5 pomysłów na jedzenie do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa

przez Zuzanna
5 pomysłów na jedzenie do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa

Co przygotować na lunch do pracy, gdy nie mamy do dyspozycji mikrofalówki? Jakie obiady do pracy sprawdzą się na zimno? Wiem, że wielu z Was poszukuje tego typu przepisów – mój zestaw z obiadami na zimno opublikowany 1,5 roku temu jest jednym z najbardziej popularnych wpisów na blogu. Razem z partnerem wpisu, Piekarnią Cukiernią Putka, przygotowałam dla Was nowych 5 pomysłów na lunch do pracy, tym razem z wykorzystaniem pieczywa. Kanapki to bardzo popularna opcja do pracy, jednak dziś pokażę Wam, że tak lubiane przez nas pieczywo może być również bazą dla innych ciekawych przepisów, np. sałatek, placków i muffinek. 

Zdrowe pieczywo bazą naszego jadłospisu

Zanim przejdziemy do propozycji potraw na zimno, które sprawdzą się w pracy, porozmawiajmy przez chwilę o pieczywie. Pieczywo to często podstawowy element naszego jadłospisu, także posiłków jedzonych w pracy. Myślę, że tradycyjna kanapka to wciąż bardzo popularna i przecież poręczna do jedzenia opcja. Sama uwielbiam pieczywo i chętnie włączam je do swoich posiłków.

Ostatnio bardzo dużą wagę przywiązuję do jakości kupowanych przeze mnie produktów. Myślę, że jest to szczególnie istotne, gdy pojawiają się one często w naszym menu. Uważam, że pieczywo jest jednym z tych produktów, które warto wybierać mądrze. Piekarnie Cukiernie  Putka to moja ulubiona sieć piekarni, którą cenię za duży wybór, najlepszy smak produktów, a także świetną jakość wyrobów. W odróżnieniu od chleba z dyskontów czy supermarketów, nie jest mrożone na żadnym etapie swojej produkcji, o czym możecie przeczytać więcej w tym artykule.

Sałatki do pracy, jedzenie do pracy, lunch do pracy, przepisy na zimno

Jest to piekarnia o ponad stuletniej tradycji, która jednak idzie z duchem czasu i wprowadza do swojego asortymentu produkty z myślą o potrzebach współczesnych konsumentów. Nie znam innej piekarni, która proponuje wyroby dla osób z cukrzycą i podwyższonym cholesterolem. Unikalna jest również oferta pieczywa bezglutenowego o naturalnym składzie i dorównującym tradycyjnym odpowiednikom smaku dostępna bez wychodzenia z domu w sklepie internetowym.  Mój faworyt to pieczywo z linii BIO, czyli wyprodukowane z surowców, które uprawiane są bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin. Wybór produktów z tej linii pozwala mi na jednoczesną troskę o środowisko naturalne i moje zdrowie. Zachęcam Was do przeczytania więcej na temat zalet żywności ekologicznej.

Jakie potrawy przygotować na lunch do pracy na zimno?

Możemy przygotować wiele szybkich i wygodnych w jedzeniu potraw, które sprawdzą się jako zamiennik pełnowartościowego obiadu. Poza tradycyjnymi kanapkami zachęcam Was do przygotowania innych dań, jak sałatki, muffinki, kotleciki czy placuszki. Mogą być one sposobem na ciekawe wykorzystanie pieczywa, również tego wczorajszego. Praktycznie do każdego poza kanapką z poniższych przepisów możecie wykorzystać czerstwy chleb i dzięki temu uniknąć jego marnowania. Spróbujcie dodać pokrojone w kostkę pieczywo do jajecznych muffinek, przygotujcie na jego bazie chlebowe placki lub zróbcie z niego grzanki i podajcie jako dodatek do sałatki.

