Co zrobić z ryżu na obiad? 3 proste przepisy na dania z ryżem (dania wegetariańskie)

przez Zuzanna
3 przepisy na dania z ryżu

Ryż to świetna baza dla dań obiadowych. Jest lekkostrawny, lubiany przez większość osób, dostarcza nam dużo energii. Sam ryż może wydawać się nieco mdły, dlatego wolę łączyć go z innymi składnikami, takimi jak zioła, ser oraz przyprawy i tworzyć pyszne, aromatyczne dania. Dziś mam dla Was 3 pomysły na proste potrawy, do których będziecie mogli wykorzystać także ugotowany ryż z poprzedniego dnia. Są to lekkie, wegetariańskie obiady dla całej rodziny. 

Zawsze staram się mieć zapasy suchych produktów w swojej kuchni, takich jak makaron, ryż oraz kasze, dlatego z okazji kwarantanny nie robiłam jakiś szczególnych zakupów. Z ryżu najchętniej wybieram zawierający więcej błonnika ryż brązowy, a także ryż do risotto o krótkich, okrągłych ziarnach. Nie jesteśmy w rodzinie fanami samego, sypkiego ryżu jako dodatku do obiadu, który według nas nie ma w sobie dużo smaku. Lubię go więc przesmażać z przyprawami, takimi jak curry czy kurkuma lub używać do przygotowania risotto, pilafu czy faszerowanych warzyw.

Moje dzisiejsze przepisy są dość proste i szybkie do zrobienia. Są to kotlety ryżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, prasoriso czyli grecki ryż z porem i pomidorami oraz papryki faszerowane pieczarkami i fetą. Do papryk oraz kotletów możecie zużyć resztki ryżu, które zostały Wam z obiadu. Szykując dania zdecydowałam się na oliwę GranFruttato od Monini, ponieważ ma ona wyrazisty, owocowy smak, który świetnie doprawia ryż i współgra ze smakiem warzyw.

Co zrobić z ryżu na obiad? 3 proste przepisy na dania z ryżem (dania wegetariańskie)

 

Kotlety ryżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Kotlety ryżowe to prawdziwy hit! Dobre nie tylko na obiad, ale też na przekąskę. Najlepiej smakują na ciepło, szczególnie jeśli zrobicie je z mozzarellą. Możecie do nich wykorzystać też inne sery, np. zwykły żółty ser starty na tartce. Podajcie je z jakimś dipem jogurtowym lub ketchupem. My jedliśmy je z jogurtem naturalnym wymieszanym z harrisą.

 

Składniki na 16-18 sztuk

  • 200 g ryżu białego lub brązowego
  • 125 g szpinaku baby
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 kulki (250 g) mozzarelli, można zamienić na mozzarellę tartą lub inny ser
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii i/lub natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa Monini GranFruttato do smażenia

 

Przygotowanie kotletów ryżowych:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie (jak masz możliwość, możesz użyć bulionu).
  2. Szpinak włóż do miski i zalej wrzątkiem. Zostaw na dwie minuty, następnie odlej wodę, a szpinak bardzo dobrze odciśnij (dobrze jest zrobić to w dłoniach), następnie drobno go posiekaj.
  3. W misce wymieszaj ryż, szpinak, posiekany czosnek, posiekane suszone pomidory, pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę (lub starty ser), jajka oraz bułkę tartą. Dodaj posiekane zioła, sól, pieprz. Dobrze wymieszaj, a następnie wygnieć masę w dłoniach. Dzięki temu kotlety nie będą się rozpadać.
  4. Uformuj nieduże okrągłe kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.

➤ Rada: Ryż do tej potrawy możesz ugotować dzień wcześniej.

Co zrobić z ryżu na obiad? 3 proste przepisy na dania z ryżem (dania wegetariańskie)

 

Prasoriso – grecki ryż z porem

Polecam jako samodzielne danie (można dodać ser feta) lub dodatek do pieczonej ryby czy grillowanej piersi z kurczaka.

 

Składniki / na 4 porcje:

  • 500 g pora – ok. 4 sztuki
  • 1/3 szklanki oliwy Monini GranFruttato – 85 ml
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki ryżu (najlepiej średnioziarnistego lub do risotto- arborio)
  • 2 szklanki gorącej wody
  • sól i pieprz
  • cytryna do podania
  • do posypania – pestki słonecznika

 

Przygotowanie ryżu z porem:

  1. Z porów odetnij zielone liście, zaś białą i jasnozieloną część dobrze umyj i pokój na półplasterki. Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni, wrzuć pora na średni-mały ogień i smaż, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje, ok. 7-10 minut.
  2. Dodaj posiekany koperek (cześć zostaw do dekoracji), koncentrat pomidorowy, ryż oraz gorącą wodę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut. W międzyczasie sprawdź, czy ryż nie jest zbyt suchy i w razie potrzeby dolej więcej wody.
  3. Na koniec wyłącz ogień, odkryj pokrywkę i zostaw potrawę na 10 minut. Podawaj posypaną pestkami dyni, koperkiem, z dodatkiem cząstek cytryny.

 

Co zrobić z ryżu na obiad? 3 proste przepisy na dania z ryżem (dania wegetariańskie)

 

Papryki faszerowane ryżem, pieczarkami i fetą

Najbardziej znane są papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym. Ja pokazuję Wam wegetariańską wersję tego dania, z dodatkiem pieczarek. Lubię przekroić papryki na pół, ponieważ w ten sposób prezentują się bardzo atrakcyjnie na zdjęciach, ale możecie je nafaszerować bardziej tradycyjnie – odcinając im kapelusiki.

 

Składniki / na 4 porcje:

  • 150 g ryżu białego lub brązowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g brązowych lub białych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy Monini GranFruttato
  • sól, pieprz
  • po pół pęczka natki pietruszki i koperku
  • 150 g sera feta
  • 4 papryki (żółte i czerwone)
  • 1 kartonik (500 ml) przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, suszone oregano

Przygotowanie faszerowanych papryk:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie i wystudź. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Piekarki przekrój na pół, a następnie na plasterki.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę, czosnek i pieczarki. Smaż na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli, a pieczarki zbrązowieją i zmniejsza objętość.
  3. W misce wymieszaj ryż i cebulę z pieczarkami, dodaj posiekane zioła oraz pokruszoną fetę. Całość dopraw pieprzem i odrobiną soli.
  4. Papryki przekrój na pół i usuń z nich nasiona oraz białe błonki. Nafaszeruj je wcześniej przygotowanym farszem.
  5. Przecier pomidory wlej do naczynia żaroodpornego. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz szczyptę oregano. Wymieszaj wszystko łyżką.
  6. Na sosie ułóż nafaszerowane papryki. Naczynie przykryj folią lub papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmij folię, aby papryki zrumieniły się z wierzchu.
  7. Papryki podawaj na ciepło polane sosem pomidorowym.

➤ Rada: Ryż do tej potrawy możesz ugotować dzień wcześniej.

Co zrobić z ryżu na obiad? 3 proste przepisy na dania z ryżem (dania wegetariańskie)

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy