Domowa pizza bianca z ziemniakami i szałwią

przez Zuzanna
Domowa pizza bianca z ziemniakami i szałwią

W dużym skrócie pizza bianca to taka bez sosu pomidorowego. Choć pomidory nieodłącznie kojarzą się z Włochami oraz pizzą, jej biała wersja jest równie pyszna i aromatyczna. 


Na pizzy znalazły się małe, chrupiące niczym chipsy ziemniaczki, farsz z mascarpone, parmezanu i anchois oraz świeża szałwia i cebulka dymka. Połączenie wydaje się kontrowersyjne, ale jest genialne, o czym przekonali się moi goście, których częstowałam jeszcze przed kwarantanną. Siedzimy teraz w domach, mamy więcej czasu i zapasy mąki ;) Upieczcie więc pizzę, bo to relaksuje i uszczęśliwia! Przepis znaleziony w świetnej książce Yotama Ottolenghiego \”Prosto\”.

Domowa pizza bianca z ziemniakami i szałwią

 

Pizza bianca z ziemniakami, mascarpone, anchois i szałwią

 

Składniki / na 2 średnie pizze dla 4 osób:

ciasto:

  • 200 g mąki do wypieku pizzy typ \’00\” lub mąki typ 550
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 ml letniej wody
dodatki:
  • 180 g małych ziemniaków, pokrojonych na cienkie plasterki
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 g mascarpone
  • 40 g parmezanu lub podobnego twardego sera
  • 4 filety anchois (możesz pominąć, ale dają fajny smak)
  • garść listków szałwii, drobno posiekanych
  • skórka starta z 1 cytryny
  • pęczek dymki
  • sól i pieprz

Przygotowanie pizzy z ziemniakami:

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, oliwę oraz sól. Stopniowo dodaj wodę, wymieszaj a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ja wykorzystuję do tego robota planetarnego z założonych hakiem do ciasta drożdżowego.
  2. Ciasto przełóż do dużej miski posmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie przygotuj dodatki. W misce wymieszaj ziemniaki z łyżką oliwy, solą oraz pieprzem. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C z termoobiegiem. Piecz, aż się zrumienią i będą przypominać ziemniaczane chipsy. Odstaw.
  4. W innej misce wymieszaj ze sobą mascarpone, parmezan, posiekane fileciki anchois, posiekaną szałwię, skórkę z cytryny oraz szczyptę pieprzu.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, chwilę je wyrób i podziel na dwie części. Jeżeli nie masz dwóch blach, najpierw przygotuj pierwszą pizzę, a drugą porcję ciasta trzymaj pod przykryciem, żeby nie obeschła.
  6. Ciasto rozciągnij na duży prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je też rozwałkować wałkiem, ale ja zdecydowanie wolę formować pizze w dłoniach. Ciasto posmaruj połową farszu z mascarpone zostawiając margines przy brzegu, następnie rozłóż połowę plastrów ziemniaków. Skrop łyżką oliwy i posyp posiekaną cebulką dymką.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C z termoobiegiem i  piecz na dolnej kratce przez 8-10 minut, aż pizza będzie chrupiąca. W ten sam sposób przygotuj drugą pizzę. Podawaj na ciepło lub na zimno.

 

Rada: Ciasto na pizzę możesz przygotować do 2 dni wcześniej i przechowywać je w zamkniętym pojemniku posmarowanym oliwą. Ciasto wyjmij z lodówki na 30-60 minut przed pieczeniem pizzy.

Podobne wpisy