 

Sałatki do pracy, jedzenie do pracy, lunch do pracy, przepisy na zimno

 

5 pomysłów na lunch do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa

 

1. Sałatka do pracy z pieczonych warzyw, z grzankami i kozim serem

Składniki / na 2 porcje:

  • 1 duża marchewka
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 burak (ja akurat miałam odmiany Chioggia, ale możemy dać zwykłe)
  • oliwa
  • sól, pieprz, suszony tymianek – do smaku
  • 4 kromki Chleba Żytniego Bio Putka
  • 2 duże garści szpinaku baby
  • 100 g sera koziego lub fety
  • garść orzechów włoskich
  • dressing: 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz

Przygotowanie sałatki do pracy:

  1. Marchewkę, pietruszkę i buraka obierz i pokrój w słupki.
  2. Buraka skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
  3. Resztę warzyw też skrop oliwą i przyprawami, dodaj do buraków i piecz kolejne 15 minut.
  4. Chleb pokrój w kostkę, ułóż na warzywach, skrop oliwą i opiekaj ostatnie 5 minut. Wyjmij blachę z piekarnika i ostudź.
  5. Wymieszaj składniki dressingu.
  6. W pojemniku umieść świeży szpinak, pieczone warzywa, grzanki z chleba, kozi ser pokrojony w kostkę oraz posiekane orzechy. Sos zabierz w osobnym pojemniczku. Wymieszaj całość tuż przed jedzeniem.
Sałatki do pracy, jedzenie do pracy, lunch do pracy, przepisy na zimno

Do tego przepisu możesz użyć czerstwego pieczywa. Warzywa oraz grzanki możesz upiec dzień wcześniej wieczorem, a rano tylko umieścić składniki w pojemniku. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Chleba Żytniego możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenowy Chleb Owsiany Putka 

 

2. Chlebowe muffinki z porem, pieczarkami i żółtym serem

Składniki / na 12 sztuk:

  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 g białej części pora (z 1 większej sztuki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 kromek – 180 g – Chleba 100% Orkiszowego z Czarnuszką Putka
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • sól, pieprz
  • 80 g startego żółtego sera

Przygotowanie chlebowych muffinek: 

  1. Czosnek posiekaj, pieczarki pokrój na plasterki, paprykę w kostkę, a por w cienkie półplasterki.
  2.  Na patelni rozgrzej oliwę, wrzucić warzywa i podsmażaj je na średnim ogniu, aż zmiękną i zmniejszą swoją objętość, czyli ok. 10 minut.
  3. Chleb pokrój w kostkę.
  4. W misce rozbełtaj jajka, dodaj mleko, sól i pieprz. Dodaj chleb, podsmażone warzywa i starty żółty ser. Dobrze wymieszaj, odstaw na 10 minut.
  5. Foremki na muffinki wyłóż papilotkami i posmaruj tłuszczem. Masę rozłóż do foremek i piecz 20 minut w 200 stopniach C. Po ostudzeniu przechowuj w pojemniku w lodówce.
Sałatki do pracy, jedzenie do pracy, lunch do pracy, przepisy na zimno

➤W tym przepisie sprawdzi się zarówno świeże jak i czerstwe pieczywo. Chleb 100% Orkiszowy jest naprawdę pyszny. Zachęcam Was do przeczytania artykułu na temat zalet orkiszu. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Chleba 100% Orkiszowego możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenowy Chleb Rustykalny Putka.

 

3. Placki chlebowe z szynką i kukurydzą 

 

Składniki / na 2 porcje – 10 placków:

  • ½ bochenka Chleba Tradycyjnego Pszenno-Żytniego BIO Putka*
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 mała cebula
  • 70 g szynki lub boczku
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie szczypta płatków chilli
  • oliwa do usmażenia

na sos jogurtowy:

  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku lub pół łyżeczki suszonego czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
*Z uwagi na brak Chleba Tradycyjnego Pszenno-Żytniego w asortymencie, proponuję zamienić go na: Chleb Pradziadka, Chleb Wiejski lub Chleb Bawarski.

