, szynką, żółtym serem, zalanym śmietaną i jajkiem, a na końcu zwieńczyłam pesto bazyliowym dla podkręcenia smaku. Jak mawia mój Mąż - nie chcemy, aby tarta była mdła :)


Tym razem sięgnęłam po nowość w mojej kuchni - pesto bazyliowe od Monini w wersji Vegan, czyli bez składników odzwierzęcych. Byłam bardzo ciekawa jego smaku, który okazał się fantastyczny, mocno bazyliowy. Wysokiej jakości sosy pesto ze słoiczka od Monini od dawna towarzyszą mi w gotowaniu. Produkowane są we Włoszech i mają świetny skład. Wykonane są w całości na bazie oliwy z oliwek Monini, bez dodatków innych olejów.

Ciasto francuskie i pesto w słoiku są to produkty, które warto mieć teraz w zapasie, ponieważ możemy przechowywać je dłużej i potem wyczarować przy ich pomocy ciekawy i smaczny posiłek. Kilka łyżek pesto możemy dodać do wielu potraw, choćby do makaronu i mieć gotowy obiad w kilka chwil. Jeśli szukacie inspiracji, skorzystajcie z poniższego wpisu.
➤ Zobacz: Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem, szynką i pesto bazyliowym (przepis krok po kroku)



➤czas przygotowania: 30 minut + 30-40 minut pieczenie
w 1 porcji: 458 kcal, B 15,9 g, W 22,8 g, T 31,7 g


Składniki / na 6 porcji:

  • opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie szpinaku baby 250 g 
  • 2 łyżki oliwy Monini GranFruttato
  • 80 g sera żółtego w kostce (lub już startego) 
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie 200 g śmietany 12 lub 18% tł. 
  • po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej i suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • 2 duże plastry (70-80 g) ulubionej szynki, u mnie w typie włoskim 
  • 3-4 łyżki Monini Pesto Vegan alla genovese 


Przygotowanie tarty na cieście francuskim:

1. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i rozwiń. Umieść je w naczyniu żaroodpornym razem z przylegającym do niego papierem. Wyłóż ciastem dno oraz boki naczynia. Nadmiar ciasta możesz odciąć nożyczkami (i wykorzystać do zrobienia mini porcji cynamonowych palmier) lub podwinąć do środka. Tak przygotowaną formę wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.


2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Warzywa podsmaż na oliwie, aż staną się szkliste. Przełóż je do miski. Zawartość torebki ze szpinakiem przełóż do innej miski i zalej wrzątkiem z czajnika, aby szpinak zwiędł. Następnie odcedź go, bardzo dobrze odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj na desce.


3. W misce umieść śmietanę, jajka oraz starty żółty ser. Dopraw gałką muszkatołową, oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj przy pomocy trzepaczki.


4. Formę z ciastem francuskim wyjmij z lodówki. Na dnie umieść wcześniej przygotowane cebulę z czosnkiem oraz szpinak.


5. Zalej masą jajeczną. Plastry szynki zwiń w rulony i pokrój je po skosie na 3-4 części. Tak otrzymane kawałki powtykaj w masę jajeczną.


6. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na środkową półkę. Piecz przez 30-40 minut, aż ciasto się zrumieni, a nadzienie zetnie. Przed podaniem rozłóż na tarcie dekoracyjne kleksy pesto bazyliowego.


Uwagi do przepisu:

  • Tartę z ciasta francuskiego możesz podawać na ciepło i na zimno.
  • Przed podaniem pokrój tartę na 6 lub 8 kwadratów. 
  • Tartę możesz przechowywać do 2 dni w lodówce - przykrytą folią lub pokrojoną na kwadraty i przełożoną do pojemnika z przykrywką. Pesto nałóż na tartę tuż przed podaniem. 
  • Zamiast szynki możesz wykorzystać plastry łososia wędzonego. 
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem, szynką i pesto bazyliowym (przepis krok po kroku)

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.