Dzień dobry,
Czy uwierzylibyście, że zaledwie z trzech produktów można przygotować fantastyczne danie?
Moja dzisiejsza propozycja to ryż podany z soczewicą i karmelizowaną cebulką – wielu nawet nie nazwałoby jej \”daniem\”. A jednak smakuje wybornie. Dlaczego? Sekret tkwi w karmelizowanej cebuli, która nadaje wspaniałego, złożonego aromatu pozostałym składnikom, przyprawionym ponadto jedynie solą i pieprzem. Przekonajcie się o tym sami przygotowując tę pyszną i prostą potrawę. Zapraszam:)
Ryż + soczewica + cebula = pycha
Powyższe równanie jest nieco naiwne, ale oddaje moją miłość do tego dania. Od dawna \”ćwiczę\” różne warianty ryżu z dodatkiem warzyw strączkowych i uważam, że jest w nich coś niesamowitego – sycą, rozgrzewają i poprawiają mi nastrój. Stanowią znakomity wegetariański posiłek – łącząc ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe białko. Do moich ulubionych tego typu dań należy też ryż z grochem i mlekiem kokosowym.
Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Łatwa kuchnia śródziemnomorska Claudi Roden. Autorka pisze, że jest on bardzo popularny w krajach wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Ja znalazłam w Internecie wiele przepisów na taką właśnie potrawę pochodzącą z Libanu o nazwie Mujaddara.
Co to karmelizowana cebula? Jak ją przygotować?
Karmelizowana cebula to po prostu cebula smażona tak długo, aż znajdujące się w niej cukry (a jest ich sporo) zaczną się karmelizować (czyli zamieniać w karmel pod wpływem wysokiej temperatury). Aby osiągnąć ten proces, cebulę należy dusić na małym ogniu (uważamy, aby się nie przypaliła), cierpliwie i powoli, ok. 40-45 minut, aż wspaniale zbrązowieje i stanie się lekko słodka, delikatna i aromatyczna. Taka cebulka nie ma nic wspólnego z wyciskającą łzy, ostrą surową odpowiedniczką.
Karmelizowana cebula jest podstawą sławnej francuskiej zupy cebulowej. Inne wykorzystania to:
- dodatek do burgerów
- nadzienie do tart, tartinek, gallette
- jako zwieńczenie steka
- przygotowuje się z niej świetne sosy do mięs.
Jak widzicie, większość odwołuje się do kuchni francuskiej.
W Internecie możecie również spotkać się z konfiturą z karmelizowanej cebuli, uzyskaną przez długie jest smażenie z cukrem, miodem, winem, czy octem balsamicznym. Taka konfitura (oignons confits) również kojarzy się z kuchnią francuską i świetnie pasuje do koziego sera.
Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką – Przepis
na 4-6 porcji
przepis z książki Łatwa kuchnia śródziemnomorska, Claudia Roden
Składniki:
- 8 łyżek oliwy
- 1/2 kg cebuli, pokrojonej na pół a następnie w cienkie talarki
- 250 g zielonej lub brązowej soczewicy*
- 250 g długoziarnistego ryżu (u mnie basmati)
- sól, pieprz
- Rozgrzej 4 łyżki oliwy na dużej patelni i wrzuć na nią cebulę. Smaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij przykrywkę i smaż dalej cebulę, aż stanie się złocista.
- Soczewicę przepłucz, włóż do garnka, zalej 1 l. wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut (nie dodawaj soli, bo soczewica może się wtedy rozgotować).
- Do gotującej się soczewicy dodaj ryż, połowę usmażonej cebuli (pozostałą część smaż dalej), sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie. Sprawdź smak i w razie czego dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- W czasie gotowanie ryżu i soczewicy należy dalej smażyć pozostałą cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż uzyska brązowy kolor.
- Gotowy ryż z soczewicą podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Na wierzchu układamy skarmelizowaną cebulkę i polewamy pozostałą oliwą.