Przygotowanie placków do pracy:

  1. Chleb pokrój w kostkę lub rozdrobnij w malakserze i włóż do miski. Zalej mlekiem wymieszanym z jajkami, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby chleb zmiękł.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj do masy chlebowej razem z pokrojoną w kostkę szynką, kukurydzą z puszki oraz posiekanym szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać do placków chilli w płatkach lub świeżą posiekaną papryczkę.
  3. Smaż placki na rozgrzanej patelni na oliwie nakładając po 1 łyżce ciasta na placek. Placki przekładaj na drugą stronę szeroką łopatką, gdy się zrumienią.
  4. W miseczce wymieszaj jogurt z czosnkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Placki umieść w lunchboxie, sos włóż do osobnej przegródki.

szybkie sałatki do pracy, obiady pracy na zimno, lunch do pracy na zimno

➤W tym przepisie sprawdzi się zarówno świeże jak i czerstwe pieczywo. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Chleba Tradycyjnego Pszenno-Żytniego BIO możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenową Bułkę Wyborową Putka.

4. Sycąca kanapka z pastą z twarogu i wędzonej makreli 


Składniki / na 2 porcje:

  • 1/2 niedużej wędzonej makreli ważącej 250 g
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego – 35 g
  • 2 gałązki koperku
  • sól, pieprz
  • 2 Bajgle Rustiko Putka
  • 4 rzodkiewki
  • kawałek zielonego ogórka
  • garść dowolnych kiełków

Przygotowanie sycącej kanapki: 

  1. Z wędzonej makreli usuń skórkę, kręgosłup oraz ości. Mięso podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
  2. Dodaj pokruszony twaróg, jogurt, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.
  3. Bajgle przekrój na pół, posmaruj pastą, udekoruj plastrami rzodkiewki, ogórka oraz kiełkami.

szybkie sałatki do pracy, obiady pracy na zimno, lunch do pracy na zimno

➤Pastę przygotuj dzień wcześniej wieczorem, a rano tylko złóż kanapkę. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Bajgli Rustiko możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenową Bułkę z Ziarnami Putka.

 

5. Sałatka do pracy z grillowanym kurczakiem

Składniki / na 2 porcje:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 sałata rzymska baby
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • ½ ogórka krótkiego
  • 20 g tartego parmezanu
  • 2-3 kromki Chleba Magnat Putka
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • po pół łyżeczki suszonego czosnku i suszonego oregano

dressing:

  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki do pracy:

  1. Pierś z kurczaka oczyść, lekko rozbij, posmaruj oliwą i dopraw solą i pieprzem. Usmaż na patelni grillowej lub zwykłej i odstaw, aby odpoczął.
  2. Sałatę rzymską podziel na liście i pokrój na kawałki. Pomidorki pokrój na pół, ogórek w plastry. Możesz usunąć z ogórka pestki, aby nie podchodził wodą.
  3. Chleb Magnat pokrój w kostkę i włóż do miski. Polej oliwą, posyp oregano i suszonym czosnkiem. Wymieszaj rękoma. Usmaż na patelni na chrupiące grzanki.
  4. Wymieszaj ze sobą składniki dressingu w małym słoiczku.
  5. W lunchboxie ułóż wszystkie warzywa. Kurczaka pokrój w kostkę lub na plastry i ułóż na warzywach. Dodaj grzanki. Posyp parmezanem. Sos do sałatki transportuj osobno – w słoiczku lub do tego przeznaczonym pojemniku.
szybkie sałatki do pracy, obiady pracy na zimno, lunch do pracy na zimno

 

➤Do tego przepisu możesz użyć czerstwego pieczywa. Kurczaka i grzanki możesz usmażyć dzień wcześniej wieczorem. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Chleba Magnat możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenowy Chleb ze Słonecznikiem Putka.

szybkie sałatki do pracy, obiady pracy na zimno, lunch do pracy na zimno

Wpis powstał we współpracy z Piekarnie Cukiernie Putka.

Podobne wpisy