Ryż to świetna baza dla dań obiadowych. Jest lekkostrawny, lubiany przez większość osób, dostarcza nam dużo energii. Sam ryż może wydawać się nieco mdły, dlatego wolę łączyć go z innymi składnikami, takimi jak zioła, ser oraz przyprawy i tworzyć pyszne, aromatyczne dania. Dziś mam dla Was 3 pomysły na proste potrawy, do których będziecie mogli wykorzystać także ugotowany ryż z poprzedniego dnia. Są to lekkie, wegetariańskie obiady dla całej rodziny.
Zawsze staram się mieć zapasy suchych produktów w swojej kuchni, takich jak makaron, ryż oraz kasze, dlatego z okazji kwarantanny nie robiłam jakiś szczególnych zakupów. Z ryżu najchętniej wybieram zawierający więcej błonnika ryż brązowy, a także ryż do risotto o krótkich, okrągłych ziarnach. Nie jesteśmy w rodzinie fanami samego, sypkiego ryżu jako dodatku do obiadu, który według nas nie ma w sobie dużo smaku. Lubię go więc przesmażać z przyprawami, takimi jak curry czy kurkuma lub używać do przygotowania risotto, pilafu czy faszerowanych warzyw.
Moje dzisiejsze przepisy są dość proste i szybkie do zrobienia. Są to kotlety ryżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, prasoriso czyli grecki ryż z porem i pomidorami oraz papryki faszerowane pieczarkami i fetą. Do papryk oraz kotletów możecie zużyć resztki ryżu, które zostały Wam z obiadu. Szykując dania zdecydowałam się na oliwę GranFruttato od Monini, ponieważ ma ona wyrazisty, owocowy smak, który świetnie doprawia ryż i współgra ze smakiem warzyw.
Kotlety ryżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami
Kotlety ryżowe to prawdziwy hit! Dobre nie tylko na obiad, ale też na przekąskę. Najlepiej smakują na ciepło, szczególnie jeśli zrobicie je z mozzarellą. Możecie do nich wykorzystać też inne sery, np. zwykły żółty ser starty na tartce. Podajcie je z jakimś dipem jogurtowym lub ketchupem. My jedliśmy je z jogurtem naturalnym wymieszanym z harrisą.
Składniki na 16-18 sztuk
- 200 g ryżu białego lub brązowego
- 125 g szpinaku baby
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 kulki (250 g) mozzarelli, można zamienić na mozzarellę tartą lub inny ser
- 8 suszonych pomidorów
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii i/lub natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa Monini GranFruttato do smażenia
Przygotowanie kotletów ryżowych:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie (jak masz możliwość, możesz użyć bulionu).
- Szpinak włóż do miski i zalej wrzątkiem. Zostaw na dwie minuty, następnie odlej wodę, a szpinak bardzo dobrze odciśnij (dobrze jest zrobić to w dłoniach), następnie drobno go posiekaj.
- W misce wymieszaj ryż, szpinak, posiekany czosnek, posiekane suszone pomidory, pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę (lub starty ser), jajka oraz bułkę tartą. Dodaj posiekane zioła, sól, pieprz. Dobrze wymieszaj, a następnie wygnieć masę w dłoniach. Dzięki temu kotlety nie będą się rozpadać.
- Uformuj nieduże okrągłe kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
➤ Rada: Ryż do tej potrawy możesz ugotować dzień wcześniej.
Prasoriso – grecki ryż z porem
Polecam jako samodzielne danie (można dodać ser feta) lub dodatek do pieczonej ryby czy grillowanej piersi z kurczaka.
Składniki / na 4 porcje:
- 500 g pora – ok. 4 sztuki
- 1/3 szklanki oliwy Monini GranFruttato – 85 ml
- pęczek świeżego koperku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki ryżu (najlepiej średnioziarnistego lub do risotto- arborio)
- 2 szklanki gorącej wody
- sól i pieprz
- cytryna do podania
- do posypania – pestki słonecznika
Przygotowanie ryżu z porem:
- Z porów odetnij zielone liście, zaś białą i jasnozieloną część dobrze umyj i pokój na półplasterki. Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni, wrzuć pora na średni-mały ogień i smaż, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje, ok. 7-10 minut.
- Dodaj posiekany koperek (cześć zostaw do dekoracji), koncentrat pomidorowy, ryż oraz gorącą wodę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut. W międzyczasie sprawdź, czy ryż nie jest zbyt suchy i w razie potrzeby dolej więcej wody.
- Na koniec wyłącz ogień, odkryj pokrywkę i zostaw potrawę na 10 minut. Podawaj posypaną pestkami dyni, koperkiem, z dodatkiem cząstek cytryny.
Papryki faszerowane ryżem, pieczarkami i fetą
Najbardziej znane są papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym. Ja pokazuję Wam wegetariańską wersję tego dania, z dodatkiem pieczarek. Lubię przekroić papryki na pół, ponieważ w ten sposób prezentują się bardzo atrakcyjnie na zdjęciach, ale możecie je nafaszerować bardziej tradycyjnie – odcinając im kapelusiki.
Składniki / na 4 porcje:
- 150 g ryżu białego lub brązowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g brązowych lub białych pieczarek
- 2 łyżki oliwy Monini GranFruttato
- sól, pieprz
- po pół pęczka natki pietruszki i koperku
- 150 g sera feta
- 4 papryki (żółte i czerwone)
- 1 kartonik (500 ml) przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, suszone oregano
Przygotowanie faszerowanych papryk:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie i wystudź. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Piekarki przekrój na pół, a następnie na plasterki.
- Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę, czosnek i pieczarki. Smaż na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli, a pieczarki zbrązowieją i zmniejsza objętość.
- W misce wymieszaj ryż i cebulę z pieczarkami, dodaj posiekane zioła oraz pokruszoną fetę. Całość dopraw pieprzem i odrobiną soli.
- Papryki przekrój na pół i usuń z nich nasiona oraz białe błonki. Nafaszeruj je wcześniej przygotowanym farszem.
- Przecier pomidory wlej do naczynia żaroodpornego. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz szczyptę oregano. Wymieszaj wszystko łyżką.
- Na sosie ułóż nafaszerowane papryki. Naczynie przykryj folią lub papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmij folię, aby papryki zrumieniły się z wierzchu.
- Papryki podawaj na ciepło polane sosem pomidorowym.
➤ Rada: Ryż do tej potrawy możesz ugotować dzień wcześniej.
Wpis powstał we współpracy z Monini.