Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto

Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto

Pesto jest jednym z najbardziej znanych sosów kuchni włoskiej. To także szczególnie lubiany składnik w mojej kuchni. Pyszny i niezwykle wszechstronny - zaledwie kilka łyżeczek potrafi przeobrazić proste danie w kulinarne cudo. Pesto pasuje do bardzo wielu potraw - od klasycznego makaronu czy risotto, poprzez ryby, mięso, zupy, kanapeczki czy przekąski imprezowe z ciasta francuskiego. Nie musimy też robić go zawsze z bazylii, ponieważ poza pesto alla genovese istnieje wiele jego rodzajów. Dziś mam dla Was 5 przepisów na pyszne potrawy z pesto z bazylii i nie tylko. 


Jakie są rodzaje pesto? 


Najbardziej popularne jest oczywiście pesto bazyliowe, czyli pesto alla genovese. Klasyczny przepis na to pesto zawiera liście bazylii, czosnek, parmezan, oliwę extra virgin oraz orzeszki piniowe, które ja lubię zastępować migdałami lub nerkowcami. Jednak współcześnie możemy spotkać przeróżne przepisy na pesto, niektóre tradycyjne, a inne są to współczesne wariacje szefów kuchni.

Poniżej przedstawiam Wam moje ulubione warianty sosu pesto:
  • pesto alla siciliana nazywane także pesto rosso - to czerwone pesto z dodatkiem suszonych pomidorów i niekiedy papryczki chilli popularne na Sycylii, świetnie smakuje z makaronem, rybą, pizzą
  • pesto rucola - zamiast bazylii dodajemy do niego pikantne liście rukoli, dobrze smakuje z makaronem i na grzankach
  • pesto alla calabrese - to pochodzący z Kalabrii sos na bazie słodkiej czerwonej papryki z dodatkiem sera ricotta, najmniej podobny do pesto bazyliowego w smaku i konsystencji, jest słodko-słony i pyszny, dobrze komponuje się z salami, można z jego pomocą zrobić fajne przysmaki z ciasta francuskiego 
  • pesto z natki pietruszki - to taka bardziej polska wersja pesto, do którego chętnie dodaję nerkowce lub orzechy włoskie, polecam do zupy ziemniaczanej lub fasolówki. 

Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto

Do czego wykorzystać sos pesto? 


Nie skłamię twierdząc, że pesto można dodać prawie do wszystkiego. Od oczywistych potraw jak makaron, po te mniej, np. pieczona ryba, pizza (można dać pesto zamiast sosu pomidorowego) czy zupa.

Poniżej zebrałam najpopularniejsze zastosowania dla sosu pesto:
  • makaron z sosem pesto - to bazyliowe bardzo dobrze smakuje w połączeniu z zielonymi warzywami - fasolką szparagową, brokułami i szparagami, a także kurczakiem i łososiem; dla bardziej kremowego efektu połączcie pesto ze śmietaną lub mascarpone 
  • risotto z sosem pesto - pesto to także świetny dodatek do risotto z dodatkiem groszku czy pomidorków
  • jako dodatek do mięsa i ryb, np. posmarujcie pesto kawałek ryby przed pieczeniem, albo filet z kurczaka, dodajcie suszonego pomidora i zwińcie w roladkę
  • zupa z dodatkiem sosu pesto - najbardziej oczywiste zestawienie to włoska zupa warzywna minestrone z dodatkiem bazyliowego pesto, ale ja także lubię dodawać ten sos do zup kremów jako dodatek kolorystyczny
  • grzanki, kanapeczki z sosem pesto - zamiast masła możemy posmarować chleb pesto, będzie bardziej aromatycznie i trochę zdrowiej 
  • przekąski z ciasta francuskiego, bułeczki drożdżowe - to bardzo prosty patent na imprezową przekąskę, wystarczy posmarować ciasto pesto, zwinąć w rulon i pokroić na ślimaczki i upiec, do środka można też dodać różne warzywa, sery czy wędliny 

Na moim blogu możecie znaleźć przepis na domowe pesto bazyliowe. Jeśli nie mam czasu na przygotowanie sosu pesto od podstaw lub potrzebuję go zaledwie kilka łyżek dla podkręcenia smaku potrawy, chętnie sięgam po dobrej jakości pesto ze słoika. Mój wybór pada zawsze na sosy pesto od Monini. W sklepach pojawiły się właśnie produkty z nowym składem. Pesto wykonane jest w całości na bazie oliwy z oliwek, bez dodatku innych olejów. Cudownie - to pesto jest jak domowe!


5 prostych przepisów z sosem pesto


Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto

1. Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie z mascarpone i pesto alla genovese



Szybki makaron z kremowym sosem na bazie bazyliowego pesto i serka mascarpone. W wersji wegetariańskiej można pominąć kurczaka.


Składniki / dla 2 osób:

  • 200 g drobnego makaronu, np. świderki
  • 300 g różyczek brokuła
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • ½ białej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mascarpone
  • 3 łyżki pesto alla genovese Monini
  • 30 g startego parmezanu
  • listki bazylii do dekoracji


Przygotowanie makaronu z kurczakiem:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj brokuły podzielone na różyczki. Odsącz makaron oraz brokuły zostawiając trochę wody z gotowania.
  2. Pierś z kurczaka oczyści i pokrój w kostkę. Dopraw słodką papryką, solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj kurczaka oraz cebulę i smaż mieszając od czasu do czasu, aż mięso i cebula się usmażą, ok. 5-7 min.
  4. Dodaj mascarpone, pesto oraz 2 łyżki wody z gotowania makaronu i mieszaj, aż powstanie jednolity sos. Dodaj makaron oraz brokuły i gotuj mieszając przez minutę.
  5. Gotowy makaron posyp startym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.

Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto

2. Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką


Jednym z moich ulubionych sposobów na rybę z piekarnika jest posmarowanie jej powierzchni pesto. Sprawdza się tutaj pesto bazyliowe, ale jeszcze ciekawszy efekt smakowy uzyskacie wykorzystując wyraziste w smaku pesto rosso. Gdy mam więcej czasu dodatkowo posypuję rybkę kruszonką zrobioną z czerstwego pieczywa.

Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto

3. Ziemniaczana zupa krem z pesto pietruszkowym


Pesto to świetny dodatek do zupy, np. zmiksowanej na krem. Tu mamy przepis na zimowy krem ziemniaczany z dodatkiem porów.

Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto

4. Sałatka makaronowa z pesto alla calabrese, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami


Składniki / na 2 porcje:

  • 200 g makaronu penne
  • 4 łyżki pesto alla calabrese Monini
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g zielonych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ pęczka natki pietruszki


Przygotowanie sałatki makaronowej:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz i od razu wymieszaj z pesto alla calabrese.
  2. Pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrój na połówki. Dodaj do makaronu razem z kaparami oraz cebulą pokrojoną w piórka. 
  3. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do sałatki. Wszystko dobrze wymieszaj. 

Wariacje: Do tej sałatki możecie dodać pokrojone w kostkę salami lub kiełbaskę.

Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto

5. Szybkie crostini z pesto z rukoli 


Pesto to świetny dodatek do kanapeczek, grzanek czy flatbreadów. Tu pokazuję Wam patent na pyszne imprezowe crostini, które możecie zrobić w 15 minut!


A jaki jest Wasz ulubiony przepis z wykorzystaniem pesto? Podzielcie się nim w komentarzach! 
Wpis powstał we współpracy z Monini.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.